Tânăr din Botoșani, operat de 5 ori pe cord, este considerat de noua comisie pentru acordarea gradului de handicap mult mai sănătos

Tânăr din Botoșani, operat de 5 ori pe cord, este considerat de noua comisie pentru acordarea gradului de handicap mult mai sănătos

O lege, despre care până şi funcţionarii care o aplică spun că este strâmbă, duce la adevărate drame în multe familii. Este vorba despre legea care reglementează încadrarea persoanelor cu handicap într-un anumit grad, scrie Observatornews.ro.

Un tânăr din Botoșani, operat de 5 ori pe cord, s-a trezit, când a devenit major, că noua comisie care l-a examinat îl vede mai sănătos decât precedenta. Ceea ce a însemnat automat pierderea dreptului de însoţitor şi scăderea indeminzaţiei la doar 300 de lei pe lună.

Maria Dupir, mama: Problemele lui care le are la inimă sunt destul de grave şi, probabil, în viitor o să aibă nevoie de un transplant, asta spunea dl Raed. Noi ce ştim că urmează o altă operaţie şi o să ajungă şi la transplant.

Alexandru Dupir: Mă chinui să vorbesc, tremur des, sângerări, dureri de cap, ameţeli, simt constant ameţelile, indiferent că iau calciu. Încerc să mă descurc, dar bătăile de inimă sunt cele mai deranjante pentru că am un fel de palpitaţii zilnice.

Alexandru a împlinit 18 ani luna trecută. Devenit major, a trebuit să meargă la comisia de evaluare pentru a-şi reface certificatul de încadrare în grad de handicap. La sfârşitul lunii a primit răspunsul: grad accentuat şi o indemnizaţie de 300 de lei lunar.

Maria Dupir, mama: El până la majorat, adică până pe 2 septembrie, a avut gradul I grav, cu drept de însoţitor. Acum a trecut pe altă comisie, la departamentul de adulţi. S-a stabilit că nu mai are nevoie de însoţitor.

Cu toate acestea, Alex nu se poate descurca singur.

Maria Dupir, mama: Îi tremură mâinile, el a avut şi o hemipareză. El mănâncă în altă cameră --taie--pentru că îi mai scapă mâncarea.

Mai mult decât atât: are nevoie de tratament şi de hrană specială. Lucruri pe care familia nu şi le permite.

Maria Dupir, mama: El face INR-ul câteodată de două ori pe săptămână, câteodată la două săptămâni, la o lună, depinde cum îi iese coagularea sângelui. Îi dăm tratamentul în funcţie de INR. Am un aparat de INR la care lamele costă 6 milioane pe lună.

Alex a încercat chiar să se angajeze, pentru a suplini veniturile familiei, dar nu a avut succes. În faţa acestei situaţii, chiar şi autorităţile recunosc că legea e strâmbă.

Nicolae Macovei, presedinte Serviciul de Evaluare a Persoanelor cu Handicap Botoşani: Ordinul de bază este acesta 762 din 2007 despre care eu pot să afirm că este învechit şi e cazul să fie actualizat. Nu există o corelare a criteriilor medico-psiho-sociale de la cazurile de copii la cazurile de adulţi.

Mama face apel la parlamentari să schimbe legea.

Maria Dupir, mama: Sunt domnii parlamentari care de multe ori la ştiri arată că dorm, îi ia somnul, au indemnizeţie de hrană, au pensii speciale.

Mama băiatului mai are o şansă, să conteste certificatul de hadicap la Tribunalul Botoşani, în termen de 30 de zile.

Sursa: Observatornews.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Numerele de la mașină l-au băgat în bucluc!

astăzi, 12:10
10

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control pe strada Pacea, din municipiul Botoșani, un autot...

Condamnat cu suspendare pentru trafic de minori, a ajuns în Penitenciarul Botoșani după ce a condus beat!

astăzi, 10:47
67

Principala infracțiune care apare în mandat este cea de conducere sub influența alcoolului, însă în acest caz este vorba doar de o nouă infracțiune, comisă în termenul de...

Autoutilitară la un pas de distrugere, după ce motorul a luat foc! (Foto)

astăzi, 10:14
151

Pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la compartimentul motor al unei autoutilitare.Evenimentul s-a întâmplat în munici...