Știi să faci testul brânzei? Cum deosebim brânza adevărată de cea contrafăcută!

Atenţie de unde cumpărați produsele lactate! Contrar aşteptărilor, acestea s-ar putea să fie fabricate din orice, numai din lapte nu. Micii comercianţi înşală clienţii, amestecând brânza obişnuită cu cea obţinută din grăsimi vegetale sau fac un amestec din lapte și margarină.

Știi să faci testul brânzei? Cum deosebim brânza adevărată de cea contrafăcută!

Pentru a face diferenţa dintre o brânză care conţine grăsimi vegetale şi una obţinută exclusiv din lapte, trebuie să ţinem cont de câteva aspecte. Primul indiciu care ne poate pune pe gânduri atunci când suntem în faţa unui galantar cu brânză este preţul. Întotdeauna, o brânză făcută din orice altceva în afară de lapte va fi mult mai ieftină decât una făcută din lapte.

Potrivit RomâniaTV, un alt lucru de care trebuie să ţinem cont este culoarea produsului. O brânză făcută din grăsimi vegetale va fi mai albă decât una obţinută numai din lapte. De asemenea, textura este diferită de la un tip de brânză la altul. Brânza din grăsimi vegetale este mai compactă şi mai moale, pe când cea din lapte este mai aerată.

Legea nu interzice adaosurile de lapte praf si grăsimi vegetale în produsele pe bază de lapte proaspăt. Însă fabricantul este obligat să menţioneze clar acest lucru pe etichetă şi nu mai are voie să folosească denumirile consacrate: unt, smântână, telemea.

O brânză netedă trebuie să vă dea de gândit, întrucât brânza adevărată are orificii de aer în interior. Dacă acestea nu există, să luaţi în calcul că brânza este falsificată cu clorură de calciu.

Clorura de calciu întăreşte produsul. Tăiați o bucată cât o cutie de chibrituri. Congelaţi-o şi verificaţi a doua zi, după ce o dezgheţaţi, dacă a devenit sfărâmicioasă. În acest caz, e contrafăcută. Dacă nu aveți timp, puneți bucățica în apă fiartă. Nu trebuie să se topească mai mult de 40% la fierbere, altfel e 80% margarină.

Când este pusă la desărat, în cazul în care laptele nu a fost de calitate, se va înmuia, dar dacă laptele a fost bun, va rămâne fermă.

Evitati produsele ieftine. Acelea nu sunt brânză. Un kilogram de brânză se obţine normal din 6-7 litri de lapte, în funcţie de calitatea acestuia, iar un litru de lapte nu coboară sub 2 lei. Făcând un calcul simplu, este evident că un kilogram de brânză nu poate costa 8 lei.

Brânza adevărată nu va avea niciodată consistenţa untului, acesta este un alt truc la care trebuie să fim atenţi.

Iar dacă punem o bucată de brânză la fiert şi se dizolvă, înseamnă că nu conţine lapte, principalul ingredient al acestui aliment extrem de iubit, care atunci când este de calitate, reprezintă o sursă importantă de proteină. sursa

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cezara Munteanu: "Îmi iubesc țara și mă mândresc cu ea. Nu mi-aș dori să plec definitiv..."

Luni, 18 Martie 2019
846

Cezara Munteanu, actriță. De unde vine Cezara și unde vrea ea să se îndrepte? Să privim un pic în urmă către devenirea sa. Cum s-a format actrița de astăzi?Cezara vine de depa...

În ultimii 15 ani, România a pierdut peste două milioane de locuitori. Ce căi de a crește natalitatea au găsit alte țări europene

Luni, 18 Martie 2019
235

Potrivit estimărilor publice, peste 10 ani, vor mai fi în țară între 17 și 18 milione de români (în funcție de scenariul pessimist, mediu sau optimist de calcul). Asta e v...

Românii care pot ieși la pensie mai devreme. Se propune modificarea legii

Luni, 18 Martie 2019
789

O propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost înregistrată de puțină vreme la Senat pentru dezbatere.Măsurile ce-i vizeaz...