"Am nostalgia acelor ierni fabuloase din Botoşani, le simt mirosul, culoarea" - La mulți ani, FLORINA CERCEL!

Anii cei mai frumoşi i-a petrecut Florina Cercel la Botoşani, unde a şi urmat Liceul "Mihai Eminescu". Cei mai grei ani, de fapt, cu un tată aflat în inchisoare, arestat politic, au devenit anii cei mai luminoşi ai sufletului său.

"Am nostalgia acelor ierni fabuloase din Botoşani, le simt mirosul, culoarea" - La mulți ani, FLORINA CERCEL!

Actrița Florina Cercel împlinește astăzi 76 de ani. La ceas aniversar îi urăm mulți ani cu sănătate, bucurii, împliniri și oameni buni alături. 

"La Botoșani am crescut, acolo am făcut școala, liceul, iar tatăl meu, după ce s-a întors din închisoare, fiind arestat politic în anii ’50, a fost dat afară din armată și a intrat la Filarmonică, la Botoșani, unde a locuit până a ieșit la pensie. Acolo își cumpăraseră o casă foarte frumoasă pe care ulterior au vândut-o; era o casă cu grădină, era minunat, minunate locuri și minunată copilărie, pe care am petrecut-o între două orașe binecuvântate – Piatra Neamt, unde plutea spiritul lui Hogaș, și la Botoșani, cu Enescu, Eminescu. Era aproape imposibil să nu fii o natură artistică și să nu îți dezvolți gustul pentru poezie, literatură, filosofie, trăind în asemenea locuri binecuvântate de Dumnezeul românilor", mărturisea actrița Florin Cercel.

Nu întotdeauna locul naşterii înseamnă şi pământul care te hrăneşte şi menţine spiritual, în drumul ce va să vină. Florina Cercel s-a născut în Piatra Neamţ, dar Botoşaniul i-a umplut copilăria, devenind un depozitar de amintiri dragi, greu de egalat sau de retrăit.

Ivită pe lume pe 28 ianuarie 1943, în Piatra Neamţ, actriţa a colindat apoi prin lume, dată fiind în special meseria tatălui său. Dar anii cei mai frumoşi i-a petrecut Florina Cercel la Botoşani, unde a şi urmat Liceul "Mihai Eminescu". Anii cei mai grei, de fapt, cu un tată aflat în inchisoare, arestat politic, au devenit anii cei mai luminoşi ai sufletului său.

"Am avut şi o copilărie şi o tinereţe în care am colindat de la un capăt la altul această ţară, dacă mă gândesc că m-am născut la Piatra Neamţ, am făcut grădiniţa, clasa I şi a II-a la Botoşani, clasele a III-a, a IV-a, a V-a şi a VI-a la Rîmnicu Sărat, unde tatăl meu a fost mutat cu regimentul,- pentru că tatăl meu a fost muzician, a fost prim-trompetist în fanfara unui regiment.

Ulterior, cînd am ajuns în clasa a V-a, a fost arestat politic şi a trebuit să părăsească armata, iar eu împreună cu mama mea şi sora mea am părăsit oraşul Rîmnicu Sărat şi ne-am reîntors la Botoşani. Cînd tata a ieşit din închisoare, de la canal, am continuat cursurile Liceului "Mihail Eminescu" din Botoşani şi, după examenul de bacalaureat, am dat admitere la Institutul de Teatru şi am intrat de prima dată", îşi aminteşte Florina Cercel.

După ce a terminat facultatea la Bucureşti, a plecat la Galaţi, unde a debutat, iar după un an a ajuns la Timişoara, unde a stat 7 ani. Abia în 1973 a intrat în Teatrul Naţional Bucureşti.

Nu a mai simţit nicăieri în altă parte spiritul marilor sărbători creştine, pe care, împreună cu mama, le întâmpina cu post şi cu rugăciune. Cu drumuri la biserică, de mână cu bunica şi cu mama sa, unde sufletul se împresura de spiritul credinţei şi al pioşeniei. Frumuseţea acelor ani, amintirea legată de Moş Craciun, care se confunda în spatele privirilor cu chipul mamei...

"De fiecare dată când mă gândesc la Crăciun, în minte îmi apar ochii mamei. Datorită ei, vraja Crăciunului continuă să dăinuiască", mărturisea actriţa în urmă cu câţiva ani.
 
"Am nostalgia aproape dureroasă a acelor ierni fabuloase din Botoşani, le simt mirosul, culoarea. Acolo tradiţiile se păstrau intacte, totul era autentic, ca şi trăirile mele de copil".

De fapt, Florina Cercel poate spune că a "debutat" la Botoşani, pe scena de la Casa Armatei, pe când abia avea 3 anişori. Un debut plin de emoţii şi, îşi aminteşte amuzată actriţa, un debut "ratat"! (Text integral aici....)

 

Spune-ne opinia ta