Consilierii judeţeni au respins pentru a doua oară majorarea tarifelor la apă. Liberalii au refuzat să voteze

Conducerea Consiliului Judeţean a pus din nou în discuţie proiectul de desemnare a unui reprezentant ce să voteze majorarea tarifelor la apă şi canalizare. Astfel, s-a organizat o şedinţă extraordinară, la cinci zile de la cea ordinară, în care s-a respins proiectul. 

Consilierii judeţeni au respins pentru a doua oară majorarea tarifelor la apă. Liberalii au refuzat să voteze

De la şedinţă au lipsit 10 consilieri judeţeni PNL, Costică Macaleţi spunând iniţial că participă la o şedinţă cu directorii de deconcentrate, însă ulterior colegii lor de partid au spus că s-a hotărât la nivelul grupului refuzul participării la vot a proiectului, pentru că are multe carenţe.

În şedinţa ordinară, de vinerea trecută, liberalii au cerut mai multe lămuriri operatorului de apă şi au fost nemulţumiţi de explicaţiile primite. Consilierul judeţean PNL Radu Anton a criticat în termeni destul de duri documentaţia ce a stat la baza unei creşteri de 0,15 bani pe mc la apă, spunând că cifrele din documente au fost "jucate" cu anumite interese. 

"Nu s-au dat răspunsurile la solicitările din cadrul şedinţei ordinare. S-a cerut operatorului de apă să prezinte consumul de apă de către populaţie şi consumul agenţilor economici în instituţii. În răspunsul pe care l-am primit se specifică numărul abonaţilor privaţi şi numărul operatorilor şi instituţiilor, dar nu şi consumul. În şedinţa ordinară am cerut o analiză socio-economică, dacă este cazul să creştem atât de mult preţul la apă pentru populaţie, pentru că se spune că se păstrează cota unică la toţi abonaţii. Cetăţeanul scoate din buzunar 4,04 lei/mc, iar operatorii şi instituţiile 3,71 lei/mc. Analiza nu a fost prezentată. Referitor la cifrele prezentate, a fost o joacă şi în multe documente cifrele sunt neanalizate şi neverificate, inclusiv în referatul de specialitate. Punctul de vedere al consilierilor liberali este de a nu participa la vot acum", a declarat Radu Anton.

Preşedintele CJ, Costică Macaleţi, a spus că a participat la o discuţie cu liderii de sindicat şi conducerea Nova Apaserv. A auzit doleanţele sindicaliştilor şi ameninţările cu greva şi sistarea apei, ultima măsură fiind catalogată de oficial ca fiind ilegală. Şeful judeţului a mai adăugat că în cadrul CA al operatorului de apă s-a găsit o soluţie pentru acordarea tichetelor de masă. 

"Cei de la sindicate au solicitat bonuri de masă, diferenţiere între calificaţi şi necalificaţi. Un inginer are 1900 de lei, iar un necalificat 1450. I-am rugat să iasă din rutina şi inerţia de până acum şi să se adapteze la ceea ce înseamnă altceva. Cerinţele societăţii suportă o anumită dinamică. Am înţeles că în Consiliul de Administraţie s-a găsit soluţia să se dea tichete de masă, sindicaliştii ameninţând cu grevă şi cu oprirea apei. Din câte ştiu eu, şi nu cred că este cazul, serviciile publice nu le putem întrerupe pentru că dăm peste cap activitatea. Noi am zis că găsesc înţelegere din partea consilierilor judeţeni să votăm acest proiect de hotărâre, ca lucrurile să funcţioneze cum trebuie", a declarat Costică Macaleţi. 

În cele din urmă, proiectul de hotărâre a fost din nou respins.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
797

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
157

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
98

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...