Un calvar care pare fără sfârșit, un drum strategic înglodat de mulți ani în birocrație, cu licitații eșuate și un sac de bani care, incredibil, devin inutili! Cel puțin asta este concluzia după ce autoritățile județene au anunțat că la licitația pentru drumul strategic nu s-a prezentat niciun ofertant.
Oamenii care străbat zilnic drumul județean 282 Răuseni-Hlipiceni-Todireni-Lunca-Sulița-Talpa-Botoșani nu mai au răbdare. Ei spun că viețile le sunt puse în pericol. Și, ca și cum nu era de ajuns, drumul este tranzitat și de mașinile de mare tonaj, după ce indicatoarele care impuneau restricții în acest sens au dispărut.
"#Dj282, județul Botoșani 2019, europeni în acte, dar la capătul opus al democratiei și civilizației! Drumul judetean 282 prezinta toate caracteristicile pentru producerea accidentelor grave si defectarea autovehiculelor, de altfel utilajele institutiilor de urgenta ale statului cum ar fi: pompierii, salvarea, smurd, politia etc, sunt obligate sa intarzie la misiunile de salvare la care sunt solicitati, punand astfel in pericol epilogul interventiei. Ne dorim cu totii drumuri sigure, conforme legislatiei in vigoare, autorizate, asa cum trbuie sa fie un drum judetean european, asa cum si dumneavoastra va doriti cand veniti la interventii sau la rudele ori la parintii dumneavoastra, astazi este ziua cand abuzurile trebuiesc oprite, este imposibil sa inchizi ochii la tranzitul autoutilitarelor superioare tonajului impus pe segmentul de drum Talpa - Calarasi, desi au eliminat indicatorul de restrictie stim cu totii ca aceasta rerstrictie exista, simtim cu totii „tremurul” caselor la tranzitul acestora, fie ele si neincarcate. Ajunge, stimati nostri domni responsabili, vrem sa traim acasa si sa ne regasim familiile in fiecare zi in siguranta", este mesajul postat pe Facebook de Cristian Dumitru Andrioaei, mesaj însoțit de fotografii din zonă.
Oamenii au început să "planteze" alte indicatoare de-a lungul drumului strategic, pe care scrie: ATENȚIE! DRUM BOMBARDAT.
În anul 2018, președintele Consiliului Județean, Costică Macaleți, le spunea oamenilor care protestau că drumul este prins într-un program european. La sfârșitul lunii ianuarie 2019, același Consiliu Județean informa că Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) a deschis procedura de licitație "Achiziție execuție lucrări pentru proiectul Regiunea Nord-Est - Axa rutieră strategică 2: Botoșani-Iași, COD SMIS 112979", cu numărul CN1008604. Valoarea estimată a contractului este de 254.036.553,75 lei fără TVA, în această sumă nefiind inclusă valoarea cheltuielilor diverse și neprevăzute.
Obiectivul de investiții prevede modernizarea a 106,265 km de drumuri județene din judeţele Botoşani şi Iaşi, reabilitarea a 9 poduri existente, construirea a 3 poduri noi, amenajarea a 5 treceri la nivel cu calea ferată etc. Conform Contractului de finanțare nr. 760 din 24.11.2017, obiectivul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 - 2020, Axa prioritară 6 – Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională şi locală, Prioritatea de investiţii 6.1 – Stimularea mobilităţii regionale prin conectarea nodurilor secundare şi terţiare la infrastructura TEN –T, inclusiv a nodurilor multinodale.
Investiția de 254 de milioane de lei privește, așadar, modernizarea drumului județean care străbate 14 localități din județul Botoșani, și anume Albești, Blândești, Călărași, Dângeni, Dobârceni, Gorbănești, Hănești, Hlipiceni, Lunca, Mihălășeni, Răuseni, Sulița, Todireni și Trușești.
Potrivit anunțului din 31 ianuarie 2019, termenul limită pentru primirea ofertelor era 11 martie 2019, ora 15, însă acesta a fost prelungit, dar fără folos: niciun ofertant nu a depus documentația pentru participarea la licitație. Autoritățile botoșănene caută soluții pentru ca, până la organizarea unei noi licitații, să se intervină pe sectoarele de drum cele mai afectate pentru ca populația să poată circula în siguranață.