OPINIE: O necesară lecție de istorie pentru oficialii botoșăneni și nu numai

OPINIE: O necesară lecție de istorie pentru oficialii botoșăneni și nu numai
Vineri, la Prefectura Botoșani, s-a organizat, cu mare tam-tam, o activitate ce și-a propus sărbătorirea așa-zisei "triple semnificații" a zilei de 9 mai pentru români. Las la o parte faptul că sărbătorirea a fost organizată fix pe  8 mai, zi de rezonanță mai mult pentru nostalgicii - și iată că sunt - comuniști, pentru că 8 mai 1921 este data de naștere a P.C.R. Care este "tripla" semnificație, de fapt?

9 mai 1950, sărbătorită ca ziua Uniunii Europene începând din 1985, iar oficial, prin decizia Parlamentului European, din 2008, este ziua în care Robert Schumann, ministrul de externe francez, preluând o idee mai veche a lui Jean Monet, propune Germaniei punerea în comun, de către cele două foste rivale istorice, a industriilor lor de cărbune și oțel. Ulterior, la idee au aderat alte patru state europene și a luat naștere prima dintre comunitățile europene, Comunitatea Economică a Cărbunelui și Oțelului.

O altă semnificație a zilei de 9 mai, pentru români, este legată de 9 mai 1877, când răspunzând în Camera Deputaților unei interpelări a unui coleg liberal de partid, Nicolae Fleva, ministrul român de externe de atunci, Mihail Kogălniceanu, a rostit celebrele cuvinte: "În stare de rezbel, cu legăturile rupte (cu Poarta, n.ns.), ce suntem? Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare". A fost votată o moțiune care consacra independența României și în aceeași zi, pe la orele 15.00, Senatul a votat o moțiune asemănătoare.

Deputatul C.A. Rosetti, în ciuda convingerilor sale republicane, propune unui grup de parlamentari ca a doua zi să se meargă la principele Carol I al României, pentru ca actul independenței să fie legat și de aniversarea, la 10 mai 1877, a 11 ani de domnie ai principelui. A doua zi așadar, pe 10 mai, îi este prezentată lui Carol declarația de independență, pe care acesta o primește elogios. În București sunt organizate mai multe acțiuni populare, printre care oficierea unui Te-Deum, de către Mitropolitul Primat al României, Calinic Miclescu (nepot al fostului mitropolit al Moldovei, Sofronie Miclescu, originar din Botoșani!), se trag 21 de salve de artilerie, se cântă și se dansează, la acțiuni participând, alături de suveran și Mitropolitul Primat, I.C. Brătianu -  premierul României, alți politicieni și parlamentari, precum și mii de bucureșteni.

Contemporanii, apoi cei ce au urmat, au socotit firesc să sărbătorească independența la data de 10 mai, pentru a da acestei zile o cuvenită semnificație istorică. Iată ce mesaje îi erau trimise în acele zile lui Carol I, inclusiv din partea județului Dorohoi: "Visul de aur, dorinţa intimă a tuturor Românilor, Măria Voastră, glorios şi mândru pe Tronul României, l-aţi realizat. Independenţa ţării este un fapt îndeplinit!" (primarul oraşului Roman. v.M.O. p.3217)

"Aniversarea de azi a adus o înaltă inspirare naţiunei ca prin reprezentanţii săi ….. proclamarea unui act ce este coronarea tuturor acelor din epoca renaşterei noastre…" (Calinic, mitropolitul Ungro-Vlahiei, v.M.O. p.3218i)

"Măria Voastră aţi condus cu mână riguroasă destinele naţiei, proclamând independenţa Statului Român, act din cele mai măreţe" (comitetul judeţului Dorohoi, preşedinte comitet I.G.Calcăntraur, membri Grigore Ioan Gorovei şi I.Tăutu, v.M.O. p.3218)

"Comitetul permanent al judeţului Fălciu în numele judeţului supune la picioarele Tronului respectuoasele urări pentru aniversarea suirii Măriei Voastre pe tronul României şi simţămintele lor pentru măreţul act al independenţei... Să trăiască guvernul şi Corpurile Legiuitoare, care au ştiut ma ibine decâto ricând să corespundă dorinţelor ţării întregi" (preşedinte: D. Popescu, v.M.O. p.3220).

Personalități de marcă ale culturii române, precum George Coșbuc, Vasile Alecsandri, Pompiliu Eliade, sau Nicolae Iorga, iar cel mai recent neagu Djuvara, au socotit firesc pentru români să sărbătorească independența la 10 mai. Poate cel mai bine a sintetizat, într-o inconfundabilă formulă lirică, tripla semnificație a zilei de 10 mai la români, bardul de la Mirceștii din lunca Siretului, Vasile Alecsandri, care nu poate fi acuzat de servilism pro-regal, atâta timp cât a fost unul dintre apropiații fostului domn, Alexandru Ioan Cuza. Iată versurile poeziei 10 Mai, a lui Alecsandri:  

A venit din munţi un vultur
Şi ne-a zis: – "Români Eroi,
Ştiu un prinţ viteaz şi tânăr
Ce-ar veni cu drag la voi.
Dacă-l vreţi vi-l dau ca Vodă".
Noi cu toţii: – "Să ni-l dai".
Şi ne-a dat pe Vodă CAROL,
 Într-o zi de 10 Mai.
 
 Şi-a venit vulturul iară
 Şi ne-a zis: – "Popor Român,
Eşti viteaz, de ce mai suferi
 Jugul unui neam păgân?
 Fă-te liber, dezrobeşte-ţi
Mândra ţară care-o ai".
Şi noi liberi ne făcurăm
Într-o zi de 10 Mai.
 
