România înfometată! Plătim mai mult decât englezii și americanii şi dublu faţă de cehi pentru carnea de porc!

România înfometată! Plătim mai mult decât englezii și americanii şi dublu faţă de cehi pentru carnea de porc!

Tot mai mulți români s-au plâns în ultimii ani că prețurile produselor din România, raportat la salarii, sunt mult mai mari decât în celelalte țări ale Europei, la unele produse chiar duble. Intenționat sau nu, populația României pare că este pur și simplu înfometată în comparație cu populația celorlalte țări din UE. De altfel, acesta este încă unul din motivele migrației în masă a populației către țările UE.

Scandalul cărnii de porc este încă o ocazie prin care se studiile confirmă acest fapt.  O analiză Bloomberg arată că în prezent consumatorii români de carne plătesc 8,20 dolari pentru 500 grame de bacon, aproape dublu faţă de cehi (4,70 dolari) şi chiar mai mult decât londonezii (5,79 dolari) sau americanii (6,99 dolari)!

Potrivit analizei, japonezii plătesc cel mai mult pentru jumătate de kilogram de bacon, adică 17,21 de dolari, în clasament urmând chinezii din Hong Kong (12,75 dolari) şi cei din Beijing, care plătesc 10,79 dolari pentru aceeaşi cantitate.

Această creştere globală a cărnii de porc, care a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, se înregistrează pe fondul consecinţelor provocate de gripa porcina africană care este responsabilă de moartea a sute de milioane de porci.

Totodată, conform datelor Bloomberg, o creştere semnificativă a cărnii de porc este înregistrată şi în Franţa, unde francezii plătesc 10,24 dolari pentru 500 grame de bacon. Cel mai puţin pentru jumătate de kilogram de bacon plătesc cehii (4,70 dolari).

Totodată, în Europa, caracasele de suine s-au scumpit cu 31%, iar în cazul porcilor vii, cu 56%. Un raport al Comisiei pentru Alimentaţie şi Agricultură avertizează că preţurile ar putea să fie la cel mai înalt nivel din 2004.

Totodată, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România (ACEBOP), Mary Pană, a anticipat o creştere a preţului cărnii de porc din România până la 8 lei/kg, dublu faţă de preţul cărnii importate din Germania, Spania şi Danemarca.

Preţul care porneşte de la fermier s-a mărit considerabil din februarie până în prezent, de la 3 lei/kg la 7,3 lei lei/kg în octombrie.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Tudor Carare

Mâine, vernisajul expoziției ,,Arta la ... femininˮ. O colecție impresionantă dedicată artistei Maria Pillat-Brateș

Sâmbătă, 22 Februarie 2020
272

Începând de mâine, în perioada 23 februarie - 15 martie 2020, Muzeul Judeţean Botoşani prezintă expoziția colectivă ,,Arta la ... feminin ˮ, care se deschide la Galeriile...

Poate de asta avea nevoie România: un cârciumar la conducerea Protecției Consumatorilor. Cozminsch a băgat spaima în patronii din toată țara

Joi, 20 Februarie 2020
2495

Ceea ce la început părea o glumă proastă, adică să pui un cârciumar director la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor din România, pare că începe să d...

Peste 4 milioane de români lucrează și în week-end ca să trăiască! Peste două milioane de femei abia își văd soții și copiii în week-end!

Miercuri, 19 Februarie 2020
573

Potrivit datelor oficiale, sâmbăta lucrează în România peste 4,2 milioane de persoane. Cei mai mulți sunt din grupa de vârstă 35-44 de ani, adică 1,12 milioane de oameni, ...