O monodramă și o actriță scriu istorie pentru Botoșani, de pe scena Teatrului Național din Mongolia

O monodramă și o actriță scriu istorie pentru Botoșani, de pe scena Teatrului Național din Mongolia

În premieră pentru istoria teatrului botoșănean, o piesă din palmaresul acestuia este așteptată în Mongolia, pe scena Centrului de Monodrame din Ulan Bator, capitala statului asiatic. Silvia Răileanu, actriță consacrată la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani, este protagonista dramei „Să nu ne răzbunați”, care va fi pusă în scenă la mii de kilometri de România.

Actrița, însoțită de trupa Teatrului pentru Copii și Tineret din Botoșani, este printre puținii artiști nominalizați la „The Parade of The Winners”/„Gala Învingătorilor”, un renumit concurs internațional, ajuns la cea de a cincea ediție. Evenimentul se va desfășura între 19 și 23 septembrie a.c., pe scena amintită din Ulan Bator, iar Silvia Răileanu va performa pe 22 septembrie, începând cu ora 7:30 (fus mongolez).

Au fost invitați numai opt actori, alături de echipele care fac posibilă punerea în scenă a pieselor, din șase țări: China, Muntenegru, Coreea de Sud, Mongolia, Rusia și România. Două trupe sunt selectate dintre cele ale țării-gazdă și două dintre cele ale României, prin cele două actrițe care au cucerit publicul: botoșăneanca Silvia Răileanu și petroșanca Irina Bodea.



 

Silvia Răileanu, de facto, de la Teatrul „Eminescu”, dar în colaborare cu „Vasilache”, a fost remarcată la ”Bacău Fest Monodrame”, acolo unde a fost recompensată cu premiul onorific „Dinu Apetrei”, motiv pentru care este primul actor botoșănean invitat pe scena de Monodrame din Ulan Bator.

”Iată că lucrurile se trag unele după altele atunci când există valoare, când există bunăvoință și bună credință și când pui teatrul înaintea altor interese. Din câte îmi aduc aminte, România înregistrează anul acesta o premieră, având două spectacole monodrame invitate în Mongolia. Și mă bucur foarte mult alături de colegii din teatru, de cei care au realizat piesa, că această premieră ne include și pe noi. Nu e de ici, de colo, ca de aici, din Botoșani, să ajungi să joci pe scena Teatrului Național din Ulan Bator”

, a spus Marius Rogojinschi, directorul Teatrului pentru Copii și Tineret „Vasilache”.

”Să nu ne răzbunați” pornește de la memoriile lui Moise Iorgovan privind deportările evrilor în Siberia. Regia și scenografia aparțin Silviei Răileanu și Mirelei Nistor, montajul lui Florin Petrosceac, iar adaptarea textului este semnată de Ionuț Poclid.

Piesa a revendicat, până acum, inclusiv un premiu al actorilor și o distincție din partea Asociației Foștilor Deportați din Basarabia, Ținutul Herța și Bucovina, pentru păstrarea memoriei victimelor Holocaustului.

”Am niște emoții mult mai mari decât la Bacău, pentru că ieri am văzut lista concurenților, iar piesa este cumva anticomunistă. Rusia, Mongolia, fiind niște țări cu reminiscențe comuniste, mi-e puțin frică, nu știu cum vor reacționa. Sper să joc la fel de bine ca la Bacău. Probabil că am niște emoții pe care le-aș avea dacă aș juca în Republica Moldova, unde sunt mulți rămași pe stilul vechi și, dacă spui ceva împotriva comuniștilor, ești privit ca cel rău”

, a explicat actrița Silvia Răileanu.

Premiera piesei a avut loc pe 3 martie a.c., bucurându-se de un succes surprinzător.

Pentru această premieră, Consiliul Local Botoșani, la inițiativa primarului Cătălin Flutur, va susține financiar deplasarea trupei.

 

Spune-ne opinia ta