Mesaj dur către clasa politică al purtătorului de cuvânt al Patriarhiei: "Dacă am fi avut un suveran ca Regele Mihai..."

Mesaj dur către clasa politică al purtătorului de cuvânt al Patriarhiei: "Dacă am fi avut un suveran ca Regele Mihai..."

 Vasile Bănescu (centru), purtătorul de cuvânt al Patriarhiei  Foto: George Călin/ Inquam Photos

"De când a sosit vestea trecerii la Domnul a regelui, am observat că o emoție sobră a cuprins pe mulți dintre noi. E un lucru care ține de lecția pe care regele ne-o dă și post-mortem, personalitatea lui atât de frumos rotunjită de niște valori pe care le-a transformat într-un mod de a fi, valorile creștine, constituie o lecție pentru noi toți, dar mai ales pentru cei din sfera politică. Sper ca această lecție să nu fie uitată prea curând", a spus Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române în emisunea "În fața ta" de la Digi24. 

 

Regele Mihai va rămâne o figură de neșters în istoria României, iar politicienii de astăzi ar trebui să învețe din exemplul lui. „Mă refer în primul rând la lecția bunului simț. a discernământului, a bunei cumpăniri a cuvintelor, la limbajul elegant, deși nu inutil luxuriant sau pretențios. Regele vorbea o limbă română extraordinar de frumoasă, o limbă română la care nu a renunțat niciodată, pe care ți-o drag s-o asculți, chiar dacă vorbea uneori și gâtuit de emoție”, a continuat Bănescu. 

Politicienilor de astăzi le lipsește respectul, a subliniat el. „Lipsește în mod clar respectul față de limbă, față de cel căruia i te adresezi, poporul român, față de niște valori pe care le clamezi doar cu ocazii festive, ne includem toți aici, nu doar politicienii, dar în primul rând ei. Să nu uităm cum l-au tratat oamenii politici atunci când regele s-a întors din cel mai lung exil, peste 40 de ani, practic l-au izgonit”, amintește reprezentantul Patriarhiei. 

 

Cu el, România ar fi arătat altfel, este de părere Bănescu. „Cred că dacă am fi avut un rege, un suveran precum regele Mihai, românii ar fi putut să privească spre suveranul lor ca spre un o de la care aveau ce să învețe. Puteau să învețe cum să vorbească, cum să reacționeze. Nu cred că am mai fi asistat nici la manelizarea, nici la caricaturizarea limbii române, gesturilor, atitudinilor care sufocă spațiul public. Unde era regele apărea o atmosferă de sobrietate. Sobrietate înseamnă civilitate, asta emana în mod natural din personalitatea lui Mihai, pentru că era o persoană profund credincioasă, dar implicit, nu explicit, nu făcea paradă. Nu putem să nu observăm că în nicun discurs public nu lipsea o referire discretă la Dumnezeu, Ori limbajul public de azi e total pustiu de referințe morale, la Dumnezeu. Apare invocarea lui doar în anumite perioade”, spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, citat de Republica.ro.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vasile Miriuță, ultimul meci la Poli Iași? Ce spune Cornel Șfaițer despre o eventuală demisie!

Saturday, 17 May 2025

Echipele Poli Iași și Petrolul Ploiești sunt la egalitate în clasament, însă pot retrograda în ultima etapă. Ambele au 28 de puncte, nu mai pot retrograda direct, dar au nevo...

Femeie dispărută: Polițiștii botoșăneni solicită sprijinul comunității!

Saturday, 17 May 2025

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 54 de ani, din comuna  Șendriceni, care în anul 1992 a părăsit domiciliul, iar până în pr...

Alegeri prezidențiale 2025, turul 2, în diaspora: Prezența la urne la ora 15:00!

Saturday, 17 May 2025

Mobilizare enormă la vot în străinătate în turul al doilea al alegerilor prezidențiale 2025, cu o prezență la urne în diaspora aproape dublă față de primul tur de acum două...