Vulturul venit-a iarăşi
Şi ne-a spus: "Popor Român,
Aţi luptat cumplit la Plevna
Duşi în foc de-al vostru Domn.
 Vrednic e să-l faceţi Rege,
Într-o ţară ca în rai".
Şi noi rege îl făcurăm
Tot în zi de 10 Mai.
 
Zece Mai ne-a fi de-a pururi
Sfântă zi, căci ea ne-a dat
Domn puternic ţării noastre
Libertate şi Regat.
Ridicaţi cu toţii glasul
De prin şesuri, de prin plai,
Să trăiască România
 Ura! pentru 10 Mai!
 

Nu în cele din urmă, 9 mai 1945, ultima zi aniversată astăzi la Prefectura Botoșani. În accepțiunea organizatorilor, ziua victoriei împotriva Germaniei naziste. Care este, însă, adevărul istoric? În dimineața timpurie a zilei de 7 mai 1945, reprezentanții Germaniei, generalul Jodl (din partea Înaltului Comandament  al Wehrmacht-ului) și desemnatul președinte al statului german, amiralul Karl Dönitz, fostul comandant al flotei naziste, au semnat, din partea Germaniei, actul capitulării necondiționate a acesteia în localitatea Reims, locul tradițional de încoronare pentru foștii regi ai Franței. Aliații (Franța, Marea Britanie și SUA) erau reprezentați la cel mai înalt nivel (de exemplu, din partea SUA era prezent generalul Dwight Eisenhower, primul comandant al NATO, din 1949, ales ulterior președinte al SUA timp de două mandate, 1953-1961). Din partea sovieticilor a fost prezent un general care, neputând lua legătura cu Stalin, a semnat cu strângere de inimă respectivul act insistând, pentru siguranța sa personală, să se menționeze în el că URSS își rezervă dreptul ca, eventual, să semneze un nou act de capitulare cu Germania. Actul capitulării a intrat în vigoare la 8 mai, orele 23.01.

Lucrul de care s-a s-a temut generalul rus, general altminteri obscur, dar care era interfața de comunicare dintre armata sovietică și armatele aliate, s-a și întâmplat. Stalin a fost extrem de nemulțumit că actul capitulării nu a fost semnat în termenii pe care el și-i dorea și că germanii nu s-au predat împuternicitului suprem al armatei sovietice, mareșalul Jukov. A solicitat, prin urmare, ca actul semnat la 8 mai 1945 să fie considerat doar ca un preambul al actului final. Urmând principiul atât de bine exprimat de zicala românească "nu te pune cu nebunul", Aliații au fost de acord cu această solicitare, așa că la 9 mai 1945, într-una din periferiile Berlinului, într-o clădire care există și astăzi, în prezența unor reprezentanți de rang secund ai SUA, Marii Britanii și Franței, dar cu participarea lui Jukov, care a și deschis ceremonia, a fost semnat un "apendice" la actul capitulării Germaniei, care urma să intre în vigoare la orele 23.01 ale acelei zile.

Este demn de semnalat faptul că în ziua de 8 mai s-au organizat ample manifestații de sărbătoare la Londra (în Trafalgar Square, dar și lângă Buckingham Palace), cu participarea premierului Winston Churchill, a regelui George al VI-lea și a viitoarei regine, Elisabeta a II-a ( fapt excepțional în cutuma coroanei britanice, suveranul și fiica sa au salutat mulțimea din balcon). Manifestații de bucurie au avut loc și în SUA, în aceeași zi de 8 mai, la americani bucuria victoriei fiind umbrită de moartea, la 12 aprilie 1945, a fostului președinte, Franklin Delano Roosevelt, motiv pentru care drapelele americane au fost arborate în bernă până pe 12 mai.

În concluzie, URSS și statele din lagărul comunist au sărbătorit data de 9 mai, ca zi a victoriei contra Germaniei naziste, până la căderea regimurilor comuniste, în 1989. După prăbușirea URSS, în 1991, Rusia, ca moștenitoare a defunctului imperiu, continuă să sărbătorească în data de 9 mai. SUA și statele occidentale consideră ziua de 8 mai ca zi a Victoriei.

Cum au trecut mai bine de 25 de ani de la revoluția din decembrie 1989 și cum îmi place să cred că am ieșit definitiv din sfera de influență ideologică a URSS/Rusiei, sfătuiesc oficialitățile, fie ele locale sau naționale, să aplece întâi urechea la sfaturile istoricilor înainte de a organiza false aniversări/comemorări. Cum a fost cea din ziua de vineri, 8 mai, de la Prefectura Botoșani!

Prof. dr. Daniel Botezatu
Colegiul National "Mihai Eminescu" Botosani

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Patru posturi de subofițer scoase la concurs din sursă externă de ISU Botoșani!

astăzi, 18:00
5

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a scos la concurs patru posturi de subofițer, prin încadrare directă.Posturile sunt:-&nb...

Marcel Ciolacu îi jignește pe moldoveni: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!” (Video)

astăzi, 15:43
272

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei cere demisia lui Marcel Ciolacu pentru jigniri publice aduse tuturor moldovenilor.Iată comunicatul de presă remis astăzi, 26 aprilie:”Pentru jign...

Un bărbat din Botoșani deține singurul exemplar din România al unui Crysler Imperial din anii 60

astăzi, 15:30
163

Nicușor Constantin – secretar al filialei din Botoșani a Retromobil Club – manifestă o pasiune deosebită pentru mașinile de epocă, el fiind deținătorul mai multor bolizi cu o vechi...