Când bucuria devine pasiune: "Portrete & Imagini de dincolo de suflet" - FOTO

Când bucuria devine pasiune: "Portrete & Imagini de dincolo de suflet" - FOTO

Sâmbătă, în spațiul Galeriilor de Artă "Ștefan Luchian" a fost vernisată expoziţia "Portrete & Imagini de dincolo de suflet", cuprinzând lucrări de pictură semnate de Carmen Nicolau și Cezar Dron. Atât Carmen Nicolau, cât și George Dron se află la prima expoziție personală, Carmen Nicolau mai fiind prezentă pe simezele Galeriei într-o expoziție de grup. Evenimentul a fost prezentat de istoricul Gheorghe Median și muzeograful Ana Coșereanu.

"Sunt onorat să prezint această expoziție. Onorat în calitate de iubitor de cultură, onorat în calitate de botoșănean, de om care înțelege ceea ce înseamnă orice gest care se face, pentru ca la Botoșani cultura să nu moară, pentru ca Botoșanii să rămână cel puțin un mare centru de cultură", a spus Gheorghe Median în prezentarea expoziției.

Gheorghe Median a remarcat în lucrările celor doi artiști pasiunea și bucuria cu care ambii pictori manifestă în culoare trăiri și situații mai puțin obișnuite. "În cele două săli ale Galeriilor avem tablourile a doi oameni care sunt artiști prin opera lor, dar care nu se ocupă în mod special cu arta. Doamna Carmen Nicolau este economist, domnul Cezar Dron este inginer, dar îi leagă pe amândoi pasiunea pentru cultură pe care au exprimat-o și o exprimă în operele lor. Despre doamna Carmen Nicolau trebuie să vă spun că îi cunosc în parte creațiile chiar înainte de a o cunoaște personal. Am fost curios să văd cine este autorul acestor frumoase tablouri. Avem de a face cu un pictor adevărat, cu un om care știe ce face și face ce trebuie, un om pentru care pictura este o bucurie și o plăcere, un om care face acest lucru cu pasiune, fără grabă, fără să fie presată de niciun fel de situații, ci pur și simplu pentru că este și acesta un mod de relaxare", a completat Gheorghe Median.

La George Dron, istoricul Gheorghe Median a remarcat desenul foarte bun și faptul că în lucrările acestuia omul este aproape tot timpul prezent. "Sunt acolo imagini care prezintă persoane în ipostaze mai puțin obișnuite și mai puțin ilustrate în expoziții: balerini, balerine, și îmi dau seama din acest punct de vedere că domnul are un foarte bun desen, o structură, o mână specială care îl face să contureze siluetele în mod cu totul deosebit".

George Dron a mărturisit că este pasionat de pictură, dar că modelul său cel mai important este Mihai Eminescu. "Îl am ca model în artă pe marele Eminescu, chiar dacă nu a pictat, dar el prin poezia, prin opera lui a reușit să se adrese atât omului simplu, fără studii filologie, căruia îi plac muzicalitatea, ritmul, compoziția, dar și oamenilor cu pregătire în domeniu, care pot decripta mesajul filologic, filozofic al poeziei. De aceea eu am încercat prin lucrările mele să transmit niște trăiri, niște sentimente, iar dincolo de imagine sunt niște mesaje pe care vă invit să le descoperiți singuri". 

La rândul său, Carmen Nicolau a invitat publilcul să se "împărtășească" din bucuria pe care artiștii au așezat-o în fiecare tablou în parte. "Pictura este o bucurie, o bucurie și când pictez, o bucurie și când nu pictez. Sper să vă transmit o părticică din această bucurie vizionând expoziția de astăzi".

Expoziția este o invitație-dedicație pentru prieteni, pentru oameni cu suflet ales și puterea de a înțelege pasiunea și nobila misiune a artei. Dar, mai ales, este un început pentru cei doi artiști care, după cum a exprimat muzeograful Ana Coșereanu, ar putea fi debutul unei cariere de succes: "Sperăm ca această prima dată să fie pentru ambii un început, de ce nu, pentru o carieră de succes, în acest drum greu și năvalnic al artei plastice".

  

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Loc de dat cu… EPIGRAMA (XLV)

Duminică, 16 Iunie 2019
160

"Epigrame elenistice" (Editura "Pim", Iaşi, 2017) este o carte care trebuie luată în seamă. În primul rând fiindcă este scrisă de o poetă care şi-a pr...

A doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh: Lunea Sfântului Duh - VIDEO

Duminică, 16 Iunie 2019
120

In a doua zi dupa Duminica Pogorarii Sfantului Duh, adica in Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxa praznuieste pe Sfantul Duh, a treia persoana a Sfintei Treimi, precum indica Penticostarul, la Sinaxaru...

Evaluarea Națională 2019: Greșelile cele mai frecvente la examenul de română și strategii de evitare a lor!

Duminică, 16 Iunie 2019
413

Greșelile gramaticale din neatenție și din cauza stresului sunt cel mai des întâlnite la proba de Limba și literatura Română de la Evaluarea Națională, spune pentru Edupedu.ro...