Salariul mediu al bugetarilor din administrație depăşeşte lunar 5.000 de lei. Sunt singurii care sunt plătiți aproape la fel ca cetățenii din celelalte state europene

Salariul mediu al bugetarilor din administrație depăşeşte lunar 5.000 de lei. Sunt singurii care sunt plătiți aproape la fel ca cetățenii din celelalte state europene

Singurii care nu au plecat, nici nu au vrut, și nici nu vor pleca niciodată din România, sunt bugetarii din administrație. Iar acest lucru pentru că salariul mediu al funcţionarilor depăşeşte astăzi 1.000 de euro net lunar, o sumă foarte apropiată de salariile pe care le câștigă cetățenii din celelalte state europene.

Din 2013 încoace, salariul mediu net din administraţia publică este cu peste 50% mai mare decât salariul mediu pe economie, și, mai mult, din 2019 încoace, salariul mediu net din Administraţie depăşeşte lunar 1.000 de euro.

Din luna iunie încoace, salariul mediu net din Administraţia publică depăşeşte lunar 5.000 de lei, arată datele Institutului Naţional de Statistică, obţinute şi comparate de Economica.net.

Mai mult, din anul 2019 încoace, salariul mediu din Administraţie publică sare de 1.000 de euro net lunar, potrivit datelor INS.

Spre comparaţie, salariul mediu pe economie în România este cu aproape 400 de euro mai mic, și se apropie timid de 3.400 de lei net în octombrie, luna pentru care avem cele mai recente date centralizate de la INS.

Acesta este fondul pe care îngheţarea salariilor bugetarilor în 2021 la nivelul lunii decembrie s-a oficializat prin OUG 226 din 2020, aprobată de Executivul Cîţu şi publicată în Monitorul Oficial din 31 decembrie.

Concret, începând cu data de 1 ianuarie 2021, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine la nivelul lunii decembrie 2020, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii, potrivit OUG 226 din 2020.

 

Spune-ne opinia ta