Matei Visniec si trupa DELAGARE din Paris, la Teatrul Mihai Eminescu Botosani!

Matei Visniec si trupa DELAGARE din Paris, la Teatrul Mihai Eminescu Botosani!
În ziua de 28 martie 2012, scriitorul Matei Vişniec și trupa Mr. DELAGARE & CIE de la Paris vor fi prezenţi în mijlocul publicului botoșănean, ca invitați speciali ai Zilelor francofoniei, eveniment organizat de Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani și Consiliul Judeţean Suceava prin Centrul Cultural Bucovina, în parteneriat cu Fundatia Hyperion din Botoșani şi Librăria Cărtureşti din Suceava.

"Născut la Rădăuți în 1956,  absolvent al Facultății de Filosofie şi Istorie a Universităţii Bucureşti și plecat la Paris din 1987, Matei Vișniec este cel mai reprezentativ scriitor și jurnalist francofon pe care îl are Bucovina în acest moment. Majoritatea operei sale a văzut lumina tiparului în Franţa şi în România. În prezent este angajat la Radio France Internationale - Secţia Română", transmite Carmen Veronica Steiciuc, consultant artistic al Centrului Cultural Bucovina.

În cadrul acestui eveniment francofon, scriitorul Matei Vișniec va conferenția pe tema "Zilele francofoniei: o sărbătoare a identității", și va lansa volumele: "Dezordine preventivă` (roman - 2010), "Domnul K eliberat" (roman - 2011) și "La masă cu Marx" (poezie - 2011), apărute la Cartea Românească, precum și volumul de teatru poetic "Scrisori de dragoste catre o printesa chineza", aparut la editura Humanitas în 2011.

Momentul surpriză al manifestării va fi spectacolul muzical "La ville d’un seul habitant" (Orașul cu un singur locuitor), după texte de Matei Vișniec, traduse în franceză de Nicolas Cavaillès, o producție a Companiei DELAGARE de la Paris, un recital regizat de Mustapha Aouar.

Spectacolul este prezent în România, alături de scriitorul francofon Matei Vișniec, în cadrul unui turneu care începe luni, 26 martie, la ora 17.00, la Casa de Cultură a municipiului Rădăuți și care continuă marți, 27 martie, la ora 17.00 la Auditoriumul Joseph Schmidt al Universității Ștefan cel Mare din Suceava, miercuri, 28 martie, la ora 16.30 la Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani, vineri 30 martie, la ora 19.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare din Iași, apoi la București la începutul lunii aprilie.

Zilele francofoniei reprezintă o sărbătoare a multiculturalităţii şi toleranţei, a limbii franceze şi a vorbitorilor de limbă franceză din întreaga lume. Ca membră a Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei din 1953, România și-a onorat acest statut prin organizarea, în fiecare an, de evenimente culturale specifice, în luna martie.   

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânără din Botoşani implicată într-un accident rutier la Suceava. Şoferul vinovat acuzat de trei infracţiuni

astăzi, 14:32
673

O tânără, de 32 de ani, din Botoşani a fost implicată, sâmbătă, într-un accident rutier petrecut în localitatea Moara din judeţul Suceava. Femeia se afla la volanul unui...

Adolescent cercetat pentru două infracţiuni, după o plimbare cu mopedul

astăzi, 11:51
530

Un adolescent a ajuns să fie cercetat pentru două infracţiuni, după ce a fost oprit în trafic de poliţişti. Băiatul, de 16 ani, din localitatea Păltiniş, se afla pe un moped şi a fost ...

Razii ale poliţiştilor printre agenţii economici! Au fost aplicate amenzi de zeci de mii de lei

astăzi, 10:01
681

Zeci de poliţişti au efectuat, joi şi vineri, razii în întreg judeţul pentru prevenirea şi combaterea comerţului ilicit şi impunerea normelor rutiere.Astfel, au fost legiti...