Salarii mai mari pentru bugetari, taxă de lăcomie pentru bănci şi benzină mai scumpă- noutăţile anului 2019

Bugetarii vor primi salarii mai mari, vouchere de vacanţă şi indemnizaţii de hrană în 2019, an care va aduce, însă scumpiri la benzină, dar şi o îngheţare a preţului energiei electrice şi al gazelor naturale.

Salarii mai mari pentru bugetari, taxă de lăcomie pentru bănci şi benzină mai scumpă- noutăţile anului 2019

Pe parcursul anului următor vor exista modificări în ceea ce priveşte taxarea companiilor energetice şi a celor din sectorul telecom, iar băncile vor plăti o "taxă pe lăcomie". Tot din 2019, comisionul de administrare pe Pilonul 2 de pensii scade la 1%, de la 2,5%, iar pensiile vor creşte din septembrie. De asemenea, de la 1 ianuarie, volumul de date în roaming fără suprataxă va creşte.

* Salariile bugetarilor

Angajaţii din sistemul public vor avea salarii mai mari începând cu 1 ianuarie 2019. Majorarea va fi de 25% din diferenţa dintre ce primesc acum şi ce este prevăzut în Legea salarizării pentru anul 2022, după cum a anunţat, pe 3 decembrie, ministrul Muncii, Marius Budăi. Câteva zile mai târziu, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat că din 2019 se va aplica creşterea salariilor bugetarilor la fel ca şi majorarea punctului de pensie cu 15% de la 1 septembrie 2019, iar voucherele de vacanţă se vor da pentru toţi bugetarii la fel ca în 2018. Ministrul Finanţelor a făcut aceste precizări după ce sindicatele din Administraţia Naţională a Penitenciarelor au dat publicităţii un proiect potrivit căruia Guvernul ar dori să îngheţe salariile bugetarilor anul viitor. Cei care nu vor primi bani în plus la salarii sunt medicii şi asistentele, care au primit de la 1 martie 2018 o creştere până la nivelul din 2022.

* Indemnizaţii de hrană pentru bugetari

Toţi salariaţii de la stat vor primi, începând cu 1 ianuarie 2019, indemnizaţie de hrană, reprezentând două salarii minime pe economie, a declarat, pe 21 decembrie, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Acordarea indemnizaţiei de hrană este prevăzută în Legea 15/2018 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

* Salariul minim va creşte la 2.080 lei

Salariul minim brut va fi majorat, de la 1 ianuarie 2019, la 2.080 lei, respectiv la 2.350 lei pentru angajaţii cu studii superioare. Olguţa Vasilescu, fostul ministrul al Muncii, afirma în luna noiembrie că primul pas este modificarea Codului muncii.
"După ce va fi modificat acest Cod al Muncii, va trebui să venim cu o Hotărâre de Guvern. De la 1 ianuarie ar urma să fie salariul minim pe economie 2.080 de lei, o creştere netă cu 100 de lei, iar salariul minim pentru cei cu studii superioare 2.350 de lei şi pentru cei care au minim 15 ani vechime la fel, 2.350 de lei", a spus Vasilescu.

Între timp, Guvernul a renunţat la prevederea legată de vechimea de 15 ani, iar noul ministrul de resort, Marius Budăi, a afirmat că o astfel de măsură ar fi afectat foarte mult mediul de afaceri. El a subliniat că ideea de a majora salariul minim şi pentru cei cu 15 ani vechime la 2.350 de lei fost pusă în discuţie la propunerea sindicatelor, însă, în final, nici sindicatele nu au mai votat-o în cadrul Consiliului Economic şi Social. Hotărârea prin care salariul minim brut creşte la 2.080 de lei iar pentru angajaţii pe funcţii pentru care sunt necesare studii superioare şi care au cel puţin un an vechime salariul minim brut creşte la 2.350 de lei a fost aprobată pe 7 decembrie.

Citiţi mai departe pe Agerpres

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...