Hotii, Vardistii si gonflabilii electorali!

Hotii, Vardistii si gonflabilii electorali!
Vardistii ne folosesc drept pavaza in lupta cu Hotii. Iar noi sarim plini de importanta, uneori mai dezumflati, alteori pompati bine cu aer electoral. In naivitatea noastra de mingi rumene ajungem sa traim chiar si frumusetea jocului, arboram steaguri - inca tricolore - sau sarim alandala pe strazi cand aflam rezultatele unei runde.

De mai bine de 20 de ani, in Romania, starnim teribile avalanse electorale nascatoare de patimi, orgolii, individualisme greu de controlat. Jucam un joc periculos, care nu se bazeaza pe agilitate, strategii sau inteligente riscuri asumate.

I-am putea spune Hotii si Vardistii. Pentru ei. Pentru noi – statutul de minge aruncata de la unii la altii. O data la patru ani, uneori si intre campionate.

Jocul este interesant. Nu prin reguli, nu prin rezultatul jocului, ci prin continua pre-schimbare a personajelor. Pentru ei.

Pentru noi – vesnicul statut de minge aruncata de la unii la altii. Noi, gonflabilii intretinuti zilnic, dar mai ales in anii electorali, cu promisiuni desarte si gaunoase "protectii" sociale, sarim de la unii la altii, ne scalambaim si ne agitam caraghios.

Si jocul acesta extrem de periculos, Hotii si Vardistii, este un fenomen devenit aproape firesc in Romania.

Vardistii ne folosesc drept pavaza in lupta cu hotii. Iar noi sarim plini de importanta, uneori mai dezumflati, alteori pompati bine cu aer electoral. In naivitatea noastra de mingi rumene ajungem sa traim chiar si frumusetea jocului, arboram steaguri - inca tricolore - sau sarim alandala pe strazi cand aflam rezultatele unei runde.

Pana sa ne dezmeticim, incepe din nou jocul. Minune! Hotii sunt acum Vardisti, iar Vardistii sunt hoti! Nu ai timp sa cugeti pentru ca gonflabilii, ajunsi intre timp scofalciti si trasi la fata, sunt aruncati din nou in lupta.

O lupta flamanda, fara menajamente. Imediat dupa ce au pierdut, hotii-fosti-vardisti nu se mai obosesc prea mult sa arunce mingea cu mana, iar vardistii-fosti-hoti ne mai scapa si cate un picior in fund.

Nici unii nici altii – Hotii si Vardistii – nu uita cum le-a fost inainte. Asa ca nici Vardistii nu se vor grabi sa ii infunde pe Hoti, nici Hotii nu vor sa ii tradeze pe Vardisti.

E de ajuns sa izbesti mingea cat mai tare, sa ii starnesti sentimentele de revolta, pentru ca apoi totul merge de la sine. Sistemul functioneaza ca uns!

Hotii si Vardistii este un joc simplu. Nu se bazeaza pe reguli, corectitudine, asumare. E de ajuns sa fii puternic, atat de puternic incat sa nu devii gonflabil. Pentru ca ori Hot, ori Vardist – vei trai mereu bine Romania!

Solutiile nu sunt simple. Poate ca statutul de Vardist ar trebui obtinut cu mai multa truda. Se pot impune, prin lege, conditii aspre: studii, experienta in campul muncii, dovada unei bune cunoasteri si implicari in comunitatea din care provine, recomandari inclusiv de la profesorii care i-au format si care sa isi asume, astfel, produsul muncii lor la catedra.

Societatea, la randul ei, este responsabila si de Hoti si de Vardisti. Cand gonflabilii electorali - adica noi, toti - vor refuza sa mai fie folositi, atunci jocul se va transforma intr-o lupta corp la corp intre ei, Hoti si Vardisti. Si vor castiga doar unii. Nu stim cine, in Romania orice este posibil!

(F.Tonita)

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Suspectul crimei din Centrul Vechi rămâne în arest preventiv. Urmează trimiterea în judecată

Marţi, 19 Septembrie 2017
440

Cum mandatul de arestare emis pe 24 august pe numele lui Vasile G. se apropia de expirare, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani au solicitat instanţei ca măsura preventivă să ...

Primar din judeţ, prins de ANI că a făcut afaceri cu pajişti

Marţi, 19 Septembrie 2017
1105

Potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale de Integritate, primarul Stelian Maxim, în calitate de consilier local al comunei Blândeşti, a votat Hotărârea Consiliului Local pri...

Corecţia financiară aplicată pentru proiectul de reabilitare a Spitalului Judeţean afectează toate proiectele Consiliului Judeţean

Marţi, 19 Septembrie 2017
321

Corecţia financiară a fost contestată în instanţă, însă în cazul în care instanţa nu va da câştig de cauză forului judeţean, orice alt proiect de accesare de fo...