"Ursul" lui Cehov, o noua premiera la Teatrul Mihai Eminescu Botosani!

"Ursul" lui Cehov, o noua premiera la Teatrul Mihai Eminescu Botosani!
Asociatia Culturala Amfiteatru 2006, in parteneriat cu Teatrul Mihai Eminescu Botosani, anunta premiera spectacolului "Ursul", de A.P.Cehov, un proiect coordonat de Mihai Dontu, eveniment ce se va desfasura miercuri, 18 noiembrie, la ora 18.00, in Sala Atelier.

Cu acest demers cultural, Mihai Dontu, actor care "bate" de zece ani scandura Teatrului Mihai Eminescu, se intoarce la prima dragoste - Regia.

Absolvent al Colegiului National Soroca, Republica Moldova - sectia Regie, dar si al Facultatii de Teatru, sectia Actorie, din cadrul Universitatii de Arte G. Enescu din Iasi, Mihai Dontu isi masoara din timp in timp calitatile regizorale, chiar daca o face in productii mici, si in general cehoviene.

"Ursul" este cea de a doua montare a lui Mihai Dontu la Teatrul Mihai Eminescu, primul spectacol, "Cerere in casatorie", de Cehov, bucurandu-se de succes, dar mai ales de zeci de reprezentatii, ceea ce denota, in fapt, adevarata menire a unui astfel de produs artistic.
Premiera de miercuri aduce in fata publicului botosanean o comedie aspra, tipic ruseasca.

Femeie puternica, fidela, Elena Ivanovna Popova, interpretata de Crenola Muncaciu, lasa deoparte dragostea fata de sotul raposat in urma cu sapte luni, se leapada de o vaduvie clamata public si reclamata in intimitate, si se arunca in bratele unui barbat cu care tocmai planuise sa se bata in duel, razbunand astfel si infidelitatile raposatului. Crenola Muncaciu ofera o fata a rusoaicei adevarate, care isi joaca zilnic propriul rol al fidelitatii fata de sotul disparut, rol care devine mult mai pasional decat cel de sotie, in timpul vietii barbatului ei.  

Grigori Stepanovici Smirnov, interpetat de Bogdan Muncaciu, se surprinde pe sine, transformandu-se dintr-un "urs" furios, greoi, hotarat sa ii vina de hac femeii, intr-un barbat indragostit fara scapare.

Scenele sunt bine proportionate in spectacol, momentele muzicale in ton cu actiunea punctand pe alocuri starile pasionale sau de atmosfera.

"Viul" si culoarea spectacolului sunt intretinute de Luka, un personaj pe care actorul Radu Dragos il construieste in stilu-i propriu, rezultand o alaturare de inocenta si darzenie - destula cat sa controleze salonul, insuficienta pentru a scoate "ursul" din casa, dar exact cat ii trebuie spectatorului pentru a-l astepta in scena cu bucurie.

Mihai Dontu reuseste o reasezare a textului cehovian intr-un spatiu familiar personajelor autorului rus, apeland inspirat la o regie care il caracterizeaza, si anume simplitate, replica scurta, clara, ritm. Si umor.

"Ursul" este o recunoastere a clasicului, o poveste despre viata tarzie si iubirea pasionala starnita in inima unei femei care a iubit, dar care nu a cunoscut iubirea.

O premiera recomandata inclusiv minorilor, cu acordul si/sau insotiti de parinti, fara reactii adverse! Dimpotriva!

 
  
 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cosmin Andrei, PSD: „Candidez pentru a finaliza toate investițiile începute și pentru a continua dezvoltarea orașului nostru împreună cu botoșănenii”

astăzi, 10:53
50

„Dragi botoșăneni, vă mulțumesc pentru încrederea acordată în 2020. Am finalizat proiectele rămase neterminate, am finalizat proiecte început de mine și voi mai finaliza...

Tânărul fermier din Botoșani: Viața între doctorat și câmpurile de rapiță din satul natal! (Foto)

astăzi, 10:09
449

Gabriel Iustinian Saveliev este din comuna Broscăuți, județul Botoșani. A studiat la Facultatea de Agricultură din cadrull Universității de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad&rdq...

”Minune” în sediul Poliției Locale din Botoșani, cu o femeie din Ialomița!

astăzi, 09:44
213

În cursul zilei de miercuri, în jurul orei 10.30, o patrulă a Poliției Locale Botoșani, care acționa în zona străzii Independenței din municipiu, a observat în parcarea u...