Un cămin sigur pentru copilul tău

Un cămin sigur pentru copilul tău

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani desfășoară, începând din luna mai, campania de informare, conștientizare și responsabilizare a adulților asupra pericolelor cărora le pot cădea victime copiii - „Un cămin sigur pentru copilul tău”.

Unic la nivel național, proiectul își propune prevenirea accidentelor casnice în care sunt implicați copii sub 5 ani.

Dezvoltarea conceptului „Un cămin sigur pentru copilul tău” a fost impusă și de faptul că, anual, cca. 1500 de copii botoșăneni ajung la spital după ce s-au intoxicat cu substanțe toxice, s-au opărit, au înghițit corpi străini ori au suferit diferite traumatisme, înregistrându-se o creștere semnificativă de la un an la altul.

Sfaturile au fost cuprinse într-o broșură, realizată sub forma unei case, cu sprijinul „Fundației pentru SMURD”. Având în vedere faptul că broșura conține zece sfaturi utile pentru părinți, data de 10 a  fost declarată ziua campaniei.

Astfel, în fiecare lună, pe data de 10, sunt organizate acțiuni de informare și educare a adulților și vor fi prezentate pericolele concrete la care sunt expuși copiii din cauza neglijenței, dar și măsurile ce trebuie luate pentru a fi evitate astfel de accidente. 

Primele localităţi vizate în cadrul campaniei sunt cele în care s-au produs tragedii în urma cărora şi-au pierdut viaţa copii, ca urmare a accidentelor casnice, exemplele fiind încă vii în memoria comunităţilor.

Activitatea din luna decembrie se va desfășura la Uvertura Mall, etajul IV.      

În timp ce adulții vor participa la activitatea de instruire privind prevenirea accidentelor casnice în care sunt implicați copiii, cei mici vor învăța cum să acorde primul ajutor calificat și cum să procedeze în cazul în care descoperă muniție rămasă neexplodată.

Provocarea cea mai mare pentru copilași va fi misiunea de salvare a ursulețului Daisy și a cățelului Aky, prin parcurgerea unui traseu ce implică trecerea printr-un tunel, urcarea pe un tobogan, alergarea printre jaloane şi stingerea unui incendiu imaginar. Toate misiunile vor fi coordonate de mascota ISU Botoșani,  pompierul Sam.