Vlad Pietreanu despre interviul Soranei Cîrstea: un masacru media

Jurnalistul Vlad Pietreanu face o analiză a impactului media pe care un interviu cu jucătoarea de tenis Sorana Cîrstea l-a avut zilele trecute şi modul în care declaraţiile sportivei au fost preluate de alte instituţii media.

Vlad Pietreanu despre interviul Soranei Cîrstea: un masacru media

   Foto: Mircea Meşter

Vlad Pietreanu: "Mi se pare că drumul spre irelevanță al unor redacții este din ce în ce mai aglomerat. Se înghesuie pe el șefi fără scrupule, editori blazați, redactori necitiți. Toți flutură spre publicul uluit, care încă-i mai privește de pe pe margine, ultimul lucru pe care-l mai au ca să atragă atenția: titluri-momeală țipătoare care nu mai maschează decât înșiruiri de fraze goale de sens, semnificație și conținut.

Mircea Meșter a făcut un interviu cu Sorana Cîrstea, pe care l-a publicat pe blogul lui. Sorana vorbește despre o sumedenie de lucruri din cariera și din viața ei, care se și confundă, de fapt, în mare măsură. Mircea trebuie că a muncit mult la redactarea acestui material amplu (6.700 de cuvinte!), care i-a ieșit foarte bine, direct, expresiv, fără strop de patetism, deși campioana își mărturisește inclusiv vulnerabilități, temeri, speranțe, dureri.

Un interviu-eveniment, deci, inclusiv pentru că Sorana Cîrstea nu prea dă interviuri. N-are prea mare încredere în jurnaliști și nici în judecătorii ei din public. Și pe bună dreptate. Ce a urmat publicării interviului? Ar trebui să pot spune “preluarea lui de numeroase alte publicații”, dar n-ar fi corect, că n-a fost preluare, ci masacru. De fapt, a urmat o invazie de titluri clickbait cu referire la acest interviu, ba chiar mai rău: a urmat o invazie de titluri inventate despre afirmații inexistente, combinate cu implicații nesusținute de nimic. Un masacru media.

O anumită doză de senzaționalism în presă e inevitabilă, ba chiar necesară; nu suntem Monitorul Oficial. Dar senzaționalismul nu poate înlocui adevărul, că atunci nu mai e presă, ci mitomanie.

Carevasăzică, Mircea i-a cerut Soranei să caracterizeze câteva nume mari din tenis – Nadal, Djokovic, Federer, Serena Williams etc – și jucătoare din România – Halep, Niculescu, Begu șamd. Sorana a spus ce crede și ce simte."

Continuarea o găsiţi aici:

Interviul lui Mircea Meşter îl puteţi citi aici:

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

ROAMING INVOLUNTAR: Botoșani, printre județele în care semnalul e "furat", iar costurile sunt uriașe!

Luni, 24 Iunie 2019
819

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), le atrage atenția tuturor utilizatorilor de telefonie și internet mobil, care au serviciul de roaming acti...

Un sucevean a primit ficatul unui botoșănean aflat în moarte cerebrală

Vineri, 14 Iunie 2019
617

Echipa de la Centrul de transplant Iaşi a efectuat, în noaptea de miercuri spre joi, o prelevare de organe de la un donator din Botoşani aflat în moarte cerebrală, care era internat pe ...

Sute de mii de angajaţi ar putea profita după o decizie prin care un procuror a obţinut în instanţă daune morale uriaşe!

Joi, 13 Iunie 2019
2386

Un procuror a câştigat în instanţă daune morale de 14.400 de euro, după ce a dat în judecată instituția pentru nerespectarea condițiilor minimale de lucru. De asemenea, el va primi și o s...