Elaborarea statisticilor privind distribuția avuției gospodăriilor populației de către BNR a fost recomandată de OCDE în cadrul procesului de evaluare a României pentru admiterea în această organizație, iar în urma acestei anchete sociologice se va obține și o mai bună cunoaștere a avuției românilor, pentru optimizarea direcționării ajutoarelor sociale, afirmă BNR.
Reacția reprezentanților băncii centrale vine după apariția în presă a unor informații cu privire la achiziția de către BNR, prin licitație publică, a unor servicii de cercetare statistică în teren pentru determinarea avuției, finanțării și consumului gospodăriilor populației.
Potrivit sursei citate, sondajul va permite elaborarea de indicatori la nivel național privind segmentarea populației, modul de distribuire a avuției și a veniturilor, detaliate pe diferite componente: bunuri imobile, depozite bancare, investiții în societăți, acumulările de pensii, dar și creditele primite, datoriile acumulate etc..
„Operatorul de sondaj selectat de BNR va interoga maximum 18.200 de gospodării”
Demersul reprezintă un sondaj statistic, nu un recensământ al populației. Sondajele reprezintă un instrument important în sferele economică, socială și politică, după cum o demonstrează practicile curente din statele dezvoltate. Cercetarea se adresează gospodăriilor, datele nefiind culese la nivel de individ. Operatorul de sondaj selectat de BNR va interoga maximum 18.200 de gospodării din totalul de peste 7 milioane câte există în România. Sondajul va permite elaborarea de indicatori la nivel național privind segmentarea populației, modul de distribuire a avuției și a veniturilor, detaliate pe diferite componente: bunuri imobile, depozite bancare, investiții în societăți, acumulările de pensii, dar și creditele primite, datoriile acumulate etc.
„În urma acestei anchete sociologice se va obține o mai bună cunoaștere a avuției populației”
Aceștia subliniază că recomandarea OCDE constituie un obiectiv comun al BNR și al Institutului Național de Statistică (INS), datorită specificității indicatorilor statistici și necesității corelării indicatorilor macroeconomici din statisticile conturilor naționale cu indicatori micro colectați prin anchete statistice în rândul gospodăriilor populației.
„În urma acestei largi anchete sociologice se va obține și o mai bună cunoaștere a avuției populației pentru optimizarea direcționării ajutoarelor sociale”, se menționează în document.
BNR susține că operatorul de interviu agreat va trebui să obțină în prealabil acceptarea interviului din partea reprezentantului gospodăriei și, de comun acord, vor fi stabilite detalii precum modalitatea, data și ora la care se va derula interviul, persoana cea mai avizată din gospodărie care va răspunde la cercetare.
„Vor fi luate toate măsurile tehnice și organizatorice pentru respectarea Regulamentului General pentru Protecția Datelor (RGPD) și garantarea prezervării confidențialității acestora. Datele cu caracter personal nu vor fi făcute publice. Astfel, pe măsură ce vor fi colectate, aceste vor fi criptate în platforma electronică de colectare, iar în final, după validarea datelor, vor fi anonimizate”, transmite BNR.
Cercetarea statistică pentru determinarea avuției, finanțării și consumului gospodăriilor populației se va realiza pe un eșantion de 12.000 de gospodării reprezentative la nivelul întregii țări, cu o rezervă de 6.200 de gospodării. Eșantionul va fi pus la dispoziție de către Institutul Național de Statistică.
Demersul de cercetare include etapa de pregătire a cercetării statistice (anchetei) (perioada octombrie 2025 - februarie 2026); etapa de colectare a datelor (maximum 10 luni, în intervalul martie 2026 - decembrie 2026,); etapa de consultanță post colectare a datelor (maximum 17 luni, începând cu finalizarea etapei de colectare a datelor). BNR va anunța din timp începerea propriu-zisă a procesului de sondare.
Cercetarea va fi realizată de un operator specializat, care va fi desemnat câștigător în urma licitației publice organizate pe platforma de achiziții publice SICAP.
La nivel european, această cercetare statistică se realizează încă din anul 2010, BNR urmând să participe, pentru prima dată anul viitor, coordonat cu celelalte state membre UE, precizează Antena3.ro.