Bucuria Nașterii Domnului, un concert-binecuvântare la Botoșani: "Colindele sunt un liant între generații!" - FOTO, VIDEO

Bucuria Nașterii Domnului, un concert-binecuvântare la Botoșani: "Colindele sunt un liant între generații!" - FOTO, VIDEO

Preot cu chitară, preot cu bundiță, preot-tenor, un ierarh cu chip de poveste. Maici cu chip blajin și colindul lin. Mame cu voce 'naltă, preotese lunecând sprințar în cântări frumoase. Bătrâni lăcrimând, tineri părinți purtându-și prunciI pe genunchi. Și multă emoție.

Concertul de colinde "Bucuria Nașterii Domnului" e prilej pentru preoți, preotese, colindători din toate protopopiatele județului Botoșani de a-și colinda enoriașii. Un concert devenit tradiție, așteptat an de an de sute de botoșăneni.

Chiar dacă anul acesta IPS Teofan nu a ajuns la Botoșani (fiind prezent la înmormântarea Regelui Mihai I al României), botoșănenii au venit la fel, cu mic, cu mare, cu aplauze pentru strădania zecilor de colindători care s-au perindat pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Botoșani. Alături de colindători a fost, însă, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. "A venit Moș Crăciuuun! Mama, uite, el e", s-a furișat printre scaune vocea unui copil, când a dat cu ochii de PS Calinic, ierarhul cu chip de poveste!   

Pr. Marian Macuc a fost cel care a prezentat fiecare grup de colindători, oferind totodată împortante date, informații, mărturii despre colind. "Cum e să fii părinte și să ai copii? Trebuie să le dai atenție și cred că acesta este cel mai important lucru. Cum e să fii preot, să ai fii duhovnicești? Trebuie să fii alături de ei. Însă ce părinte are cei mai mulți fii? Cred că ierarhul. Este cea mai mare bucurie că alături de noi este PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, căruia îi cerem binecuvântare", au fost cuvintele cu care pr. Marian Macuc a pus semn bun serii de sâmbătă. "Colindul pentru mulți este un concert, pentru mulți o relaxare", a continuat pr. Macuc. "Dar pentru creștini este un moment de rugăciune. Pentru că atunci când te rogi faci inima sălaș lui Hristos. Să fim în această seară gazdele lui Hristos". 

Concertul tradițional de Crăciun, organizat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, a reunit pe scena de la Botoșani șapte grupuri de colindători: Corul "Sf. Teodora de la Sihla" - Filiala ATOR Albești, dirijor pr. Alexandru Baciu; Corul "Ecclesia" - Protopopiatul Dorohoi, dirijor pr. Daniel Precop; Grupul vocal-instrumental "Anastasis" - Parohia Joldești, dirijor pr. Cristian Dumitraș, Protopopiatul Botoșani; Corul "Amvonul" - Protopopiatul Săveni, dirijor pr. Teodor Zugravu; Ansamblul folcloric "Stejărelul" - Protopopiatul Darabani, dirijor prof. Mirel Dascălu; Corul "Glasul Voronei" - Mănăstirea Vorona, prof. Catană Artemisia; Protopopiatul Botoșani, Corul "Heruvimii" - Protopopiatul Botoșani, dirijor pr. Crețu Emanoil Vasile.

PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a vorbit la finalul concertului despre însemnătatea colindului în viața omului, dar mai ales despre dimensiunea spirituală, profundă a Crăciunului. "În astfel de momente de încărcătură duhovnicească, suntem invitați deopotrivă să redescoperim dimensiunea teologică a Crăciunului. De aceea sărbătorile trebuie retrăite. Nu doar sărbătorite. Crăciunul este un fapt istoric, nu o ipoteză. Dumnezeu a coborât și a trăit în istorie pentru a-i da sens. Colindele se caracterizează prin duioșia și simplitatea versului, care curge lin pe linia melodică exprimând o mare bogăție de idei într-o formă artistică desăvârșită. Prin simplitatea și curăția lor, colindele au constituit o redută în calea celor care au încercat să rupă unitatea de credință și cea națională a poporului român. 

