Primarul oraşului Râmnicu Vâlcea a dat statul român în judecată pentru că a stat în închisoare nevinovat

Primarul oraşului Râmnicu Vâlcea Mircia Gutău a dat statul român în judecată pentru că a stat în închisoare nevinovat, cerând despăgubiri morale de 10 milioane de euro şi despăgubiri materiale de 500.000 de euro, scrie presa locală.

Primarul oraşului Râmnicu Vâlcea a dat statul român în judecată pentru că a stat în închisoare nevinovat

În ianuarie 2010, Mircia Gutău a fost condamnat definitiv la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru luare de mită, în acelaşi dosar primind o pedeapsă similară şi fostul viceprimar al oraşului.

Cei doi au fost denunţaţi la DNA de către un om de afaceri care a reclamat că edilul şi adjunctul său i-au cerut 50.000 de euro pentru a-i elibera un certificat de urbanism. În 8 noiembrie 2016, CEDO a decis că lui Mircia Gutau i-au fost încălcate dreptul la apărare şi dreptul la un proces echitabil în acest caz, iar el a cerut rejudecarea procesului.

Conform voceavalcii.ro, citată de News.ro, Gutău a dat în judecată statul român cerând despăgubiri morale de 10 milioane de euro şi despăgubiri materiale de 500.000 de euro.

Mircia Gutău cere plata sumei de 500.000 euro (indexată şi actualizată conform legii despăgubiri civile, pentru repararea prejudiciului material ce i s-a provocat, constând în: veniturile şi beneficiile de care a fost lipsit în perioada detenţiei; cheltuielile de judecată făcute în perioada celor peste 12 ani de procese - cu plata sumelor necesare pentru angajarea unui avocat calificat, pentru toate fazele procesuale, inclusiv pentru C.E.D.O., precum şi ulterior, pentru acţiunea în revizuirea hotărârii de condamnare ; cheltuielile pentru transport la organele de urmărire penală şi la instanţele de judecată, pentru el, pentru apărătorul său, pentru martori, etc. ; cheltuielile cu transportul soţiei şi al copiilor la locurile de deţinere prin care a fost ţinut ; cheltuielile cu pachetele pe care i le-a adus familia la acele locuri de detenţie, etc., plus dobânda aferentă sumei respective.

El mai solicită plata unor daune morale în sumă de 10.000.000 euro, având în vedere prejudiciul moral imens ce îi s-a produs, precum şi plata tuturor cheltuielilor de judecată ocazionate cu prezentul proces, se arată în documentul depus la instanţă de fostul edil.

Sursa: News.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
542

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
394

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2830

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...