Profesor botoșănean: "Ideea de monarhie a plecat odată cu Regele Mihai"

Profesor botoșănean: "Ideea de monarhie a plecat odată cu Regele Mihai"

Moartea Regelui Mihai I înseamnă și sfârșitul ideii de monarhie în România. De această părere este profesorul de istorie Daniel Botezatu care vineri, în cadrul unei conferințe de presă, a adus un ultim omagiu Regelui Mihai I, care a murit la vârsta de 96 de ani.

Botezatu a făcut o scurtă trecere în revistă a vieții Regelui Mihai I și a ceea ce a însemnat el pentru țara noastră.

"Cert este că, după părerea mea, ideea de monarhie a României a plecat odată cu Regele Mihai I. Mi-aș fi dorit să fie în România regim monarhic, dar nu prea văd să mai existe un asemenea context, nu cred că va mai fi posibil. Este o pagină memorabilă a istoriei noastre, 151 de ani de monarhie, mult mai mult decât a fost în România regim republican și toate marile realizările ale țării au fost înfăptuite cu contribuția monarhiei, au fost mici umbre, că a fost Carol al II-lea care a aruncat practic o pată asupra ideii de monarhie, dar luând cele trei domnii ale lui Carol, Ferdinand și a Regelui Mihai I consider că monarhia a fost un aspect pozitiv al istoriei noastre", a spus profesorul Daniel Botezatu.

Regele Mihai I a încetat din viață marți. Va fi adus în ţară pe 13 decembrie, iar timp de trei zile, pe 14, 15 și 16 decembrie va fi doliu național în România.

Regele Mihai I, ultimul monarh din ţările Europei de Est rămas în viață, s-a retras din viaţa publică la începutul lunii martie 2016

 

Spune-ne opinia ta