Reactia MAE dupa ce ungurii ne-au vandalizat ambasada de la Budapesta

Reactia MAE dupa ce ungurii ne-au vandalizat ambasada de la Budapesta

Ministerul Afacerilor Externe a reactionat, luni, dupa ce emblema Ambasadei Romaniei de la Budapesta a fost acoperita in weekend cu insemnul secuiesc de cativa membri ai "Miscarii celor 64 de Comitate".

"Ministerul Afacerilor Externe isi manifesta preocuparea fata de atitudinea provocatoare a Miscarii 'Celor 64 de comitate' si condamna producerea unor astfel de incidente care au ca scop defaimarea simbolurilor nationale.

MAE considera ca savarsirea unor asemenea acte de catre anumite persoane sau organizatii, inclusiv cu programe revizioniste, este complet inacceptabila si contravine spiritului si prevederilor Conventiei de la Viena privind relatiile diplomatice", se arata intr-un comunicat.

Reprezentantii institutiei lanseaza un apel catre autoritatile ungare de a "asigura inviolabilitatea si integritatea localurilor misiunii Romaniei si a personalului sau".

Astfel, reprezentantii MAE anunta ca vor avea o discutie cu ambasadorul Ungariei la Bucuresti.

"Reamintim ca autoritatile romane au exprimat constant, in dialogul cu Budapesta, dorinta de cooperare, lucrand pentru valorificarea, la potentialul sau superior, a parteneriatului strategic dintre cele doua state si construind pe baza fundamentului juridic reprezentat de Tratatul politic de baza.

In dialogul bilateral politico-diplomatic, partea romana transmite asteptarile sale ferme ca Ungaria sa isi asume promovarea unei relatii bilaterale in parametrii unui parteneriat strategic autentic, in consonanta cu reperele anterior mentionate", se mai arata in document.

Amintim ca saptamana trecuta premierul Mihai Tudose a starnit o polemica dupa ce a spus "Am transmis ca, daca steagul secuiesc va flutura pe institutiile de acolo, toti vor flutura langa steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui", cand a fost pus sa comenteze rezolutia semnata de UDMR, PPMT si PCM si care prevede autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc, in limitele sale istorice.

Declaratia a starnit reactii dure atat de la liderii maghiarilor din Romania, cat si de la Budapesta. Marius-Gabriel Lazurca, ambasadorul Romaniei la Budapesta, a fost convocat de Ministerul de Externe din Ungaria, iar apoi MAE roman a venit cu precizari.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
613

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
461

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3001

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...