Un proiect PSD-ALDE propune creşterea cu cinci ani a vârstei de pensionare a militarilor

Un proiect, iniţiat de deputaţii PSD, Dorel Căprar şi Mihai Weber şi parlamentarul ALDE, Marius Surgent, depus la Camera Deputaţilor, propune creşterea vârstei de pensionare a militarilor de la 60 de ani la 65 de ani.

Un proiect PSD-ALDE propune creşterea cu cinci ani a vârstei de pensionare a militarilor

"Cadrele militare din armele şi serviciile sau specialităţile militare în care se înregistrează deficite majore de personal sau cadrele militare care nu îndeplinesc condiţiile de pensionare la împlinirea vârstei standard de pensionare, potrivit legii, pot fi menţinute în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare până la împlinirea vârstei de 65 de ani, în funcţie de nevoile instituţiei militare, la solicitarea sau cu acordul acestora şi cu aprobarea anuală a conducătorului instituţiei", se arată în textul proiectului de lege depus la Camera Deputaţilor, prim for sesizat.

De asemenea, iniţiativa legislativă care modifică Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare mai prevede că: "Limitele de vârstă în grad până la care cadrele militare în rezervă pot fi menţinute în evidenţă sun de 57 de ani pentru clasa I, 62 de ani pentru clasa a II-a şi 65 de ani pentru clasa a III-a."

Iniţiatorii susţin că este necesară modificarea legii, având în vedere deficitul de personal calificat.

"În prezent, sistemul militar se confruntă cu un deficit îngrijorător de resursă umană calificată, în contextul în care, pe parcursul ultimilor nouă ani, modificările aduse legislaţiei în domeniul militar, pe de o parte, şi cele care au generat plafonări ale soldelor concomitent cu blocări ale încadrărilor, pe de altă parte, au creat premisele unor treceri masive în rezervă, neurmate de încadrări care să acopere deficitul creat. Aceste fenomene au creat un vid pe segmentul resursei umane cu vârsta şi experienţa necesare asigurării continuităţii actului de comandă sau executării unor sarcini complexe. La acest moment, personalul militar se compune din cadre ce se apropie de vârsta prevăzută de lege pentru trecerea în rezervă din oficiu, care din patriotism şi devotament nu au ales să profite de avantajele legislaţiei în domeniul pensiilor militare şi cadre tinere, fără experienţa necesară continuităţii misiunilor militare la standardele consacrate, ce nu vor mai avea în curând cu cine să înveţe", arată iniţiatorii, în expunerea de motive.

Deputaţii PSD şi ALDE mai precizează că în sistemul civil vârsta de pensionare pentru bărbaţi este de 65 de ani, iar pentru femei de 63 de ani, însă militarii sunt trecuţi în rezervă, din oficiu la 60 de ani. În acest context, se impune prelungirea vârstei de pensionare la cadrele militare la 65 de ani, pentru a preveni riscurile la adresa securităţii naţionale.

"În condiţiile în care vârsta standard de pensionare pentru militari, la atingerea căreia sunt trecuţi în rezervă din oficiu, este de 60 de ani, iar vârsta standard de pensionare în sistemul civil de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei, pentru a preîntâmpina eventualele riscuri la adresa securităţii naţionale generate de situaţia fără precedent, suprapusă unui mediu internaţional de securitate ameninţător şi imprevizibil, se impune permiterea rămânerii în activitate a cadrelor militare cu stare corespunzătoare de sănătate, la cerere şi cu acordul conducătorului instituţiei, până la vârsta de 65 de ani", explică, în expunerea de motive, iniţiatorii.
Proiectul de lege a fost înregistrat pe 25 iunie la Camera Deputaţilor, for decizional fiind Senatul.

Sursa: Mediafax

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...