Nopți albe în ger și nervi întinși la maximum în fața Serviciului de Permise și Înmatriculări din Botoșani! "Oricât de bărbat ai fi, nu reziști!" - FOTO, VIDEO
BOTOSANI

Nopți la rând stau botoșănenii în fața Serviciului Public Comunitar Regim Permise Conducere și Înmatricularea Vehiculelor pentru a intra în legalitate cu documentele autoturismelor. "Numai la noi în Botoșani se poate întâmpla așa ceva. Am două nopți pierdute, dar nu mai pot să stau, am căutat pe cineva să plătesc să îmi țină rândul dar nu găsesc. Oricât de bărbat ai fi nu reziști o noapte în fața instituției, în frig"!

Nopți albe în ger și nervi întinși la maximum în fața Serviciului de Permise și Înmatriculări din Botoșani! "Oricât de bărbat ai fi, nu reziști!" - FOTO, VIDEO

Înmatricularea sau autorizarea provizorie a unui autovehicul a devenit un adevărat test de rezistență la Botoșani. Nopți la rând stau botoșănenii în fața Serviciului Public Comunitar Regim Permise Conducere și Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCÎV) pentru a intra în legalitate cu documentele autoturismelor.

Situația, care se pare că durează de câteva zile, a fost semnalată de un cititor Stiri.Botosani.ro, care la începutul acestei săptămâni a mers la SPCRPCÎV pentru a-și înmatricula mașina.

"Numai la noi în Botoșani se poate întâmpla așa ceva!"

Când a ajuns în fața instituției a constatat că trebuie să se înscrie pe o listă de așteptare în baza căreia să obțină un bon de ordine, dar nu în aceeași zi, ci peste două-trei zile. Inițial nu l-a deranjat faptul că trebuie să mai aștepte până să își rezolve treburile, dar când a aflat că trebuie să stea efectiv în fața Serviciului pentru a nu își pierde locul la rând a avut un șoc. Două nopți a rezistat. În a treia nu s-a mai simțit în stare să meargă să stea de veghe, la temperaturi cu minus, în fața Serviciului de Permise.

"În prima noapte am stat afară de la ora 22.00 până dimineață. Încă din timpul nopții se formează coadă afară, în jur de 70-100 de persoane și dimineață la 08.00 când au deschis au spus că se dau numai 35 de bonuri și eu eram al 55-lea, iar cu o noapte înainte am mers dimineața la ora 03.00 și am stat până la 08.00 afară și au zis că dau 30 de bonuri și eu mai aveam cinci în față și nu am intrat. Face cineva un tabel cu fiecare cum vine și se așează la rând. Unii mai dorm prin mașini. Coada cea mai mare este după ora 01.00-02.00 la noaptea. La ora 15.00, după ce se termină programul, deja se începe a forma rândul și se face un tabel. Numai la noi în Botoșani se poate întâmpla așa ceva. Am două nopți pierdute, dar nu mai pot să stau, am căutat pe cineva să plătesc să îmi țină rândul dar nu găsesc. Oricât de bărbat ai fi nu reziști o noapte în fața instituției, în frig", ne-a relatat cititorul Stiri.Botosani.ro.

Tabelul, predat polițiștilor locali!


Marți noaptea, în jurul orei 23.00, în fața SPCRPCÎV era adunate circa 20 de persoane, iar altele stăteau în mașinile parcate în imediata apropiere a instituiției, pentru a se încălzi. Cu toții vorbeau despre celebra listă pe care trebuie să te treci. Marți, pe această listă s-au înscris, până spre miezul nopții, aproape 100 de persoane, iar din spusele celor care așteptau au fost informați că a doua zi se vor da doar 40 de bonuri de ordine.




Unii au stat și luni noaptea în fața instituției, dar marți, când s-au deschis ghișeele, au constatat că bonurile s-au epuizat până să ajungă la ei. Și astfel zilnic se face o nouă listă pe care tot urcă cei care se înscriu, dar pentru a ajunge pe o poziție care să îți asigure un bon de ordine trebuie să pierzi două-trei nopți.

"Vin dimineața polițiștii locali, care stau la ușă și întreabă unde este tabelul care s-a făcut. Eu am venit azi (n.red. marți) de la ora 14.00 și sunt numărul 13 pe listă. Dacă ești numărul 80-90 nu intri. Mai bine vii a doua zi în timpul amiezii ca să prinzi un loc cât mai în față. Noi stăm de la amiază până a doua zi dimineață. Am mers acasă, am mâncat, m-am îmbrăcat mai gros și am venit aici că știam ce mă așteaptă. Cum ai șansă. A doua zi se ia de la zero. Eu am trei zile de când stau aici", povestea marți seară un botoșănean.



"Trebuie venit și stat de dimineață, făcut cu rândul, noi așa am procedat. Eu am ieșit de la serviciu și am venit să îl înlocuiesc pe soțul, mai târziu vine sora, apoi tata, și tot așa. Nu ne convine să stăm nopțile, dar ce putem face dacă altă modalitate nu avem?", a spus și o tânără.

Rezervarea online versus tabelul din stradă!

