Ziua Minoritatilor Nationale din Romania va fi sarbatoare nationala. Iohannis a promulgat legea

Ziua Minoritatilor Nationale din Romania va fi sarbatoare nationala. Iohannis a promulgat legea

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea privind instituirea "Zilei Minoritatilor Nationale din Romania" ca sarbatoare nationala pe 18 decembrie.

Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat aceasta lege in 21 noiembrie, cu 279 de voturi "pentru" si 4 abtineri.

Legea a fost adoptata pe 23 octombrie de Senat.

Potrivit actului normativ, "se instituie ziua de 18 decembrie 'Ziua Minoritatilor Nationale din Romania', ca zi de sarbatoare nationala".

Legea prevede ca "anual, cu prilejul sarbatoririi 'Zilei Minoritatilor Nationale din Romania', se organizeaza manifestari culturale dedicate acestei sarbatori".

Initiativa a fost semnata de deputatii minoritatilor nationale, alta decat cea maghiara, care si-au motivat demersul prin faptul ca Adunarea Generala a ONU a adoptat, pe 18 decembrie 1992, Declaratia cu privire la drepturile persoanelor apartinand minoritatilor nationale, etnice, lingvistice si religioase.

"In articolul 1 al Declaratiei, Adunarea Generala a ONU reglementeaza rolul statelor in protectia existentei si identitatii nationale sau etnice, culturale, religioase si lingvistice a minoritatilor nationale de pe teritoriul lor, prin crearea de conditii pentru promovarea acestei identitati si prin adoptarea masurilor legislative corespunzatoare si a oricaror altor masuri pentru realizarea acestor obiective", se arata in expunerea de motive a initiativei legislative.

Instituirea "Zilei Minoritatilor Nationale din Romania" ca sarbatoare nationala pe 18 decembrie nu poate substitui propunerea legislativa a UDMR privind consacrarea zilei de 15 martie ca zi a comunitatii maghiare din Romania, a declarat liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila la dezbaterea din octombrie. Pe 13 noiembrie, insa, Senatul, in calitate de prima camera sesizata, a respins cu majoritate de voturi initiativa legislativa a UDMR privind consacrarea zilei de 15 martie ca sarbatoare a comunitatii maghiare din Romania.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...