Dincolo de încărcătura dogmatică și liturgică, colindele lansează un îndemn la moralitate, la cultivarea virtuților, la loc de seamă fiind iubirea de aproapele, pacea, generozitatea, smerenia, ascultarea, hărnicia și, de ce nu, bunul simț. Colindele sunt un liant între generații. Colindătorul, asemenea îngerului Bunei Vestiri, îl aduce pe Hristos și împreună cu el toate binecuvântările în casa colindată. Gazda oferă mere - simbol al dragostei și al veșniciei, nuci - expresia a perenității, colăcei - spre pomenirea celor morți, ca unii care fac parte integrantă din viața bisericii. Întruparea lui Hristos rămâne darul de neprețuit al lui Dumnezeu pentru oameni. Prin Iisus Hristos, de Crăciun am obținut nemurirea, ne-am redescoperit rostul nostru în lume. Continuându-l pe Pruncul Iisus înlăuntrul ființei noastre, vom redescoperi Crăciunul în sensul său originar și adevărat. Nu îl vom reduce la o spiritualitate de mascați în zdrențe.

Felicităm și mulțumim corurilor pentru colindul sfânt și bun, care a deschis inimile tuturor celor care vor ca Hristos să se nască și să crească și să ne mântuiască. Vă doresc să aveți bucurii sfinte, cu sănătate și împliniri spirituale, intelectuale și materiale de la Dumnezeu. La mulți ani și sărbători binecuvântate!".

Părintele Protopop Lucian Leonte a mulțumit colindătorilor - preoți, copii, tineri - celor care au organizat și au bătut drum lung pentru a oferi colindul bucuriei, vestea Nașterii Domnului. "Dau slavă lui Dumnezeu, împreună cu dvs., că am avut un moment de mare înălțare spirituală prin aceste colinde, încât s-a deschis sufletul nostru la venirea lor și al mesajului lor, prin cuvântul de înaltă ținută a PS Calinic Botoşăneanul, care ne-a adus și subtilitatea dogmatică, și tradiții, și semnificație simbolică despre colinde. Mulțumesc părinților protopopi din Protopopiatele Dorohoi, Darabani, Săveni, care au administrat în fiecare an pregătirea, selectarea și trimiterea acestor grupuri și, împreună cu cei din Protopopiatul Botoșani, au pregătit buchetul de colindători. 

Cel mai mult mulțumesc copiilor, tinerilor, preacuvioaselor maici, părinților slujitori care au venit aici cu altă slujire, aceea a cuvântului de Crăciun pe care să îl sădească în sufletele noastre".  

La final, colindătorii și publicul laolaltă au cântat "O, ce veste minunată". Colindătorii s-au bucurat de daruri, publicul a primit aleasă binecuvântare. Crăciunul trebuie trăit, a spus ierarhul cu voce apăsată și chip de poveste. Să-l trăim, așadar, cum se cuvine: cu inima deschisă către aproapele, cu bucuria Nașterii celei mai sfinte!

































 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Niculina, sufletul orașului meu

Marţi, 23 Aprilie 2024
2435

Cam pe la 7-8 pe seară, de ani buni, Niculina iese din casă. Vara în culori deschise, rochii cu volănașe garnisite uneori cu mărgele simple, pe care le poartă pitite într-o copilăro...

Regizorul Cristian Pascariu, înainte de lansarea filmului ”Nasty” la Botoșani: ”Îl veți vedea pe Ilie într-o ipostază necenzurată, într-o ipostază sinceră” (Foto, Video)

Joi, 18 Aprilie 2024
751

Filmul ”Nasty” va avea premiera de gală la Cinema Unirea Botoșani sâmbătă, 20 aprilie, de la 19:00, publicul având prilejul de a se întâlni și cu echipa care a...

Anamaria Chelaru: ”Noi, păpușarii, suntem făcuți să lucrăm între călugărie și armată!” (Foto, Video)

Marţi, 16 Aprilie 2024
1218

Când am căutat-o și i-am propus acest interviu, am întrebat-o direct: Cum este Anamaria Chelaru în afara scenei? A răspuns dintr-o suflare, cu vocea clară și îndelung form...