Seceta scumpește legumele și fructele

Seceta din ultimii doi ani a dat mari bătăi de cap agricultorilor, iar efectele se vor vedea la cumpărături, când vom scoate mai mulÈ›i bani pentru legume È™i fructe. Fermierii È™i analiÈ™tii economici avertizează că anul 2021 va fi unul crunt, atât pentru producătorii agricoli, cât È™i pentru consumatorii finali. Pandemia a pus capac, iar programele naÈ›ionale pentru suportul agriculturii sunt singurele pârghii pe care le mai au.

Romulus Oprea, preÈ™edintele FederaÈ›iei NaÈ›ionale a Cartofului din România, a spus în nenumărate rânduri, că 60-70% din cantitatea de cartofi de pe piață este din import.

 

Acest lucru este un dezastru pe fermieri care cheltuie aproximativ 70 de bani pentru a produce un kilogram de cartofi, dar nu are loc pe piaÈ›a românească, după luni de muncă, din cauza concurenÈ›ei neloiale.

Producătorii se văd nevoiÈ›i să vândă cu 45-50 kilogramul de cartof, sub nivelul costului de producÈ›ie, iar  la raft preÈ›ul  ajunge  2-2,5 lei/kilogram.

Adrian Oros, ministrul agriculturii, a transmis că producătorii agricoli vor continua să primească sprijin pentru culturile de cartof. Acesta se primeÈ™te, însă, doar pentru cartoful de sămânță, iar în România sunt cultivate cu cartofi 174 000 de ha.

Fructele și legumele se scumpesc cu 20%

Pandemia a generat creÈ™terea vânzărilor de alimente È™i, implicit, preÈ›uri mai mari.PreÈ›ul fructelor È™i al  legumelor  va creÈ™te până la finalul anului cu aproape 20% spun analiÈ™tii economici,  ceea ce pentru români va însemna aproape doi lei în plus la kilogram.

De asemenea, fenomenele meteo extreme au afectat masiv  È™i culturile de porumb, floarea soarelui, urmând ca preÈ›urile să explodeze È™i pentru aceste produse. Seceta a distrus È™i culturile de mazăre, ceapă, usturoi, fructe. Producătorii de legume È™i fructe în seră primesc subvenÈ›ii mai mici, sprijinul cumulat de la stat poate ajunge până la 6200 de euro/ha.

Cele mai mari nemulÈ›umiri ale producătorilor agricoli este faptul că statul nu reuÈ™eÈ™te să implementeze o metodă de stabilire a preÈ›urilor în mod corect, fără să fie nevoiÈ›i să concureze cu hypermarketurile care vând fructe È™i legume din import.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

A dispărut Dumitrița din Botoșani, sunați la 112 dacă o vedeți!

astăzi, 12:18

PoliÈ›iÈ™tii botoșăneni informează faptul că DumitriÈ›a Enache, în vârstă de 26 de ani, a dispărut de acasă. Tânăra a plecat în urmă cu aproximativ patru zile de acasÄ...

Botoșani: Cod Portocaliu și Galben de inundații pe râurile Prut, Jijia și afluenții acestora!

astăzi, 12:06

Hidrologii au anunÈ›at că există, în continuare, risc de inundaÈ›ii pe râurile Siret, Jijia, Prut È™i afluenÈ›ii acestora È™i au instruit : - Cod portocaliu pe râul Siret, de as...

Cupă de Badminton la Botoșani, organizată în memoria unui iubit antrenor! (Foto)

astăzi, 11:46

În perioada 4 – 8 septembrie la BotoÈ™ani va avea loc evenimentul „IN MEMORIAM Daniel Hriscu – Cupă de Badminton” la Sala Polivalentă „Elisabeta Lipă” din ...