Criza da buzna in camara botosanenilor! - Cat mai costa zacusca?

Criza da buzna in camara botosanenilor! - Cat mai costa zacusca?

Preturile tot mai ridicate ale legumelor le fac pe gospodine sa se gandeasca de trei ori inainte de a cumpara cele necesare pentru zacusca si muraturi. Viu colorate, legumele de toamna reusesc sa atraga privirile cumparatorilor, insa ce folos, daca portofelul este gol?

"Preturile sunt mari, dar ceva tot trebuie sa punem pe iarna. In niciun caz, nu atat de mult ca anult trecut, ca nu avem bani", a spus amarata o botosaneanca.
 
Cei mai ieftini sunt ardeii, al caror peret variaza intre 1 si 2 lei pe kilogram, urmati de morcov, care costa intre 1,5 si 2 lei. Ceapa, un alt "ingredient" de baza al zacustii, costa intre 1 si 1,7 lei, in functie de marime si aspect. Pretul gogosarilor variaza cel mai tare: de la 2,5 lei pana la 4,5 lei pe kilogram. Cu cat sunt mai rosii, cu atat sunt mai scumpi.
 
"Eu ii las cu 2,5 lei, ca lumea zice ca sunt cruzi. Dar la gust sunt buni, chiar  daca-s verzi, sunt mai grasi ca aia de la sera. Lumea vrea de aia rosii, ca sunt mai frumosi", ne-a explicat o batrana venita la piata cu legume de vanzare.

De departe, pretul cel mai stabil il au telina si radacinile de patrunjel. Mai ieftin de 4,5 lei kilogramul nu lasa niciun pietar.

Zacusca, doar de pofta

Acestea fiind preturile preturile, care vor mai creste pe masura ce vremea se raceste, botosanencele trebuie sa isi chibzuiasca foarte bine socotelile odata ajunse in piata.

"Anul acesta am facut mai putina zacusca decat anul trecut. Doar cateva borcanele, in caz ca o sa ni se faca pofta la iarna. Asta este, ne decurcam cum putem", a spus Mioara Iliescu, o botosaneanca venita sa faca aprovizionarea de iarna. "Sotul meu este mare mancator de muraturi. Anul acesta o sa-si cam puna pofta in cui. O sa mancam pana se termina si gata", a explicat, incercand sa faca haz de necaz, o alta botosaneanca.





Vremea rea, de vina pentru toate

Pe de alta parte, producatorii se plang ca preturile sunt mici, comparativ cu munca depusa. In plus, majoritatea sustin ca vremea capricioasa din vara aceasta le-a dat peste cap toate socotelile. "In primavara ma gandeam ca voi scoate de pe gradina de cateva ori mai mult decat am scos de fapt. Vara asta ploile alea ne-au dat in cap. Nu a fost grindina, da prea multa apa dintr-o data", se plange un producator.

Cei mai relaxati sunt samsarii care fac, de fapt, preturile. In plus, ei nu se pot plange ca au muncit o vara intreaga fara rezultate.

"Eu sunt batrana si vin sa vand cat pot. Dar stiu ca ce aduc e bun. Nu vin cu mult, numai cat incape in geanta asta. Astia vin cu camioane, descarca multa marfa, si ei fac pretul", spune cu mahnire o batrana. 

Peste toate, fiecare gospodina va avea in camara macar un borcan cu muraturi. Numai ca, spun botosanenii, planurile nu se mai fac anul acesta pana la Pasti. De le-ar ajunge macar pana la Craciun…




 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cine plătește dacă te inundă vecinul: legea spune clar!

astăzi, 15:00
30

Atunci când te confrunți cu o inundație în apartament cauzată de unul dintre vecini, este important să acționezi rapid și eficient pentru a minimiza pagubele și pentru a stabili cin...

Primii fermieri despăgubiți în acest an din cauza secetei și a grindinei. ”Am fost la un fermier din județul Botoșani…”

astăzi, 14:25
58

Echipele din cadrul Clubului Fermierilor Români (CFRO) Broker de Asigurare au un program încărcat în aceste zile în care se fac constatări în câmp acolo unde ferm...

Expoziția „Sacrul în artă” la Muzeul ”Ștefan Luchian” din Ștefănești!

astăzi, 13:29
26

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a un...