Doliu în cultura botoșăneană: s-a stins profesoara poemelor, Valeria Bobu

Doliu în cultura botoșăneană: s-a stins profesoara poemelor, Valeria Bobu

Una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite profesoare din municipiul Botoșani, Valeria Bobu, s-a stins din viață, sâmbătă. Mentor și, totodată, poetă și prozatoare, dascălul a lăsat posterității nu doar o seamă de învățături, ci și o zestre culturală.

Valeria Bobu s-a născut pe 26 mai 1943, în satul Miorcani, din comuna Rădăuţi-Prut. A absolvit şcoala primară şi gimnaziul în satul natal, apoi Liceul Teoretic din Darabani. S-a format, ulterior, la Institutul Pedagogic de Învăţători din Suceava.

A intrat în învățământ ca învăţătoare la Şcoala Generală din Săveni (1961-1974), apoi la Şcoala Generală din Darabani. După ce și-s însușit titlul de Învăţător Emerit, a ales să predea în orașul Botoșani, la Şcoala Generală nr. 13, vreme de patru ani, apoi la Şcoala Generală nr. 8, alți patru ani.

În tot acest timp, a așternut cuvinte neprețuite, alcătuind o operă bogată și prolifică. Printre acestea, cele mai îndrăgite sunt: Viaţa într-o lacrimă (poezii; Botoşani: Geea, 2008), Simfonia anotimpurilor (poezii; Botoşani: Geea, 2008), În umbra destinului (roman autobiografic; Botoşani: Geea, 2010), Omul, bunul-simţ şi dreapta creştere (Botoşani: Geea, 2010), Speranţă frântă (poezii; Botoşani: Geea, 2011), Stele căzătoare (roman; Botoşani: Geea, 2011) ; în colab.: Probleme de geografie fizică, umană şi cultural-socială (cu Ioan V. Prăjinaru; Botoşani: Quadrat, 2008), Zodiac. Vise şi simboluri (cu Veronica G. Oniciuc; Botoşani: Quadrat, 2008).

 „Miezul fierbinte al operei sale rămâne lava sentimentelor prin care a răspuns provocărilor existențiale, poemul având rol eliberator și terapeutic pentru stări altminteri greu de purtat pe umerii sufletului, fiecare rând conținând o câtime de tristețe filtrată tot mai expresiv prin claviatura poetică. Deși n-a râvnit acoladele afirmării literare, dintr-o modestie neostentativă, Valeria Bobu a fost cu certitudine un suflet poetic care va acompania de acum zborurile și dorurile spiritelor care înnobilează Edenul. Prin poezia sa, prin existența demnă și nobilă va rămâne în memoria noastră pentru eternitate”, transmit cei care i-au împărtășit îndeaproape harul condeiului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sub paza Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, BULETINELE de vot pentru turul doi au ajuns la Botoșani

astăzi, 18:25
167

Atât buletinele de vot necesare pentru cel de-al doilea tur de scrutin la alegerile prezidențiale, cât şi procesele verbale de consemnare a rezultatelor votării, respectiv timbrele auto...

Botoșăneancă oprită în ultima clipă de la un gest cumplit

astăzi, 18:22
511

O femeie de 40 de ani, din Botoşani, a ajuns la Urgenţe după ce a încercat să îşi pună capăt zilelor. Norocul a făcut ca aceasta să fie găsită în timp util de către mama ...

CSM Botoșani: "Mergem la Cluj să ne calificăm!" Optimism după o tragere norocoasă!

astăzi, 18:15
82

CSM Botoșani a avut noroc la tragerea la sorți a optimilor de finală din Cupă României, și a evitat adversari precum Dinamo București sau HC Dobrogea SUD Constanța. Trupa lui Radu Roșu s...