Concluziile contraexpertizei: Locatarii din blocul afectat de explozia de pe Primăverii SE POT întoarce în apartamente!

După mai bine de o lună în care au locuit pe unde au putut, locatarii din blocul de pe strada Primăverii, afectat de explozia de la jumătatea lunii septembrie, primesc o veste extraordinară. 

Concluziile contraexpertizei: Locatarii din blocul afectat de explozia de pe Primăverii SE POT întoarce în apartamente!

O bună parte dintre aceştia se pot întoarce în apartamente. Deşi expertiza iniţială, efectuată de profesorul ieşean Dorel Plătică, a concluzionat că nu se mai poate locui în imobil, fiind încadrat în gradul seismic I, o contraexpertiză efectuată de profesorul Andrei Szalontay, specialist în structuri, arată că “locatarii pot locui în apartamentele neafectate”.

În raportul suplimentar de evaluare se precizează că sunt degradări numai la compartimentările interioare, care sunt elemente nestructurale. Degradări ale pereţilor exteriori au fost constatate la apartamentul în care a avut loc explozia, dar nu se precizează în ce grad seismic poate fi încadrat blocul. 

Raportul va ajunge joi şi pe masa autorităţilor, urmând să se decidă de când se pot întoarce oamenii în apartamente.

“Domnul profesor Szalontay a făcut un raport suplimentar care arată că se poate locui în bloc, dar nu înainte de a verifica utilităţile, respectiv apă, gaz, electricitate. Eu voi duce raportul şi la primărie, şi la Instituţia Prefectului. Vreau ca acest raport să îl dau şi autorităţilor, pentru că măsura evacuării s-a luat în baza unei expertize, acum a venit această notă suplimentară, şi o voi înainta şi către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Profesorul spune că se poate locui, dar decizia va fi luată de CJSU. El a vizionat tot. Este o veste bună. Mă străduiesc zilele acestea să aduc specialiştii să vină să verifice la utilităţi şi să remedieze acolo unde este cazul, că dacă se mută oamenii au nevoie de utilităţi”, a precizat Costantin Costic, preşedintele Asociaţiei de proprietari.

Un inginer va efectua până la finele acestei săptămâni măsurători în fiecare apartament şi va stabili ce lucrări de reparaţii trebuie făcute şi cu ce materiale, raportul acestuia urmând a sta la baza întocmirii devizului de lucrări.

În contul bancar deschis de Asociaţia de proprietari s-au adunat 40.600 de lei. Preşedintele Asociaţiei spune că va cere sprijinul mai multor agenţi economici pentru a putea face reparaţiile necesare.

Contul unde pot fi donaţi bani pentru sprijinirea cetăţenilor afectaţi de explozie este este RO08RNCB0576041200320002.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un copil a ajuns la spital după ce taxiul în care se afla s-a izbit într-un gard! FOTO

Sâmbătă, 23 Iunie 2018
746

O cursă cu taxiul l-a dus pe patul de spital pe un copil de 8 ani, care se afla în mașină alături de părinții săi. Șoferul taxiului este cercetat pentru vătămare corporală din culpă....

Noaptea de Sânziene: "Du-te soare, vino lună, Sânzienele îmbună" VIDEO

Sâmbătă, 23 Iunie 2018
375

Potrivit traditiei, Sanzienele plutesc in aer sau umbla pe pamant in noaptea de 23 spre 24 iunie, canta si danseaza, impart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile casatorite, inmultesc animalele s...

VIDEO Furtuna de dincolo de nori. Imagini spectaculoase filmate din avion!

Sâmbătă, 23 Iunie 2018
986

Zilele acestea, toată țară a fost sub avertizare de furtuni. Fulgere spectaculoase au fost surprinse dintr-un avion Tarom aflat în zbor, la mii de metri altitudine.Imaginile incredib...