BOTOŞANI, 15 ianuarie: Ion Mureşan, laureatul Premiului Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" - Opera Omnia! FOTO,VIDEO

BOTOŞANI, 15 ianuarie: Ion Mureşan, laureatul Premiului Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" - Opera Omnia! FOTO,VIDEO

   Ionut Tabultoc

Sala mare a Teatrului Mihai Eminescu din Botosani a fost arhiplina miercuri, 15 ianuarie, cu ocazia Galei de decernare a Premiului Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" – Opera Omnia şi Opus Primum pe anul 2013.

Scriitori, oficialitati, consilieri judeteni si locali, parlamentari, oameni de cultura si elevi au participat la cea de-a XXIII-a editie a decernarii celui mai important premiu din Romania, din ultimii 20 de ani.

Filarmonica din Botoşani a deschis evenimentul cu "Preludiu la unison", de George Enescu, dupa care a fost lansata cartea poetului laureat al ediţiei precedente, "Fantomateca", de Nicolae Prelipceanu.

Pe scena Teatrului a urcat si Varujan Vosganian, vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din România, care a vorbit despre Mihai Eminescu si "de ce este el poet national", Vosganian sustinandu-si, astfel, discursul devenit traditie la Botosani, in ultimii ani.



Vicepresedintele CJ Botosani, Gheorghe Sorescu, a urcat pe scena pentru a acorda Premiul Opus Primum, in cadrul Premiului National de Poezie "Mihai Eminescu", acest premiu fiind obtinut de Stefan Baghiu (foto jos).



Sub bagheta dirijorului Liviu Buiuc, a urmat un alt moment de muzica simfonica, Filarmonica din Botoşani interpretand "Rapsodia a II-a", de George Enescu.

A sosit si momentul mult asteptat, decernarea Premiului National de Poezie Mihai Eminescu - Opera Omnia, poetul ales in acest an de juriul de specialitate fiind Ion Muresan (foto jos), insemnele distinctiei fiindu-i acordate de catre Nicolae Manolescu, presedintele juriului si al Uniuniii Scriitorilor din Romania, Nicolae Prelipceanu, laureatul editiei precedente, si primarul municipiului Botosani, Ovidiu Portariuc. Valoarea premiului este de 20.000 de lei.

Titlul de cetatean de onoare i-a fost inmanat castigatorului de catre viceprimarul Catalina Lupascu.



Evenimentul organizat cu ocazia implinirii a 164 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu, s-a incheiat cu un spectacol extraordinar susţinut de Maria Răducanu şi pianistul Niko Meinhold.

Text si Foto: Ionut Tăbultoc 

GALERIE FOTO:



































































 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cosmin Andrei, PSD: „Candidez pentru a finaliza toate investițiile începute și pentru a continua dezvoltarea orașului nostru împreună cu botoșănenii”

astăzi, 10:53
2

„Dragi botoșăneni, vă mulțumesc pentru încrederea acordată în 2020. Am finalizat proiectele rămase neterminate, am finalizat proiecte început de mine și voi mai finaliza...

Tânărul fermier din Botoșani: Viața între doctorat și câmpurile de rapiță din satul natal! (Foto)

astăzi, 10:09
323

Gabriel Iustinian Saveliev este din comuna Broscăuți, județul Botoșani. A studiat la Facultatea de Agricultură din cadrull Universității de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad&rdq...

”Minune” în sediul Poliției Locale din Botoșani, cu o femeie din Ialomița!

astăzi, 09:44
166

În cursul zilei de miercuri, în jurul orei 10.30, o patrulă a Poliției Locale Botoșani, care acționa în zona străzii Independenței din municipiu, a observat în parcarea u...