MIERCURI - Violonistul Gabriel Croitoru, pe scena Filarmonicii Botosani! - VIDEO

MIERCURI - Violonistul Gabriel Croitoru, pe scena Filarmonicii Botosani! - VIDEO

 GABRIEL CROITORU  

Melomanii sunt invitati la concertul Filarmonicii Botosani miercuri, 14 aprilie 2010, de la ora 18.30! Evenimentul se va desfasura sub bagheta dirijorului Romeo Rimbu, invitat fiind renumitul violonist Gabriel Croitoru.

In anul 2008, Gabriel Croitoru a castigat concursul organizat de Muzeul "George Enescu" din Bucuresti, pentru darea spre folosinta, pe o perioada de trei ani, a viorii Guarnieri 1731, care i-a apartinut compozitorului George Enescu si a carei valoare este estimată la doua milioane de dolari.  

În program:
G. Verdi:  Uvertura operei Nabucco
N. Paganini: Concertul pentru vioară şi orchestră nr. 1, în re major 
L. van Beethoven: Simfonia a V-a, în do minor



Romeo Rimbu este un dirijor de calibru international, formatia sa muzicala datorandu-se scolii interpretative clujene. A studiat la Liceul de Arta "Sigismund Todua" si la Academia de Muzica "Gheorghe Dima" Cluj.
Ca oboist, Romeo Rimbu colaboreaza cu diferite formatii si orchestre, concertand in Romania, Germania, Italia, Grecia, Spania, Franta, Elvetia, fiind multiplu laureat al concursurilor de specialitate.
Arta dirijorala a constituit o preocupare constanta din anul 1990, odata cu participarea la un curs de specializare in cadrul Academiei Ottorino Respighi din Roma. In perioada 1991-1993 a studiat dirijatul la Oradea, iar in 1995 a obtinut o bursa oferita de Guvernul italian, pentru a se perfectiona la Academia din Pescara. De asemenea, un an mai tarziu, Romeo Rimbu a fost invitat la un curs de perfectionare la Budapesta.
Profesor-asociat al Academiei de Muzica din Cluj-Napoca, Romeo Rimbu detine si functiile de dirijor permanent ale Filarmonicilor din Oradea si Ploiesti. Totodata, detine statutul de membru fondator, director artistic si dirijor permanent al Noii Orchestre Transilvane, cu sediul la Bistrita - colectiv format prin selectarea celor mai valorosi artisti instrumentisti ardeleni.


La 22 de ani, in 1987, Gabriel Croitoru era caracterizat de presa franceza drept un violonist exceptional cu o tehnică impecabila, dupa castigarea Premiului II (Premiul I nu s-a acordat) la Concursul Zino Fancescatti, iar in anul urmator realiza un CD cu Concertul nr. 1 de N. Paganini si Concertul in re major de P.I. Ceaikovski, impreună cu orchestra Filarmonicii din Nice (Franţa), sub bagheta dirijorului Calude Bardon.
In anul 1994 a realizat o serie de 3 CD-uri, cuprinzand toate lucrarile pentru vioara si orchestra de P. Sarasate, acompaniat fiind de Malaga Symphony din Spania, sub bagheta dirijorului Jacques Bodmer. Gabriel Croitoru este violonistul considerat a fi cel mai bun interpret al lucrărilor lui Pablo Sarasate!
Gabriel Croitoru însumează peste 500 de apariţii pe podiumul de solistic al unor importante orchestre din Europa şi Asia, între care se numără şi London Royal Philarmonic, Monte-Carlo Symphony, Lyon Symphony, Gewandhaus Leipzig Orchestra, Galicia Symphony, Queen Sofia Chamber Orchestra, String Festival of Lucerne Chamber Orchestra şi multe altele.
Gabriel Croitoru s-a nascut la Galati, in anul 1965, insa a studiat la Liceul de Muzica din Bucureşti, clasa de vioara a maestrului Mihai Constantinescu si la Conservatorul de Muzica din Bucuresti, clasa profesorului Modest Iftinchi. In paralel si in particular a studiat vioara si cu reputatul violonist si profesor Ştefan Gheorghiu. A participat la cursuri de maiestrie sustinute de prestigiosi violonisti precum Salvatore Accardo (1982), Zino Francescatti (1988).
În prezent, Gabriel Croitoru este solist concertist permanent al Filarmonicii de Stat din Ploiesti, dar si vioara intai in Cvartetul Transilvan din Cluj-Napoca. Este profesor de vioara la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti.

Urmatorul concert al Filarmonicii va avea loc pe 23 aprilie, la ora 18.30, la pupitrul dirijoral aflandu-se, cu ocazia acestui eveniment, Marius Hristescu, dirijorul cunoscut publicului prin spectacolele realizate, timp de 10 ani, impreuna cu Tudor Gheorghe. Invitatii speciali ai concertului vor fi soprana Diana Tugui si baritonul Sandor Balla.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânărul fermier din Botoșani: Viața între doctorat și câmpurile de rapiță din satul natal! (Foto)

astăzi, 10:09
54

Gabriel Iustinian Saveliev este din comuna Broscăuți, județul Botoșani. A studiat la Facultatea de Agricultură din cadrull Universității de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad&rdq...

”Minune” în sediul Poliției Locale din Botoșani, cu o femeie din Ialomița!

astăzi, 09:44
90

În cursul zilei de miercuri, în jurul orei 10.30, o patrulă a Poliției Locale Botoșani, care acționa în zona străzii Independenței din municipiu, a observat în parcarea u...

Doctorița cu 290 de luări de mită de la bolnavi de cancer, oprită de judecători să lucreze la stat, dar lăsată să lucreze la privat

astăzi, 09:16
161

Anca Ababneh Dumitrovici a recunoscut că a primit mită de 280 de ori în mai puțin de o lună. Avocații săi au susținut că nu a putut să refuze banii și cadourile primite de la bolnavi p...