Biserica din satul Vorona Mare a fost resfintita! IPS Teofan, intampinat de sateni calare si cu cantec de bucium! FOTO

Biserica din satul Vorona Mare a fost resfintita! IPS Teofan, intampinat de sateni calare si cu cantec de bucium! FOTO
Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a resfintit sambata, 17 august 2013, Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din localitatea Vorona Mare, judetul Botosani.

La slujba de sfintire si la Sfanta Liturghie, oficiate de IPS Mitropolit Teofan, alaturi de un sobor numeros de preoti si diaconi, din care au facut parte si arhim. Ioan Harpa, exarh de zona Botosani al Arhiepiscopiei Iasilor, pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botosani, arhim. Mihail Daniliuc, egumenul Schitului "Intrarea Maicii Domnului in Biserica" – Vovidenia, judetul Neamt, au luat parte sute de credinciosi, care au stat si la rand pentru a trece prin Sfantul Altar. La eveniment au participat si membri ai autoritatilor judetene si locale.

Sute de sateni imbracati in costume populare si cu buchete de flori si busuioc in maini, alaturi de preotul paroh Olivian Mihai Sandu, l-au asteptat pe Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care a sosit la Vorona Mare in jurul orei 8.15.  

Batranii satului, dar si tineri si copii l-au intampinat in centrul satului pe IPS Teofan, care a fost condus pana in fata Bisericii intr-o caleasca trasa de doi cai albi, alaiul fiind insotit de tineri calare, purtand drapele. Nu au lipsit batranii cu buciume, care au marcat, odata cu clopotele manastirii, momentul venirii Mitropolitului.   


Ceremonialul religios a inceput la ora 7:00 cu Slujba Utreniei si primirea jertfei la Altar pentru Sfintire, continuand cu slujba de sfintire a bisericii si Sfanta Liturghie Arhiereasca.    

"Zidirea unei biserici inseamna a fi cu Domnul Hristos. Daramarea unei biserici inseamna a fi impotriva Domnului Hristos. A lasa un lacas de cult sa se prapadeasca, sa se ruineze, sa se degradeze, inseamna a face lucrarea vrajmasului.  A te ingriji de biserica, a o consolida, a o restaura si infrumuseta inseamna a aduna impreuna cu Hristos. Si ce inseamna a fi impreuna cu Dumnezeu? Inseamna a fi un om al credintei, inseamna sa fii un om al nadejdii, inseamna sa fii un om al dragostei, caci iubirea este implinirea intregii legi. Toate poruncile date de Dumnezeu si de sfintii Lui, de-a lungul vremii, se cuprind si se concretizeaza in porunca esentiala: Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta, iar pe aproapele tau ca pe tine insuti", a spus IPS Teofan in cuvantul de invatatura.

La final, IPS Teohan l-a hirotesit pe preotul paroh Olivian Mihai Sandu iconom stavrofor. 

Biserica din Vorona Mare a fost sfintita pentru prima data pe 4 iunie 1794. In anul 1836 biserica a fost refacuta in urma marelui cutremur din 1801, aceasta reparatie fiind făcută de spătăreasa Maria Krupenski cu toată cheltuiala nepotului său vornicul Iancu Kantacuzino. În anul 1875 a mai fost reparată și acoperită  cu cheltuiala marelui proprietar al moșiei Tudora-Vorona, Lascăr Pașcanul și soția sa Lucia; iar în anul 1903, ajungând într-o stare aproape de ruină din cauza crăpăturilor din ziduri și din bolta de sub clopotniță, din ordinul Mitropoliei  Moldovei și Sucevei, biserica a fost închisă.     

În toamna anului 1904, prin stăruința parohului Dimitrie Ștefănescu, biserica intră într-o reparație capitală având ca binefăcători pe frații Cantacuzin Pașcanu și anume  Alexandru (senator), Constantin (deputat), Adela Grigorescu  Gogălniceanu, și Lucia Mavrocordat, mari proprietari de moșii, fiind sfințită în anul 1905, 12 iunie de către Mitropolitul Partenie Clinceni.       

În 1991 biserica este împodobită cu pictură interioară prin strădania preotului Emilian Hrubaru și apoi resfințită. Toate lucrările efectuate au izvorât dintr-o adâncă dragoste de Dumnezeu și oameni.     

 Cu toate acestea posibilitățile și tehnologia vremii s-au văzut învinse de procesul de degradare care, deși încetinit, a continuat să acționeze reactivând fisurile din cupole iar pictura s-a deteriorat din cauza umezelii din ziduri.      

Anul 2010 aduce cu sine împlinirea a 216 ani de pătimire pentru biserica din Vorona Mare, date fiind urmările adânci provocate de cutremurul din 1801 precum și repetatele lucrări de consolidare, dar aduce, de asemenea, nespusa bucurie și marea înviere a acestei sfinte biserici, căci prin neobosita stăruință a parohului numit aici în anul 2004, pr. Sandu  Mihai Olivian, dar mai ales prin jertfelnica cheltuială a ctitorilor Nicolae și Aurora Catană, dar și prin jertfa altor binefăcători precum și a  credincioșilor satului se restaurează această biserică din temelii fiind consolidată cu fier beton și grinzi transversale, se pune acoperiș nou se tencuiește la exterior și interior, se pictează în frescă, se împodobește cu catapeteasmă nouă și strane din stejar, se plachează cu marmură și cu mozaic și se pune încălzire centrală.   
(FOTO: Ionuţ Tăbultoc)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Interceptări ale DNA anulate de judecători în dosarul Ralucăi Stâncescu, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani

Miercuri, 21 Martie 2018
677

Iniţial, judecătorul de cameră preliminară de la Curtea de Apel Târgu Mureş, dosarul fiind strămutat la această instanţă la solicitarea inculpaţilor, a admis interceptările, însă avocaţ...

"Extraordinarele peripeții ale lui Hansel și Gretel", duminică, pe scena Teatrului Vasilache

Miercuri, 21 Martie 2018
99

Teatrul pentru Copii şi Tineret "Vasilache" invită copiii duminică, 25 martie 2018, de la orele 11:00 şi 12:30, să vizioneze  spectacolul "Extraordinarele peripeții...

Pleci la drum? De joi, Cod Portocaliu și Galben de ninsori abundente, viscol și vreme deosebit de rece!

Miercuri, 21 Martie 2018
655

Chiar dacă am trecut de prima jumătate a lunii martie, dacă ai programate drumuri în țară e bine să fii la curent cu avertizările meteorologilor, care au transmis că jumătatea de sud a Rom...