Eugen Doga, la Botoșani: "Omul care știe să lăcrimeze vede lumea mai frumoasă!" FOTO, VIDEO

Eugen Doga, la Botoșani: "Omul care știe să lăcrimeze vede lumea mai frumoasă!" FOTO, VIDEO

"Să nu vă fie jenă de lacrimi. E bine când omul știe să plângă. Când știe să nască lacrima. Lacrima trebuie născută, nu scoasă cu forța. Omul care știe să lăcrimeze are privirea mai curată, vede lumea mai frumoasă!". Despre lacrimă și iubire a fost concertul lui Eugen Doga la Botoșani. Despre artă și inefabilul ei.

A fost seara Eugen Doga la Botoșani. Sau seara botoșănenilor alături de Eugen Doga. Trei ore de acorduri cunoscute și recunoscute ("A, nu știam că și melodia asta e tot a lui Doga!"), cu vers eminescian căruia îi răspunde îndrăzneț sau sfios, dar și drăgăstos-șăgalnic, versul Veronicăi Micle. Trei ore (supra)încărcate cu proiecții video, prezentare de carte (misiune care i-a revenit poetei Lucia Olaru Nenati), chiar și cu un titlu de cetățean de onoare acordat pe nepusă masă!  

Concertul aniversar "Dialogurile Dragostei" a debutat cu Episodul "Eugen Doga", din serialul "100 de români celebri născuți în Moldova", realizat de Flacăra Film în colaborare cu Fundația Moldova din SUA, scenariu și producător Luminia Dumbrăveanu, regizor artistic Doru Guțu.

Amfitrionul serii, Octavian Ursulescu, s-a întrecut pe sine în a prezenta artiștii. Și nu doar cu nume, ani, premii și distincții... Prima invitată a serii a fost Ștefania Turcu, violonistă de 12 ani, din Iași, care a interpretat alături de orchestră "Balada pentru vioară și orchestră" (din coloana sonoră a spectacolului "Păsările tinereții noastre", de Ion Druță, 1972).

Eugen Doga a fost întâmpinat de copiii mici de la Cheia Sol, care purtau trandafiri albi în mâini. Grupul Cheia Sol, de altfel, a creat apoi un emoționant moment pe melodia "Codrii mei".
 

Mari-Elena Predică, de la Liceul de Artă Botoșani, este o voce de care botoșănenii, și nu numai, vor mai auzi. Tânăra artistă a interpretat melodia "Sunt lăcrămioarele-nflorite", pe versuri de Veronica Micle.

Invitații de seamă ai serii au fost soprana Alexandra Coman, tenorul Sorin Lupu și Vitalie Advahov (cel din urmă din Republica Moldova). Care au adus în fața publicului momente de mare spectacol împreună cu dirijorul Marius Hristescu și Orchestra Regal D'Art.

Versurile lui Mihai Eminescu ("Ochiul tău iubit", "De-aș avea", "O, rămâi", "Să țin încă o dată") și ale Veronicăi Micle ("De-aș putea numai o clipă", "Drag mi-ai fost", "Te știam numai din nume", "Din pulberea iubirii mele") au câștigat, prin vocea sopranei Alexandra Coman și prin cea a tenorului Sorin Lupu, frumuseți neștiute până astăzi publicului larg. Cu o interpretare clară, dar sobră totodată, percutând mai ales acolo unde versul eminescian zăcea nefolosit și nefolositor în periferiile vârstelor.

A stârnit ropote de aplauze apariția pe scenă a lui Vitalie Advahov, cu melodii extrase din coloana sonoră a filmului "Cascada pariziană", din filmul "Ana Pavlova", 1983, regia Emil Loteanu, sau "Pârâiașul", din coloana sonoră a filmului "Olimpida de primăvară".

Orchestra a adus pe scenă "Valsul fluturilor", atât de cunoscut în toată lumea, dar și "Vaporașul dragostei", piesa la fel de celebră "Gramofon", concertul aducând de asemenea și acordurile melodiei "Gingașa și tandra mea fiară", valsul inclus în coloana sonoră a filmului cu același nume, realizat în anul 1978 în regia lui Emil Loteanu, după nuvela "O dramă la vânătoare", de Cehov.

Ultrauzitatele cuvinte ale serii au fost universal, stelar, cosmic, cel mai celebru (!), cel mai mare, unicul. Eugen Doga este un om al timpului său, un geniu care s-a bucurat de prețuirea tuturor, chiar și a celor atât de pretențioși și neiertători cu multe alte genii de necontestat ale veacului trecut (vorbim despre URSS-ul anilor 70-80).

"Primărița de la George Enescu" - după cum a fost prezentată Angela Toma Grădinaru de către Octavian Ursulescu -  a anunțat-citit-predat Maestrului Eugen Doga un Titlu de Cetățean de Onoare al comunei George Enescu, momentul devenind unul teluric, încărcat de noi prezentări ale artistului.

Dincolo de minusurile unui concert care s-a încăpățânat să aducă în fața publicului cât mai multe amănunte, să desfășoare deceniile de activitate a marelui artist pentru ca apoi să le aducă din nou, în detaliu, în prim-planul concertului, a fost o seară în care profesioniștii și-au spus cuvântul și au dat greutate evenimentului. Și nu doar Marius Hristescu, soprana Alexandra Coman și tenorul Sorin Rusu, ci și instrumentiștii cunoscuți publicului de pe scena Filarmonicii Botoșani.

La Botoșani, au sprijinit organizarea acestui eveniment Grupul de Distributie ETA, Casa Lux, RVG Transport, Restaurantul Curtea Veche, Floraria Lambertus și Madotex Men's Fashion.
Știri.Botoșani.Ro a fost partener media al Concertului aniversar "Dialogurile Dragostei" .

Concertul va fi prezentat, în zilele următoare, publicului din Iași și Suceava.
 












 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

astăzi, 21:18
83

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

astăzi, 21:07
53

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

astăzi, 20:22
200

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...