Măsurile pentru sectoarele vulnerabile vor fi prelungite

Măsurile pentru sectoarele vulnerabile vor fi prelungite

”Discuțiile pe care le-am avut astăzi cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României și cu cei ai industriei HoReCa au vizat, în principal, eficiența și modul de aplicare a măsurilor de sprijin dedicate sectoarelor de activitate cele mai afectate de pandemie. Am apreciat la partenerii mei de dialog atât propunerile exprimate, cât și disponibilitatea de a transforma întâlnirile noastre într-un mod curent de lucru, de a împărtăși informații, analize și puncte de vedere din domeniile noastre comune de interes”, a declarant ministrul Muncii, Raluca Turcan.

 Pentru a sprijini în continuare angajații și angajatorii din sectoarele cele mai vulnerabile, s-a decis prelungirea măsurilor active care s-au aplicat și anul trecut.

 Timpul redus de lucru (kurzarbeit) se va aplica pe toată perioada stării de alertă și pe o perioadă de până la 3 luni după. Până în decembrie anul trecut, de această măsură au beneficiat peste 11 000 de angajați doar din sectorul HoReCa și au fost plătite 10,4 milioane de lei.

 Șomajul tehnic - pe toată perioada în care activitatea este suspendată, dar nu mai târziu de 30 iunie 2021, până în prezent fiind achitate 4,22 miliarde de lei pentru 1,2 milioane de beneficiari.

 50% din salariul angajatului (nu mai mult de 2 500 lei) pentru cei care încadrează în muncă persoane peste 50 de ani sau tineri între 16 și 29 de ani. În aceste două categorii există  deja peste 8 600 de beneficiari și peste 253 de milioane de lei plăți efectuate, iar măsura se va aplica până la 1 septembrie 2021.

 35% din remunerația cuvenită zilei de muncă acordată lucrătorilor zilieri, se va aplica pentru o perioadă de 3 luni, până la 30 iunie 2021, mai exact.

 41,5% din salariul aferent zilelor lucrate pentru o perioadă de lucru de 8 ore pe zi pentru sezonieri. Până acum, au beneficiat de această măsură 13 500 de sezonieri, iar plățile efectuate s-au ridicat la 11,1 milioane de lei. Măsura a fost prelungită până la 30 iunie 2021.

 Zile libere plătite pentru părinți și pe perioada cursurilor online până la finalizarea cursurilor anului școlar 2020-2021. De această prevedere au beneficiat în trecut peste 115 000 de părinți.

 În ceea ce privește sectorul HoReCa, aceste măsuri au venit în completarea celor fiscal – bugetare menite să susțină activitatea companiilor pe perioada pandemiei, tocmai pentru că a fost unul dintre domeniile cu cele mai mari restricții în ultimul an.

 

 

Spune-ne opinia ta