Vlad Pietreanu despre interviul Soranei Cîrstea: un masacru media

Jurnalistul Vlad Pietreanu face o analiză a impactului media pe care un interviu cu jucătoarea de tenis Sorana Cîrstea l-a avut zilele trecute şi modul în care declaraţiile sportivei au fost preluate de alte instituţii media.

Vlad Pietreanu despre interviul Soranei Cîrstea: un masacru media

   Foto: Mircea Meşter

Vlad Pietreanu: "Mi se pare că drumul spre irelevanță al unor redacții este din ce în ce mai aglomerat. Se înghesuie pe el șefi fără scrupule, editori blazați, redactori necitiți. Toți flutură spre publicul uluit, care încă-i mai privește de pe pe margine, ultimul lucru pe care-l mai au ca să atragă atenția: titluri-momeală țipătoare care nu mai maschează decât înșiruiri de fraze goale de sens, semnificație și conținut.

Mircea Meșter a făcut un interviu cu Sorana Cîrstea, pe care l-a publicat pe blogul lui. Sorana vorbește despre o sumedenie de lucruri din cariera și din viața ei, care se și confundă, de fapt, în mare măsură. Mircea trebuie că a muncit mult la redactarea acestui material amplu (6.700 de cuvinte!), care i-a ieșit foarte bine, direct, expresiv, fără strop de patetism, deși campioana își mărturisește inclusiv vulnerabilități, temeri, speranțe, dureri.

Un interviu-eveniment, deci, inclusiv pentru că Sorana Cîrstea nu prea dă interviuri. N-are prea mare încredere în jurnaliști și nici în judecătorii ei din public. Și pe bună dreptate. Ce a urmat publicării interviului? Ar trebui să pot spune “preluarea lui de numeroase alte publicații”, dar n-ar fi corect, că n-a fost preluare, ci masacru. De fapt, a urmat o invazie de titluri clickbait cu referire la acest interviu, ba chiar mai rău: a urmat o invazie de titluri inventate despre afirmații inexistente, combinate cu implicații nesusținute de nimic. Un masacru media.

O anumită doză de senzaționalism în presă e inevitabilă, ba chiar necesară; nu suntem Monitorul Oficial. Dar senzaționalismul nu poate înlocui adevărul, că atunci nu mai e presă, ci mitomanie.

Carevasăzică, Mircea i-a cerut Soranei să caracterizeze câteva nume mari din tenis – Nadal, Djokovic, Federer, Serena Williams etc – și jucătoare din România – Halep, Niculescu, Begu șamd. Sorana a spus ce crede și ce simte."

Continuarea o găsiţi aici:

Interviul lui Mircea Meşter îl puteţi citi aici:

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Adolescent în vârstă de 17 ani, urmărit penal, după ce a pus în pericol siguranța traficului feroviar

astăzi, 11:09
96

Un adolescent în vârstă de 17 ani din comuna Poiana Stampei a fost reținut în spatele gratiilor și este cercetat în continuare sub control judiciar, după ce s-a urcat la vo...

El l-a interpretat pe Nică a lui Ştefan a Petrei: Au fost 12.000 de copii la preselecţie! VIDEO

Duminică, 17 Februarie 2019
5940

"De câte ori mă uit la filmul "Amintiri din copilărie", de fiecare dată mai descopăr ceva", spune Ion Bocancea (67 de ani) despre singura ecranizare a capodoperei lui Ion...

VIDEO - Cum arată calea ferată de pe tronsonul Iaşi - Dorohoi

Joi, 14 Februarie 2019
759

România anului 2019 e repetentă la capitolul infrastructură, iar investiţiile continuă să fie minime sau lipsesc cu desăvârşire. O situaţie disperată întâlnim în...