VIN PLOILE! Care este starea culturilor agricole

VIN PLOILE! Care este starea culturilor agricole

   Foto: agrointel.ro

Meteorologii anunță ploi moderate cantitativ și manifestări de instabilitate atmosferică. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis luni, 12 martie, o informare meteorologică valabilă în intervalul 12 martie, ora 16.00 – 14 martie, ora 8.00.

În intervalul menționat temporar va ploua, la început în jumătatea de vest a țării, apoi mai ales în regiunile estice, sudice și centrale. Ploile vor avea și caracter de aversă și vor fi însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, îndeosebi în după-amiaza zilei de luni (12 martie) și în noaptea de luni spre marți (12/13 martie). La munte vor predomina ploile, favorizând topirea stratului de zăpadă.

Cantitățile de apă vor depăși local 15…20 l/mp și izolat, mai ales în județele din Oltenia, Banat, Transilvania și Moldova, precum și în zona montană, 30…35 l/mp.

Limite satisfăcătoare pentru umiditatea din sol

Potrivit Agrointel.ro, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură. Izolat în nordul și nord-estul Moldovei se vor înregistra deficite moderate de umiditate în sol.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

La culturile de câmp, pe fondul temperaturilor din aer şi sol mai ridicate decât în mod obişnuit, va fi posibilă reluarea treptată a proceselor de creştere şi dezvoltare, îndeosebi în zonele de câmpie. De asemenea, în depresiunile din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei se va menţine starea de repaus biologic. Pe ansamblu, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi în general medie şi bună, respectiv medie şi slabă în culturile întârziate fenologic.

Orzul şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă vor parcurge înfrunzirea şi înfrăţirea (50-100%), iar la culturile tardive vor predomina răsărirea şi apariţia frunzei a treia (20-100%). Cultura de rapiţă din Dobrogea, Transilvania, Muntenia şi Moldova va înregistra dezvoltarea aparatului foliar, starea de vegetaţie a plantelor fiind medie şi slabă. În toate plantaţiile pomicole şi viticole se va semnala repausul vegetativ. Izolat, pe terenurile cu expoziţie sudică, la speciile timpurii de sâmburoase va fi posibilă declanşarea fazei de umflare a mugurilor de rod.

Lucrările agricole de sezon (fertilizări, pregătirea patului germinativ, lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole) vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitații, încheie sursa citată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
611

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
459

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2999

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...