Toți cei care au stat în ultimele nopți în fața Serviciului de Permise au încercat să își facă și rezervare online, măsură introdusă de curând la Botoșani, dar spun că deja rezervările se întind pe luna ianuarie, ori susțin că nu au atâta timp la dispoziție pentru a aștepta. De exemplu, o persoană care și-a făcut rezervarea în data de 19 decembrie a reușit să se programeze pentru a-și înmatricula autovehiculul abia pe 4 ianuarie. În plus, sunt și cetățeni care nu au posibilitatea de a-și face o rezervare online, motiv pentru care apelează la varianta bonurilor de ordine care merge în paralel, dar pentru asta trebuie să piardă nopți întregi.

Este o organizare pe care au făcut-o cetățenii între ei și care este acceptată de cei de la Permise, în condițiile în care când se deschid ghișeele se cere lista în baza căreia se eliberează bonurile de ordine, potrivit cetățenilor. Bonurile de ordine sunt separat de rezervările online, online putând fi făcute doar 21 de programări pe zi, la un interval de 20 de minute.

"La 98 s-a ajuns marți seară și au spus că dau 42 de numere miercuri. Azi au dat 35 de bonuri și noi am fost 130. Noi între noi stabilim. Eu stau de luni dimineața și tot am mers pe listă până am prins un loc pentru a primi bon. Astăzi (n.red. marți) au început să se facă de la 13.00 la amiază listele pentru a doua zi. Au prea puțini angajați, bonuri prea puține. E foarte greu. Stăm câte trei zile și trei nopți ca să ajungem să ne rezolvăm treburile", a spus un cetățean care a reușit după trei nopți să prindă un loc în primii zece pe listă.



"Unde este prefectul, să vină aici?"

Miercuri dimineață, la ora 07.01, în fața Serviciului de Permise erau deja adunate peste 100 de persoane. Lista pe care acestea s-au trecut a fost luată la ora 08.00 de către polițistul local care asigură paza și care a început să strige numele de pe respectiva listă și să împartă bonuri. 42 de persoane au avut norocul să prindă un bon, restul vor trebui să mai aștepte. Și iar s-a trecut la întocmirea unei noi liste pentru ziua de joi. Oamenii au răbufnit și au spus că este inadmisibil ce se întâmplă. Chiar dacă s-au înțeles între ei să se treacă pe listă, după ce au văzut că nici după trei zile nu au reușit să prindă bon au luat foc.

"Toată noaptea am stat aici și își bat joc de noi. Plătim taxe, impozite, chiar înnebunim. Ce înseamnă asta? Am trei zile de când stau, nu am intrat, și trebuie să mai stau două zile. Cât să mai rezist și eu? Este în administrarea Prefecturii, unde este prefectul, să vină aici?", a spus un botoșănean extrem de nervos.

"Îi înțelegem și pe cei de la Permise, ei muncesc, dar sunt total depășiți de situație. Să angajeze mai mulți oameni. În anul 2016 este normal să stai nopți și zile în fața unei instituții pentru a-ți rezolva o problemă?. Nu se poate așa ceva", a spus un alt botoșănean.





Pe la colțuri, cei adunați la Serviciul de Permise spuneau că ar fi o variantă pentru a-ți rezolva mai repede treburile. Contra unei sume de bani, 100-200 de lei, ar fi persoane care fac mai multe rezervări online pe care mai apoi, contracost, le dau celor care nu au timp să aștepte.

Reporterii Stiri.Botosani.ro l-au contactat, miercuri, pe prefectul Dan Nechifor, dar acesta este în concendiu. De asemenea, de la Serviciul de Permise ni s-a transmis că și șeful de la Înmatriculări, Dănuț Ciubotaru, se află, de miercuri, în concediu. Acesta nu a putut fi contactat nici la telefon.

Toată această situație este generată, după cum susțin reprezentanții Prefecturii, și de faptul ca înaintea sărbatorilor mulți botoșăneni vin acasă și profită de ocazie pentru a-și rezolva problemele cu documentele. 

"Este aglomerația normală de sărbatori. De vineri se va încerca extinderea programului și urmează să funcționeze în paralel programarea online și cea la fața locului.", a declarat subprefectul Daniela Beclea.

UPDATE:

După apariția materialului privind situația de la Serviciul de Permise, relatată de Stiri.Botosani.ro, reprezentanții Prefecturi au venit cu o serie de precizări.

"A fost extins numărul de ore de program în următoarele zile, astfel încât toţi cetăţenii să poată primi bonuri de ordine până pe 24 decembrie inclusiv. În legătură cu aşa numita "bişniţă" cu bonurile de ordine rezervate on-line, precizăm că aceasta nu poate fi făcută din punct de vedere tehnic. Aplicaţia are nevoie de seria saşiului, pentru înmatriculare, sau CNP-ul pentru permise de conducere. Practic, nu se poate vinde o rezervare făcută pe un alt nume sau o altă maşină. Aglomeraţia a apărut pentru că înainte de sărbători sosesc mulţi botoşăneni acasă şi au nevoie şi de serviciile oferite de SPCPCIV. În plus, în ultimele luni un număr mare de proprietari de autovehicule a amânat înmatricularea permanentă pentru a nu plăti taxa aferentă, iar acum s-a împlinit termenul limită.  Schema de personal a Serviciului este sub limită, dar se fac eforturi. Uneori supraomeneşti", precizează reprezentanții Prefecturii. 


 

Spune-ne opinia ta