Ultimii patru ani- perioada cea mai caldă de la înregistrarea sistematică a temperaturii în 1850

Ultimii patru ani au fost cei mai calzi înregistraţi vreodată, a anunţat ONU, care vede în acest lucru confirmarea încălzirii globale cauzată niveluri de concentraţie-record a gazelor cu efect de seră în atmosferă, relatează AFP, citat de News.ro.

Ultimii patru ani- perioada cea mai caldă de la înregistrarea sistematică a temperaturii în 1850

Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a anunţat miercuri că temperatura media la suprafaţa planetei în 2018 a depăşit-o cu aproximativ 1,0° C pe cea din perioada preindustrială (1850-1900).

"Acest an (2018) se clasează drept al patrulea în rândul celor mai calzi care au fost constataţi", subliniază agenţia specializată a ONU.

"Cu 1,2°C în plus faţăde perioada preindustrială, anul 2016, marcat de influenţa unui puternic Niño, îşi păstrează statutul de anul cel mai cald", precizează agenţia, referindu-se la un curent ecuatorial cald la Oceanul Pacific. "În 2015-2017, diferenţa temperaturii medii faţă de valorile preindustriale era de 1,1°C".

ONU ia ca punct de referinţă anul 1850, data la care au început înregistrări sistematice ale temperaturii. Însă "este mult mai important să examinăm evoluţia pe termen lung a temperaturii (...) decât să operăm un clasament între diverşi ani", a subliniat secretarul general al OMM, Petteri Taalas, care a amintit că în ultimii 22 de ani s-au înregistrat 20 cei mai calzi ani înregistraţi vreodată.

"Fenomene meteorologice extreme sau cu un impact puternic au afectat numeroase ţări şi milioane de oameni anul trecut”. ”Comunitatea internaţională trebuie să acorde prioritate absolută reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră şi măsurilor de adaptare la climă", a îndemnat el.

Această opinie este împărţită de secretarul general al ONU Antonio Guterres. Într-un comunicat, la New York, acesta din urmă a subliniat necesitatea "creşterii în mod semnificativ în lume a acţiunilor şi ambiţiilor".

Antonio Guterres preconizează, în acest sens, un summit, la 23 septembrie, la New York, în marja Adunării Generale a ONU. Acesta se va concentra asupra a "nouă domenii-cheie" - între care tranziţiile energetice şi industriale, acţiuni în oraşe şi la nivel local şi finanţarea luptei împotriva încălzirii globale, a precizat el.

Potrivit ONU, 2019 nu se anunţă sub auspicii mai bune decât ultimii patru ani. Australia s-a confruntat cu cel mai cald ianuarie înregistrat vreodată, iar un val de frig intens s-a abătut asupra unei părţi a Americii de Nord. Calotele glaciare ale Arcticii şi Antarcticii au atins al doilea cel ma scăzut nivel înregistrat vreodată. Iar anul trecut 14 catastrofe naturale legate de meteorologie au cauzat pagube enorme.

Sursa: News.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

VIDEO - Cum arată calea ferată de pe tronsonul Iaşi - Dorohoi

Joi, 14 Februarie 2019
749

România anului 2019 e repetentă la capitolul infrastructură, iar investiţiile continuă să fie minime sau lipsesc cu desăvârşire. O situaţie disperată întâlnim în...

E bine să știi: Care este perioada de incubație pentru gripă?

Miercuri, 13 Februarie 2019
574

Gripa este o afectiune respiratorie extrem de contagioasa cauzata de virusuri. Virusurile gripale pot circula pe tot parcursul anului, dar sunt mult mai frecvente in lunile de toamna si de iarna. Din ...

Un autocar cu 25 de persoane s-a răsturnat pe DN1 - VIDEO

Miercuri, 13 Februarie 2019
8263

Autocarul unei firme de transport, în care se aflau 25 de persoane, s-a răsturnat pe DN 1, marți seara, cu puțin timp înainte de ora 22.00. Opt persoane au ost rănite &ic...