DOLIU în Cultura botoşăneană: Baritonul Dan Iordăchescu a murit la varsta de 85 de ani

DOLIU în Cultura botoşăneană: Baritonul Dan Iordăchescu a murit la varsta de 85 de ani
Dan Iordăchescu, unul dintre cei mai mari baritoni români, a murit duminică, la vârsta de 85 de ani, după o lungă suferinţă, informeaza Mediafax.

S-a născut la 2 iunie 1930, petrecându-şi copilăria la Hlipiceni, judeţul Botoşani. În sat, astăzi, şcoala îi poartă numele. Mama, Sevastia, era învăţătoare şi cântăreaţă de muzică populară tradiţională, iar tatăl. George, a fost profesor de fizică. După anii de început în Hlipicenii Botoşanilor, Dan Iordăchescu pleacă la Iaşi, unde va urma cursurile Colegiului National. Va păstra însă, pentru totdeauna, mirajul Hlipicenilor, misterul Prutului, dorul de fraţii basarabeni.

Mai târziu va cânta pe marile scene ale lumii Cântec basarabean. "Mi-s tare dragi basarabenii.  Îi iubesc pentru că eu sunt de la "Botşeni", Hlipiceni, chiar de lângă Prut. Şi mergeam la Prut şi mă scăldam, înotam şi treceam şi dincolo, vara mai ales, mergeam la fraţii mei basarabeni", îşi amintea acum câţiva ani artistul.

"Dumnezeu nu mi-a dat arcul, nu mi-a dat sabia, nu mi-a dat puşca, să cuceresc lumea. Mi-a dat harul cântului". Dan Iordăchescu este recordman mondial, fiind baritonul cu cea mai îndelungată activitate neîntreruptă. A avut peste 1000 de concerte, a cântat alături de giganţi ai muzicii lirice precum Placido Domingo, Renata Scotto, Monserrat Caballe, Luciano Pavarotti.

A debutat în decembrie 1949, la Teatrul C.C.S. din Bucureşti, în rolul Chiaburul din opereta "Cântec de viaţă nouă", de Florin Comisel, fiind îndrumat vocal şi tehnic de cântăreaţa de operă Maria Snejina. În 1951 a devenit solist al Ansamblului S.P.C., cântând numai operă.

Ca prim solist a debutat în decembrie 1956, la Teatrul de Operă şi Balet din Bucureşti.

A interpretat peste 45 de roluri importante de operă (în special W. A. Mozart, G. Verdi, G. Bizet), în mai mult de 1.080 de spectacole de operă, de la preclasici până la contemporani, şi peste 1.500 de lied-uri în aproape 1.600 de concerte, în toată lumea.

A cântat pe cele mai prestigioase scene (Teatro alla Scala din Milano, Viena Staats Oper, Opera de Paris, operele din Seattle, Hamburg, Munchen, Berlin, Sankt-Petersburg, Los Angeles, San Francisco, New York, Dallas, Teatrul Balşoi din Moscova etc.), având ca parteneri pe Mario del Monaco, Placido Domingo, Mirella Freni, Renata Scotto, Virginia Zeani, Monserrat Caballe, Luciano Pavarotti, J. MacCracken, Franci Corelli, N. Rossi-Lemeni, G. DiStefano şi alţii, sub bagheta unor personalităţi ca Riccardo Muti, Lorin Maazel, Georges Pretre, Zubin Mehta, M. Rostropovitch, Tullio Serafin, Sir Colin Davis etc..

De-a lungul carierei a primit numeroase distincţii, printre care Meritul Cultural clasa a II-a (1964), Meritul Cultural clasa I (1968), Ordinul ''Steaua de Aur a României'' în rang de Comandor (2000) etc.

Anul trecut in data de 2 iunie, Opera Nationala Bucuresti l-a sarbatorit pe marele bariton Dan Iordachescu printr-un concert aniversar in care protagoniste au fost cele doua fiice ale sale care i-au mostenit talentul soprana Irina Iordachescu si mezzosoprana Cristina Iordachescu Iordache.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Citeste si Botoşăneanul zilei - DAN IORDĂCHESCU - 85: Cea mai bună voce de bariton din lume, unicul câştigător al Marelui Premiu Jubiliar Mozart!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cosmin Andrei, PSD: „Candidez pentru a finaliza toate investițiile începute și pentru a continua dezvoltarea orașului nostru împreună cu botoșănenii”

astăzi, 10:53
52

„Dragi botoșăneni, vă mulțumesc pentru încrederea acordată în 2020. Am finalizat proiectele rămase neterminate, am finalizat proiecte început de mine și voi mai finaliza...

Tânărul fermier din Botoșani: Viața între doctorat și câmpurile de rapiță din satul natal! (Foto)

astăzi, 10:09
476

Gabriel Iustinian Saveliev este din comuna Broscăuți, județul Botoșani. A studiat la Facultatea de Agricultură din cadrull Universității de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad&rdq...

”Minune” în sediul Poliției Locale din Botoșani, cu o femeie din Ialomița!

astăzi, 09:44
219

În cursul zilei de miercuri, în jurul orei 10.30, o patrulă a Poliției Locale Botoșani, care acționa în zona străzii Independenței din municipiu, a observat în parcarea u...