Mos Gheorghe asteapta 15 ianuarie mai ceva ca sarbatoarea Craciunului!

Mos Gheorghe asteapta 15 ianuarie mai ceva ca sarbatoarea Craciunului!


Libertatea

Pe 15 ianuarie citeşte poeziile, iar pe 15 iunie dă de pomană de sufletul lui Eminescu! Moş Gheorghe Cojocaru, din satul Mihai Eminescu, judeţul Botoşani, aşteaptă ziua de 15 ianuarie mai ceva ca pe Crăciun. Bătrânul de 83 de ani se declară cel mai înfocat admirator al poetului.

Moş Gheorghe nu este rudă cu poetul Mihai Eminescu, însă a avut norocul să moştenească de la socrul său o parte din moşia boierului Stamatopol, unde spune ca Eminescu îşi petrecea verile. Mai mult, în curte, bătrânul a înălţat şi o statuie a poetului.

"În fiecare an, pe 15 ianuarie, ziua în care s-a născut Eminescu, vin la monument şi citesc poezii. Probabil că mâine (n.r. astăzi), când se împlinesc 160 de ani de la naşterea lui, vor veni şi alţi oameni din zonă, care să depună flori. Aşa se întâmplă în fiecare an", le-a mărturisit bătrânul jurnaliştilor de la Libertatea.

Moş Gheorghe se laudă cu performanţa de a şti toate poezile scrise de Eminescu. Fiul lui Gheorghe, Stelian (53 de ani), îşi aminteşte că tatăl său l-a obligat în copilărie să înveţe şi el versurile.

"Mă punea să le citesc, apoi să i le recit, până le reţineam. Eram terorizat atunci, dar până la urmă nu a fost aşa de rău, că multe le mai ştiu şi acum. Pentru el, Eminescu înseamnă foarte mult, tocmai de aceea sărbătoreşte ziua lui de naştere, iar pe 15 iunie dă şi de pomană de sufletul marelui poet", a spus Stelian Cojocaru.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Expoziția „Sacrul în artă” la Muzeul ”Ștefan Luchian” din Ștefănești!

astăzi, 13:29
11

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a un...

Botoșăneanul care a ucis-o pe Mihaela, trimis în judecată!

astăzi, 12:56
152

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a lui P.F., în vârstă de 54 de ani, din municipiul Botoşani....

Vrei să cânți în fanfara Jandarmeriei Române?

astăzi, 12:42
27

Centrul de Instruire pentru Muzici Militare al Ministerului Apărării Naționale a alocat în acest an 3 locuri pentru nevoile Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, cursul de for...