"Zambiti cu noi", la Carnavalul cu umor!

"Zambiti cu noi", la Carnavalul cu umor!
 Muzica, glume, poezie, dans si bucurie cat sa hraneasca fiecare suflet. Intr-un cuvant, Carnavalul cu umor!

Joi, 30 mai, in fata a zeci de spectatori, s-a desfasurat, in incinta sectiei de Psihiatrie a Spitalului Judetean Mavromati, editia a III-a a Carnavalului cu umor "Zambiti cu noi". Programul a cuprins nu doar momente muzicale sau umoristice, interpretate de beneficiari ai Centrului de Sanatate Mintala si ai spitalului, ci si o expozitie de desene umoristice, concursul de dans cu premii, dar si un concurs de modelaj.

Evenimentul, coordonat de instructorii Aida Suster Botan, Catalin Argint si Liviu Damian, s-a dovedit a fi un demers curajos al unor oameni marcati de incercarile prin care sunt nevoiti sa treaca, dar care au reusit sa devina ei insisi terapeuti (pentru colegii lor spectatori) prin inspiratele momente artistice realizate sub indrumarea instructorilor.
 
Aplaudati la scena deschisa, apreciati cu sinceritate pentru evolutiile lor, artistii – fie ca au cantat, au recitat sau pur si simplu au spus bancuri – au avut parte de adevarate explozii de bucurie din partea publicului, format in mare parte din pacienti, dar si din cadre medicale ale spitalului sau oaspeti din afara.

Conform precizarilor unuia dintre terapeutii care s-au implicat inca de la inceput in organizarea acestui carnaval, scopul manifestarii a fost terapia prin umor, si nu numai.

De exemplu, concursul de dans a fost conceput ca o incercare a unei noi forme de terapie, si anume terapia prin miscare sau dans. Aceasta a luat nastere in 1950, ca urmare a unei fuziuni intre dans si psihoterapie. In cazul acesta, spun specialistii, miscarea reprezinta foarte bine exprimarea sinelui, dezvolta increderea in fortele proprii si poate fi folosita in tratarea pacientilor cu probleme severe de sanatate mintala.

"Modul in care pacientul se misca in timpul dansului poate spune multe despre starea sa interioara. Toate acestea se construiesc cu foarte multa rabdare si atentie. E primordial sa stabilesti un contact empatic cu pacientul daca vrei cu adevarat sa te faci ascultat. Pacientul trebuie ajutat sa constientizeze importanta psihoterapiei, fie ea prin dans, miscare, artterapie, umor", spune Aida Suster Botan, instructor de artterapie in cadrul sectiei de Psihiatrie.

Artterapia a fost initial folosita ca forma de diagnosticare si mai tarziu ca metoda de tratament.

"In tarile dezvoltate nu exista clinica sau spital careia sa-i lipseasca aceste forme de terapii care la noi sunt denumite impropriu, zic eu, complementare. Importante in artterapie nu sunt performanta sau talentul artistic, intrucat aptitudinea de a crea imaginile este la indemana oricui. Aceasta terapie poate ajuta persoanele ce nu se pot exprima verbal, prin exteriorizarea sentimentelor ascunse. Intr-un cuvant, orice actiune care dezvolta sinele interior si creeaza pacientului sentimentul de utilitate sau buna dispozitie", a completat Aida Suster, care a incheiat spunand: "Ca terapeut, cred in necesitatea acestor terapii ca fiind esentiale in tratarea bolnavilor". 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiectul prin care poți plăti o amendă rutieră în 15 zile a fost aprobat

astăzi, 18:11
149

Desigur, întreaga știre nu te afectează dacă respecți mereu legea și nu ești pasibil să primești o amendă rutieră. Practic, pentru șoferii corecți, care conduc cu viteza legală și ...

Alerta in Germania: Cel putin 14 oameni au fost injunghiati intr-un autobuz

astăzi, 18:03
465

Cel putin 14 persoane au fost ranite dupa ce un individ a comis vineri un atac cu un cutit intr-un autobuz, in oraselul Lubeck, situat in nordul Germaniei.Potrivit surselor citate de site-ul Lubec...

Gheorghe Hagi, cel mai experimentat antrenor din Liga 1. Pe ce loc se află antrenorul FC Botoșani!

astăzi, 15:33
261

Gheorghe Hagi este cel mai experimentat dintre cei 14 tehnicieni care iau startul în ediția 2018-2019 a Ligii 1.  În plus, antrenorul Viitorului este singurul care are în palma...