Ilustrul profesor botosanean ADRIAN NECULAU ar fi implinit, astazi, 75 de ani!

Ilustrul profesor botosanean ADRIAN NECULAU ar fi implinit, astazi, 75 de ani!

 ADRIAN NECULAU  

Adrian Neculau s-a nascut pe 30 august 1938, in Ungureni, judetul Botosani. Psiholog, profesor universitar, initiator de scoala in psihologia sociala, fost prorector al Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", in perioada 1993-2000.  

A urmat scoala generala in comuna Ungureni, apoi Liceul "A.T. Laurian" din Botosani, promotia 1956.  

Licentiat al sectiei de Pedagogie, Limba si Literatura Romana a Facultatii de Litere si Filosofie din Iasi, promotia 1962. Isi sustine in 1974 doctoratul, cu tema Liderii in dinamica grupurilor. Intreaga cariera didactica o desfasoara la Catedra de Psihologie a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, unde a obtinut titlul de profesor in 1990.  

Dupa 1989, s-a dedicat constructiei institutionale (Catedra de psihologie, Laboratorul de psihologie sociala), formarii noilor generatii de psihologi si stabilirii unor contacte de parteneriat cu laboratoare si personalitati ale psihologiei sociale din Europa.  

A devenit membru si membru fondator al unor asociatii profesionale europene de profil (L’Observatoire Européen des Représentations Sociales; European Association of Experimental Social Psychology; Association pour la Diffusion de la Recherche Internationales en Psychologie Sociale; Centre International de Recherche, Formation et Intervention Psychosociologique), membru in comitetele de redactie ale unor reviste internationale prestigioase (Cahiers internationaux de psychologie sociale; Revue de Psychothérapie Psychanalytique de Groupe; Psychologie et Société Nouvelle Revue de psychosociologie), a coordonat proiecte europene, avand ca partenere laboratoare de psihologie din mai multe tari, a organizat simpozioane si congrese internationale la Iasi.   Membru in comitetul executiv al consortiului European PhD on Social Representations and Communication and So.Re.Com.THEmatic NETwork, Università degli studi di Roma "La Sapienza", care organizeaza doctoratul european in psihologie sociala. A creat doua colectii de psihologie la Editura Polirom, cele mai semnificative din Romania.  

Revista Psihologia sociala este cunoscuta si sustinuta de specialisti din peste zece tari. A fost printre cei mai activi psihosociologi din Europa de Est.    

A creat o scoala romaneasca in psihologia sociala, initiind cercetari in domeniul reprezentarii sociale a saraciei, puterii, minoritatilor. A publicat mai multe studii si monografii, a coordonat volume colective in care sunt analizate efectele psihosociale ale comunismului si tranzitiei.  

Profesorul Adrian Neculau a fost, de-a lungul vieţii sale, un fiu devotat al Bisericii, un practicant al credinţei şi un mărturisitor al lui Hristos, inclusiv în mediile universitare, fapt care se datorează, cu siguranţă, şi educaţiei pe care a primit-o, mărturisește părintele Constantin Sturzu. Din familie i s-a cultivat, pe de o parte, aplecarea spre carte şi râvna spre educarea şi luminarea poporului, pe de altă parte, în inima sa a fost sădită, încă de timpuriu, sămânţa credinţei. E suficient, în acest sens, să menţionăm că a fost nepotul lui Eugen Neculau, care a fondat, la Ungureni, Universitatea Populară, şi că a fost fiul unor învăţători ce l-au cunoscut şi au ucenicit, o vreme, pe lângă părintele Constantin Galeriu. Deloc întâmplător, la rândul său, profesorul Adrian Neculau a crescut, ca pe un fiu, pe nepotul său, Bogdan Neculau, licenţiat în Teologie şi în Psihologie, realizator de programe religioase la Radio Iaşi, actualmente cadru didactic la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din Iasi.  

S-a stins din viata pe 21 decembrie 2012, la Iasi. 

Un nume din galeria de aur a Botoșanilor, o galerie care ar trebui să fie carte de căpătâi tuturor celor care, într-un fel sau altul, ne diriguiesc viețile în plan social, educațional sau administrativ. (F. Toniță)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cosmin Andrei, PSD: „Candidez pentru a finaliza toate investițiile începute și pentru a continua dezvoltarea orașului nostru împreună cu botoșănenii”

astăzi, 10:53
42

„Dragi botoșăneni, vă mulțumesc pentru încrederea acordată în 2020. Am finalizat proiectele rămase neterminate, am finalizat proiecte început de mine și voi mai finaliza...

Tânărul fermier din Botoșani: Viața între doctorat și câmpurile de rapiță din satul natal! (Foto)

astăzi, 10:09
427

Gabriel Iustinian Saveliev este din comuna Broscăuți, județul Botoșani. A studiat la Facultatea de Agricultură din cadrull Universității de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad&rdq...

”Minune” în sediul Poliției Locale din Botoșani, cu o femeie din Ialomița!

astăzi, 09:44
204

În cursul zilei de miercuri, în jurul orei 10.30, o patrulă a Poliției Locale Botoșani, care acționa în zona străzii Independenței din municipiu, a observat în parcarea u...