"O zi din viata lui Robinson Crusoe", o seara magica pentru Teatrul Vasilache! - VIDEO

"O zi din viata lui Robinson Crusoe", o seara magica pentru Teatrul Vasilache! - VIDEO
Duminica seara, pe micuta scena a Teatrului pentru Copii si Tineret "Vasilache" s-a petrecut un eveniment care, de buna seama, va deveni emblematic pentru viata culturala a Botosanilor.

Asezat la temelia unui proiect indraznet, si anume Studioul de Teatru pentru Tineret, spectacolul oferit de Teatrul Vasilache, "O zi din viata lui Robinson Crusoe", dupa un text de Dan Cojocaru, in regia lui Marius Rogojinschi, s-a adresat publicului tanar si adult.

Premiera care s-a consumat duminica, in fata unei sali pline si a unui public avizat, a deschis o fereastra in zidul care inconjoara, de 20 de ani, o Romanie postdecembrista care parea sa-si fi epuizat reperele culturale si morale.

Povestea lui Robinson Crusoe, creata acum 300 de ani de Daniel Defoe si adusa in actualitate, prin anii 1992, de Dan Cojocaru, a devenit, in viziunea lui Marius Rogojinschi, un prilej de a marturisi, in numele unui popor dispus sa isi uite istoria, un timp pe care suntem datori sa il recunoastem.

Si totusi, Marius Rogojinschi a dovedit un curaj artistic nebanuit abandonandu-si un spectacol extrem de complex si epuizant in mainile a doar doi actori, Florin Iftode si Marius Rusu. Se pare, insa, ca regizorul isi cunoaste actorii, al caror profesionalism a fost probat in ani multi de teatru, astfel ca eventualul risc la care se expune nu face decat sa intregeasca si sa amplifice reusita actului cultural.   

Textul pe care regizorul l-a avut la dispozitie nu are nevoie de supraincarcari inutile, el fiind, in genere, extrem de ofertant pentru actor, care are posibilitatea de a-si demonstra capacitatile artistice doar pastrand puritatea si inocenta cu care autorul si-a construit personajul. Insa fara harul actorului, textul risca sa devina un discurs si atat. Regizorul a mizat mult pe detalii, fiecare scena fiind, astfel, un spectacol in sine, cu efect imediat la public.

Extrem de inspirat in a "inchide" insula legendara a lui Robinson Crusoe intr-un spatiu concentrationar, Marius Rogojinschi si-a pregatit publicul pentru momentul final si poate cel mai profund al spectacolului.

Un regal actoricesc ofera protagonistii acestei productii, Florin Iftode si Marius Rusu completandu-se fericit, fara sa lase loc vreunei fisuri interpretative in intreaga desfasurare a spectacolului.

Aparent fragil, un personaj care, desi naufragiat, devine la final un autoexilat intr-o salbaticie care il implineste, Robinson Crusoe readuce in fata spectatorului necesitatea jocului ca mijloc de supravietuire, de de-limitare a unui spatiu in realitate definit. Robinson Crusoe este, in fapt, personajul puternic din punct de vedere psihic, desi subred in exterior, care evolueaza din afara spre inlauntru. Florin Iftode a jucat, duminica seara, probabil rolul care il va reprezenta multa vreme de aici inainte. Complexitatea si incarcatura unui rol nu fac decat sa forteze limitele actorului, iar Florin Iftode a dovedit ca actorul nu poate fi ingradit. Guvernator, rege sau presedinte, Robinson Crusoe a parcurs etapele unei istorii care se deruleaza dupa acelasi tipic, de la euforie la degradarea umana, indiferent ca umanul salasluieste in societatea inalta sau in mijlocul poporului.

Marius Rusu, care a dat viata personajului Vineri, si-a sustinut extraordinar partenerul de scena, cei doi fiind insotiti de-a lungul spectacolului de aparitiile episodice ale Negustorului de sclavi, interpretat de Valentin Ligi.
Vineri, un personaj creat si "educat" de Robinson Crusoe, parcurge acelasi drum cu al stapanului sau, insa in sens invers, dinlauntru spre in afara. Astfel, cei doi ajung ca in final sa isi doreasca viata celuilalt, libertatea celuilalt. Inocent si jucaus, dar de neclintit cand vine vorba de legile salbaticiei, Vineri este, de fapt, personajul lipsit de experienta libertatii, cu tot ceea ce presupune aceasta: lipsuri, deziluzii, tradari.  

Finalul ales de Marius Rogojinschi, dupa ce si-a avertizat spectatorul, in trei randuri, oferindu-i scene cutremuratoare care se petrec sub privirile reci si inumane ale Negustorului de sclavi, justifica, in fapt, optiunea repertoriala, un Robinson Crusoe care ne arata, daca mai era nevoie, ca evadarea se afla la indemana fiecaruia dintre noi, ca imaginatia nu este decat o cale spre libertate.

Vasul salvator, reprezentat pe fundal de revolutionarii anului 1989, vine sa-l readuca pe Robinson Crusoe in societatea pe care nu o mai recunoaste, nu o mai doreste. Un Robinson Crusoe care refuza sa paraseasca insula. Mai mult, alege sa isi continue viata, in fapt adevarata libertate, alaturi de noul sau partener, Negustorul de sclavi. Replicile de final reprezinta si apogeul spectacolului:
-In ce zi suntem astazi?
-Vineri, 22 decembrie 1989!
-Pentru ca ne-am cunoscut intr-o zi de vineri, de astazi te voi numi Vineri, ii spune Robinson Crusoe Negustorului de sclavi, intr-un final care ofera spectatorului prilejul de a-si continua, de indata ce paraseste sala de spectacol, propriul parcurs, intr-o libertate asumata si creata dupa chipul si asemanarea fiecaruia in parte.

Aplauzele de final, de o nedisimulata sinceritate si cu repetate chemari la rampa ale actorilor, au dovedit ca spectacolul si-a atins scopul. Reprezentatia a fost urmarita si de Catalin Flutur, primarul municipiului Botosani, Mihai Tabuleac, presedintele Consiliului Judetean, Catalin Alexa, viceprimarul municipiului, de numerosi actori ai Teatrului Mihai Eminescu, oameni din lumea artistica. In sala, contribuind la emotiile actorilor si ale publicului deopotriva, s-a aflat si fiica lui Dan Cojocaru, autorul textului.

Dan Cojocaru, actor din generatia de aur a Romaniei, coleg de studii, la UNATC, cu Ion Caramitru, s-a stins din viata inainte de a se bucura de spectacolul regizat de Marius Rogojinschi. Un spectacol pe care regizorul, intr-un gest onest si firesc, l-a dedicat memoriei autorului textului. Venita de la Bucuresti special pentru premiera, Ioana Stana, fiica regretatului Dan Cojocaru, a fost adanc impresionata de reprezentatie, dar si de publicul care si-a rasplatit actorii intr-un mod exemplar.

O ZI DIN VIATA LUI ROBINSON CRUSOE", de Dan Cojocaru
 
DISTRIBUTIA:

ROBINSON - FLORIN IFTODE
VINERI - MARIUS RUSU
NEGUSTORUL DE SCLAVI - VALENTIN LIGI

REGIA ARTISTICA si  COLOANA SONORA: MARIUS ROGOJINSCHI

SCENOGRAFIA si COSTUMELE: MIHAI PASTRAMAGIU

ASISTENT DE REGIE: MIHAELA STEMPEL

MAESTRU SUNET SI LUMINI: IONEL AGACHE

TEHNICIENI SCENA: STELICA DASCALU si GHEORGHE SALARIU




 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
489

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
156

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
429

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...