Posibile scurgeri radioactive aproape de România. "Unii își duc copiii la rude"

Posibile scurgeri radioactive aproape de România. "Unii își duc copiii la rude"

Incident grav nu departe de România, la o uzină din Transnistria. Presa şi locuitorii din Republica Moldova vorbesc despre o explozie, care ar fi provocat scurgeri radioactive la Uzina Metalurgică din stânga Nistrului şi care ar fi dus la depăşiri ale limitei normale de radiaţii şi de 300 de ori.

Oficialii de la Tiraspol şi de la Chişinău susţin însă că nu există poluare radioactivă şi nu au fost depistate depăşiri ale radio-activităţii. Locuitorii din zonă sunt sceptici şi mulţi şi-au trimis copiii la rude în alte localităţi, cel puţin până se vor convinge că autorităţile nu încearcă să ascundă un posibil dezastru, cum a fost la Cernobîl, în primele zile.

Incidentul care a speriat populaţia din Republica Moldova s-ar fi produs pe 5 martie, în oraşul Rabnita, din regiunea separatistă Transnistria, la unul din furnalele Uzinei Metalurgice din zonă. Aceasta se află lângă râul Nistru, la 440 de kilometri de Bucureşti.

Oamenii din zonă vorbesc despre o explozie care ar fi dus la deversarea unor substanţe radioactive. Astfel de informaţii, inclusiv despre angajaţi cu echipamente speciale de protecţie care au intervenit, au apărut pe reţelele de socializare. Jurnaliştii din Republica Moldova încearcă să le verifice, dar în regiunea separatistă accesul la informaţii este restrâns.

Tudor Iascenco, jurnalist ziarul “Cuvântul”: ”În urma acestui incident, a avut loc o explozie în urma căreia fondul radioactiv de la uzină, din hala uzinei, s-a ridicat la 300 de ori peste normele în vigoare. Cuptorul a fost oprit, a doua zi au fost solicitaţi voluntari, cărora li s-au plătit bani, 200 de dolari pentru 2 ore de lucru ca să cureţe încăperea dată de substanţele radioactive. Au semnat să nu divulge nicio informaţie legată de acest incident. Unii îşi duc copiii din Rabnita la rude, prin sat. Lumea este alertată, vorbeşte în şoaptă.”

Locuitorii oraşului Rabnita, oraş controlat de Tiraspol, spun că au primit puţine informaţii, aşa că s-a instalat frica.

Localnic: “Vorbesc că ceva s-a întâmplat şi, oficial, cuptorul nu lucrează şi altceva nimic. Noi suntem de vârsta care am văzut Cernobîlul. O săptămână nu s-a spus nimic şi pe urmă au apărut veşti rele.”

Reprezentanţii uzinei susţin însă că nici vorbă de o explozie sau de scurgeri radioactive. Aceştia au invitat o televiziune din Tiraspol la un furnal pe care susţin că l-au oprit pentru că un senzor ar fi depistat o depăşire a radiaţiilor în fierul vechi adus la topit. Ar fi fost vorba de reziduuri nesemnificative, susţin aceştia.

Anatol Reabchuk, reprezentantul Uzinei Metalurgice: “Poate că a fost adus fier care încă mai conţinea anumite dispozitive electronice. Este vorba de aparate pe care le poţi găsi în orice întreprindere.”

Oficialii de la Chişinău spun că nu au avut acces la uzină şi au fost nevoiţi să măsoare radiaţiile de pe malul râului Nistru.

Ionel Bălan, directorul adjunct al Agenției de Reglementare a Activităților Nucleare Radiologice: ”În urma investigaţiilor efectuate la Rezina, pentru că pe malul celălalt nu putem să trecem, nu am găsit nicio depăşire de fond.”

Reprezentanţii Biroului Politici de Reintegrare de la Chişinău, care ţine legătura cu regiunea separatistă Transnistria, au emis un comunicat oficial prin care au confirmat existenţa unui incident, dar spun că nu au fost solicitaţi să intervină:

”Confirmăm că un astfel de incident a avut loc pe parcursul lunii martie curent, iar serviciile de intervenție ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență nu au fost solicitate, deși la nivelul dialogului dintre Chișinău și Tiraspol există un grup de lucru pe probleme ce țin de situațiile excepționale.

În cadrul comunicării cu Tiraspolul, la fața locului se desfășoară o cercetare internă pentru clarificarea cauzelor situației.”

La noi, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare a anunţat că monitorizarea radiologică pe teritoriul României se face non stop şi, în acest moment, nu există nicio depăşire a limitelor de avertizare.

 

stirileprotv.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Preot botoșănean hirotonit la Catedrala Mitropolitană din Iași!

astăzi, 08:13
336

Credincioșii care au mers, duminică, Catedrala Mitropolitană din Iași au luat parte la dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, specifică duminicilor Postului Mare.Sfân...

Acuzații pe axa politică după FC Botoșani – FC U Craiova 4-1. ”Nu se poate așa ceva!”

astăzi, 07:45
420

Centralul argeșean și-a schimbat două decizii la VAR, în prim plan fiind de fiecare dată echipa lui Valeriu Iftime. Mai întâi, la 0-0, Călin le-a dat penalty moldovenilor pentru...

Fugarul Ionel Arsene spune că s-ar putea sinucide în închisoarea din Botoșani din cauza condițiilor proaste!

astăzi, 07:10
243

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat luni că procedura în cazul fugarului Ionel Arsene, condamnat la 6 ani şi 8 luni pentru săvârşirea a două infracţiuni de trafic de infl...