Sfârşit crunt pentru un dascăl de excepţie al Botoşanilor!

Sfârşit crunt pentru un dascăl de excepţie al Botoşanilor!
O viaţă de excepţie, un sfârşit nedrept! Profesoara Elena Ciobanu, "mândria învăţământului matematic botoşănean", aşa cum o numea un fost elev, astăzi la rândul său profesor de matematică, şi-a încheiat cursul vieţii într-un mod crunt, fiind victima accidentului produs sâmbătă dimineaţa, în centrul municipiului Botoşani.

În vârstă de 81 de ani, doamna profesoară Elena Ciobanu se bucura de anii de pensie şi de veştile pe care an de an le primea de la foştii elevi, răspândiţi prin lumea întreagă. Din nefericire, sâmbătă dimineaţa, o maşină a lovit-o pe când traversa strada. Condiţiile în care s-a produs accidentul vor fi cercetate de poliţie. (Vezi și Imagini cu un puternic impact emoțional! Accidentul de la Piața Mare, în urma căruia o femeie a murit, surprins de camerele video! VIDEO). Rămân în urmă regretul şi durerea după un dascăl de excepţie, un om de valoare şi un suflet dedicat elevilor. 

Prof. Elena Ciobanu a predat matematica, în perioada 1960-1990, la Colegiul Naţional "A.T.Laurian Botoşani", cu o foarte scurtă întrerupere de un an, 1972-1973, când a condus Liceul "Elie Radu".

Zeci de generaţii au pornit cu încredere de pe băncile Colegiului Naţional "A.T.Laurian", mulţi elevi aşezând la baza viitorului lor ştiinţele matematice. Ingineri, arhitecţi, economişti, profesori, informaticieni. "Foarte mulţi dintre aceştia, unii dintre ei olimpici, cândva la matematică, sunt specialişti în domeniul lor, doctori în ştiinţă, buni manageri, inovatori în cele mai noi şi performante domenii de activitate, în ţară şi în străinătate, cu funcţii de mare răspundere, care îi onorează, şi pe cea care i-a pregătit. În activitatea domniei sale, doamna profesor a descoperit tendinţa efortului minim şi şi-a îndemnat elevii să obţină rezultate prin maximă fructificare a potenţialului lor intelectual. Din respect pentru elevi, din respect pentru principialitate şi adevăr, doamna profesor i-a tratat fără părtinire, cu dreaptă măsură pentru toţi", spunea în urmă cu mai bine de 7 ani prof. Daniel Botezatu, cu ocazia Galei valorilor feminine, unde prof. Elena Ciobanu a fost omagiată alături de alte personalităţi ale oraşului Botoşani.

Un om de o caliltate morală excepţională, un profesionist desăvârşit al educaţiei. "A fost exigentă, tradiţia orală, perpetuată de foştii elevi, o arată, dar aceasta din dorinţa ca examenele pe care urmau să le susţină, inclusiv cel mai serios dintre acestea, examenul vieţii, să nu-i surprindă nepregătiţi. Exigenţa nu a fost, însă, unilaterală. Doamna profesor a fost exigentă şi cu propria-i persoană. S-a pregătit tot timpul, oră de oră, zi de zi, luând la cunoştinţă şi folosind în activitatea didactică noutăţile din specialitate pe care, cu onoare, a ilustrat-o", rostea prof. Daniel Botezatu în 2009.



În anul 1971, în semn de apreciere pentru activitatea deosebită la catedră, Ministerul Învăţământului în acorda titlul de Profesor evidenţiat. Iar în 1984 primea ordinul "Meritul ştiinţific", clasa a III-a.

"Veşnică recunoştinţă, vie îi va rămâne amintirea", a scris pe o reţea de socializare profesorul de matematică Al. D. Funduianu, căruia doamna profesoară Elena Ciobanu i-a fost dirigintă.

Dumnezeu să o odihnească în pace!
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cine plătește dacă te inundă vecinul: legea spune clar!

astăzi, 15:00
9

Atunci când te confrunți cu o inundație în apartament cauzată de unul dintre vecini, este important să acționezi rapid și eficient pentru a minimiza pagubele și pentru a stabili cin...

Primii fermieri despăgubiți în acest an din cauza secetei și a grindinei. ”Am fost la un fermier din județul Botoșani…”

astăzi, 14:25
50

Echipele din cadrul Clubului Fermierilor Români (CFRO) Broker de Asigurare au un program încărcat în aceste zile în care se fac constatări în câmp acolo unde ferm...

Expoziția „Sacrul în artă” la Muzeul ”Ștefan Luchian” din Ștefănești!

astăzi, 13:29
25

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a un...