Consilierii municipali au adoptat, în ședința de joi, un nou regulament pentru eliberarea avizelor de intervenție la rețelele edilitare.
Potrivit noilor prevederi, furnizorii de utilități nu vor mai avea voie să depoziteze pământul direct pe asfalt, iar termenul de depozitare va fi limitat.
"Este vorba de avariile apărute în rețele cât și de investițiile care se vor face în viitor la rețelele de apă, gaz, electricitate și telefonie mobilă și de internet. Am elaborat un nou regulament după ce am studiat legile în vigoare și după ce a studiat regulamentele din alte mari municipii din România. Până acum regulamentul era foarte mic, incomplet, era un pseudoregulament. Esența lui este ca lucrările să se facă mai repede și mai calitativ. În momentul în care se va face o investiție și pe o anumită lungime se va trage o nouă conductă tot pământul rezultat din săpătură se va încărca în camioane sau în ipoteza în care se va depozita pe asfalt depozitarea se va face pe o folie din plastic pentru a nu murdări asfaltul și stocarea va fi temporar, maxim o zi-două, dacă nu reușesc să termine lucrarea acel pământ de pe folie va trebui încărcat și dus, nu mai vrem mizerie pe asfalt", a specificat viceprimarul Marian Murariu.
O altă noutate este instituirea unei taxe de ocupare a locului public. A fost și până acum o astfel de taxă, dar era percepută doar anumitor furnizori de utilități, cum ar fi fostul E.on.
De acum înainte taxa va trebui plătită de toți frunizorii, inclusiv de către Nova Apaserv și Modern Calor, cuantumul fiind de 2 lei/zi/mp.
"În momentul în care se sapă un șanț, atât pentru suprafața de teren ocupată cu pământ, cât și pentru suprafața șanțului, se face un calcul și se plătește o taxă. Nu este mare taxa, dar dacă te întinzi cu lucrarea pe doi ani, așa cum avem o lucrare în spate la Casa Cărții, în momentul acela taxa devine uriașă. În felul acesta nu vom mai avea lucrări care vor dura mult timp. Dacă avem străzi asfaltate și reabilitate prin fonduri europene, strada intră în garanție și după trei-patru ani apare o solicitare din partea unui frunizor de utilități de a extinde sau moderniza rețeaua, în momentul în care vor reface vor trebui să refacă asfaltul pe toată lățimea unei benzi de mers ca să nu mai apară șanțuri care să creeze disconfort în trafic", a mai spus Murariu.
Cei care nu se vor conforma regulamentului vor primi sancțiuni din partea Poliției Locale.