Conferinţa "Mărturisitori ai Ortodoxiei în temniţele comuniste", în cadrul Cercului misionar Patriarhul Teoctist! FOTO

Au fost evocate chipuri ale rezistenţei anticomuniste, mai cu seamă din închisoarea de la Piteşti. Principalele teme abordate au fost: "făurirea omului Nou" - un deziderat al societăţii comuniste, reeducarea - experiment de tristă amintire prin care au trecut deţinuţii între anii 1949-1954, portrete de mărturisitori şi de torţionari.

Conferinţa "Mărturisitori ai Ortodoxiei în temniţele comuniste", în cadrul Cercului misionar Patriarhul Teoctist! FOTO

Duminică, 10 decembrie 2017, în Parohia Izvorul Tămăduirii din satul Siliştea, Protopopiatul Botoşani, a avut loc conferinţa „Mărturisitori ai Ortodoxiei în temniţele comuniste“, susţinută de pr. drd. Marius-Ciprian Babiuc.

Alături de credincioşi au participat pr. misionar Petru Fercal, pr. Marius Bercea, pr. Andrei Costin, pr. Florin Purice şi viceprimarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraş.

Au fost evocate chipuri ale rezistenţei anticomuniste, mai cu seamă din închisoarea de la Piteşti. Principalele teme abordate au fost: "făurirea omului Nou" - un deziderat al societăţii comuniste, crearea faliilor sociale prin arestarea celor ce se opuneau politicii comuniste, reeducarea - experiment de tristă amintire prin care au trecut deţinuţii între anii 1949-1954, portrete de mărturisitori şi de torţionari.

Seara duhovnicească din cadrul Cercului misionar Patriarhul Teoctist a continuat cu vizionarea unui documentar despre degradarea umană la care  au fost supuşi părinţii Mina Dobzeu, Nicolae Bordaşiu, Iustin Pârvu ş.a. şi despre faptul că prin credinţa în Dumnezeu omul poate fi salvat.

Dintre cei prezenţi, domnul Ignat Dănuţ ne-a relatat că „a fost o activitate deosebită, nu am mai participat la aşa ceva. Informaţiile prezentate au stârnit un real interes, având în vedere chinurile prin care au trecut cei întemniţaţi pe nedrept în perioada comunistă, precum şi faptul că au rezistat datorită credinţei în Dumnezeu. Nu am crezut că într-un sat se poate organiza aşa ceva“. Doamna Iulia Prisacaru a conchis că „noi suntem prea egoişti pentru a conştientiza ceea ce înseamnă credinţa în Dumnezeu; acei oameni au avut încrederea că Dumnezeu nu i-a uitat“.

La final, corul parohiei a susţinut un recital de cântece şi poezii scrise în detenţie de către cei prigoniţi, Radu Gyr, Valeriu Gafencu, Vasile Voiculescu ş.a. (Ziarul Lumina)




(Foto: facebook Parohia Izvorul Tămăduirii Siliștea)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...