Botoșaniul este pentru o zi Capitala Culturală a României. Zeci de oameni de cultură, prezenți la Zilele Eminescu - FOTO

În fiecare an, în data de 15 ianuarie toată atenția oamenilor de cultură din țară, dar și de peste hotare, se îndreaptă către județul Botoșani care devine, pentru o zi, capitala culturală a României.

Botoșaniul este pentru o zi Capitala Culturală a României. Zeci de oameni de cultură, prezenți la Zilele Eminescu - FOTO

Aniversarea a 168 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu a adunat și în acest an, la Botoșani, zeci de poeți, scriitori, reprezentanți ai instituțiilor de cultură din țară și de peste Prut, sau a unor reviste de specialitate.

Și în acest an, laureatul Premiului Național de Poezie pentru Opera Omnia va deveni Cetățean de onoare al Municipiului Botoșani, proiectul de hotărâre fiind aprobat de consilierii locali, luni dimineață, în cadrul unei ședințe festive la care au luat parte oameni de cultură, șefii administrației publice locale și județene, dar și parlamentari.

Poetul Gellu Dorian, președintele Fundației Culturale "Hyperion-C.B." a făcut o scurtă trecere în revistă a oaspeților prezenți zilele acestea la Botoșani, după care aceștia au adresat un scurt salut, marea majoritate vorbind despre însemnătatea acestei zile, dar și despre faptul că Botoșaniul a dat multe genii în diverse domenii de activitate.

"Zilele Eminescu se află la ediția 49, la anul vom avea jubileul acestui eveniment important dedicat memoriei poetului Mihai Eminescu. Ieri am fost la Vorona, locul de obârșie al mamei poetului, și am avut acolo o întâlnire foarte frumoasă și bine primită de voroneni, dar și bine gustată de invitații noștri. Sunt prezenți foști laureați ai Premiului Național de Poezie și foarte mulți invitați de la instituții de cultură, reviste din țară, dar și de peste hotare, care au ținut să fie vină la această activitate foarte importantă susținută de Primăria Municipiului Botoșani, Consiliul Județean, Consiliul Local, Fundația Culturală Hyperion", a spus poetul Gelu Dorian.

Anul acesta nu a putut fi prezent la Botoșani președintele juriului Premiului Național de Peozie, academicianul Nicoale Manolescu, locul acestuia fiind ținut de către criticul literar Daniel Cristea Enache.

Primarul Cătălin Flutur le-a urat bun venit oaspeților.

"Vreau să urăm din suflet tuturor invitaților noștri un bun venit la Botoșani, să îi aplaudăm. Întotdeauna 15 ianuarie, pentru Consiliul Local Botoșani, a fost o zi extraordinar de importantă, astăzi este Ziua Culturii Naționale și mă bucur că nu trebuie să depunem nu știu ce proiecte pompoase, să ne evalueze nu știu ce juriu mare, Botoșaniul devine măcar pentru o zi Capitala Culturală a României, și cred că lucrul acesta se datorează numai și numai lui Eminescu. Sper ca cea mai friguroasă zi din anul acesta să fie înlocuită de căldura din sufletele noastre, ale botoșănenilor, care în fiecare an vă așteaptă cu drag la aceste manifestări", a fost mesajul primarului Cătălin Flutur.

Unul dintre poeții ieșeni a avansat ideea ca poetul Gellu Dorian, cel care se ocupă de atâția ani de organizarea Zilelor Eminescu, să devină Cetățean de onoare al Municipiului Botoșani. 

După ședința festivă de Consiliu Local, autoritățile și oamenii de cultură au depus jerbe de flori la bustul poetului Mihai Eminescu din fața Teatrului care îi poartă numele și care, din păcate, și anul acesta este un șantier. După depunerea de coroane a urmat un Te Deum la Biserica Uspenia.

Gala de decernare a premiului va avea loc astăzi, 15 ianuarie 2018, la ora 17, în sala de spectacole a Teatrului „Mihai Eminescu” Botoşani de la Casa de Cultură a Tineretului Botoşani.

35.000 de lei va fi valoarea Premiului Naţional de Poezie.



















 

 

Spune-ne opinia ta