A murit caricaturistul Mihai Stanescu, ale carui lucrari au fost interzise de Nicolae Ceausescu

A murit caricaturistul Mihai Stanescu, ale carui lucrari au fost interzise de Nicolae Ceausescu

Caricaturistul roman Mihai Stanescu, ale carui lucrari au fost interzise de Nicolae Ceausescu, a murit la varsta de 78 de ani, in noaptea de vineri spre sambata, dupa o suferinta indelungata.

Anuntul a fost facut de fiica artistului, Daiana Stanescu, pentru Realitatea.net. Aceasta a precizat ca tatal sau s-a retras din activitate si de pe scena publica in urma cu trei ani si jumatate. Ea a cerut discretia presei si a opiniei publice.

Nascut pe 20 iulie 1939, in satul Gradistea, langa Mizil, Mihai Stanescu a fost singurul caricaturist roman care, traind la Bucuresti, a criticat in mod deschis regimul lui Nicolae Ceausescu. El a absolvit liceul la Buzau si apoi, contrar sfatului mamei sale de a se inscrie la Medicina, a urmat la Iasi liceul de arte plastice, unde a fost inscris in anul II. In 1966, el a absolvit Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucuresti.

Dupa facultate, Mihai Stanescu a fost repartizat la Ministerul Turismului, unde a facut grafica publicitara, de unde a demisionat dupa 6 ani. A revenit dupa un an si a mai lucrat alti sase ani. In 1978, a devenit liber-profesionist.

In anii 1970 si 1980 a castigat numeroase premii internationale.

In 1992, Mihai Stanescu si-a deschis un magazin langa Sala Palatului. Magazinul, "Erata", a functionat pana in februarie 2016. Aici au fost vandute cani, carti postale, tricouri si sacose de panza imprimate cu desenele sale, dar si albume de caricatura si desene originale ale artistului.

Unul dintre cele mai cunoscute proiecte ale lui Mihai Stanescu a fost seria de fotografii cu fiica sa Daiana Stanescu, pe care a fotografiat-o, in aceeasi rochie, intre varstele de 6 si 29 de ani.

Expozitia "Daiana, la diferite varste, fotografiata in aceeasi rochie", a fost vernisata in 2003, la salonul de carte Bookarest si reluata in 2004, la Galeriile Orizont din Bucuresti.

Mihai Stanescu este autorul logo-ului "Bookarest", sub care a functionat, pana in 2006, targul de carte de vara de la Bucuresti (in prezent, denumit "Bookfest").

In decembrie 2000, presedintele Romaniei de la acea vreme, Emil Constantinescu, i-a acordat Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de "Cavaler", "dorind a-i rasplati meritele exceptionale pentru realizari artistice si pentru promovarea culturii".

Ultimul album al artistului, "De unde iti vin ideile, Mihai Stanescu?", a aparut in anul 2014. Alte albume de caricatura pe care le-a lansat artistul sunt: "Mihai Stanescu" (1982, Bucuresti), "Umor 50%" (1985, Bucuresti), "Acum nu e momentul" (1990, Bucuresti), "Rire en Roumanie" (1988, Paris, Ed. Bernard Barrault), "C'est pas le moment" (1989, Paris, Ed. Bernard Barrault), "Pe urmele mele" (1999, Bucuresti), "Manual de publicitate. Volumul II" (2003, Bucuresti), "Am intrat..." (2006, Bucuresti), "Cod portocaliu" (2009, Bucuresti), "Realizarile guvernului Boc in perioada 2009 - 2010" (2011, Bucuresti), "La cererea clientilor, am plecat in vacanta" (2012, Bucuresti) si "Realizarile Guvernului Ponta" (2014, Bucuresti). SURSA

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...