Șoferii vor fi obligați să se ducă la examinare la sesizarea oricărui medic, altfel își vor pierde automat permisul!

Atunci când observă o afecțiune care nu permite deținerea unui permis auto, orice medic va putea să trimită șoferii la o examinare medicală. Astfel, conducătorii auto vor fi obligați să se prezinte la o clinică autorizată, altfel vor risca să-și piardă automat permisul.

Șoferii vor fi obligați să se ducă la examinare la sesizarea oricărui medic, altfel își vor pierde automat permisul!
Este vorba de un Proiect de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Deși a fost respins inițial de Senat, documentul a fost propus recent pentru adoptare la Camera Deputaților și, pentru a se aplica, are nevoie de votul decisiv favorabil, scrie Avocatnet.ro.
 
În esență, parlamentarii vor să introducă o procedură mai clară referitoare la șoferii care suferă de afecțiuni ce nu permit deținerea permisului auto, care se poate încheia cu pierderea automată actului. Practic, orice medic, nu doar cel de familie (așa cum e acum), va putea să trimită un șofer la examinare într-o clinică autorizată.
 
„Orice medic, atunci când constată că un conducător de autovehicul, de tractor agricol sau forestier ori tramvai, aflat în evidența sau în îngrijirea sa, prezintă afecțiuni medicale (...), este obligat să emită bilet de trimitere către o unitate de asistență medicală autorizată (...), cu diagnosticele constatate și cu datele de contact ale unității medicale în care medicul trimițător își desfășoară activitatea și să consemneze acest lucru în fișa medicală a conducătorului”, scrie în proiectul de act normativ, cu precizarea că există un ordin al ministrului sănătății cu afecțiunile ce nu permit conducerea mașinilor.
 
Biletul de trimitere va fi trimis șoferilor cât mai repede, iar în maximum trei zile lucrătoare de la comunicare aceștia vor fi obligați să se prezinte la clinica indicată pentru o examinare medicală de specialitate. De aici, lucrurile se vor complica și vor putea exista trei finaluri pentru situația în care se află șoferii, una implicând și neprezentarea la examinarea medicală.
 
1. Prima variantă va fi prezentarea la examinare și constatarea că șoferul este apt să conducă mașini în continuare. În acest caz, clinica va comunica medicului trimițător, în maximum 15 zile de la constatarea faptului că șoferul este apt, rezultatul examinării. Rezultat: șoferul își va păstra permisul auto.
 
2. Varianta a doua va implica prezentarea la examinare și constatarea că șoferul este inapt să mai conducă automobile. Într-o singură zi de la data constatării, clinica va trebui să informeze poliția rutieră, medicul trimițător și șoferul în cauză despre rezultatul examinării. Rezultat: șoferul își va pierde permisul după ce poliția rutieră îl va retrage la data primirii informării clinicii.
 
3. A treia și ultima variantă va fi neprezentarea șoferului la examinarea medicală. În acest caz, dacă medicul trimițător nu va fi informat de clinică, în maximum 30 de zile de la comunicarea biletului de trimitere către șoferi, despre rezultatul examinării, acesta va informa poliția rutieră. Rezultat: șoferul își va pierde permisul după ce poliția rutieră îl va retrage la data primirii comunicării medicului.
 
În cazul retragerii permisului, șoferii vor fi informați de poliție și, de la data comunicării acestui fapt, nu vor mai putea să conducă mașini. Apoi, în maximum trei zile lucrătoare de la comunicarea retragerii permisului, șoferii vor trebui să se prezinte la poliție pentru a preda actul.
 
Șoferii vor putea să-și recupereze permisul numai după ce vor scăpa de afecțiunile medicale din cauza cărora li s-a retras actul.
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...