Pentru că a devenit ecologică, ne întoarcem la economia lui Ceaușescu: românii vor plăti garanţie pentru sticle şi borcane. Dar vor primi și bani la returnare

Pentru că a devenit ecologică, ne întoarcem la economia lui Ceaușescu: românii vor plăti garanţie pentru sticle şi borcane. Dar vor primi și bani la returnare

România va institui obligativitatea achitării unei garanţii pentru fiecare produs ambalat în sticlă sau borcan, dar şi pentru cele ambalate în plastic sau metal, tariful fiind stabilit pentru volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri - exact ca pe vremea lui Ceaușescu, dar o idee îmbrățișată astăzi de multe țări europene.

Ministerului Mediului a pus în dezbatere un proiect de hotărâre privind un sistem de garanţie-returnare (SGR) care se va aplica pentru „ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase”.

Măsura ar urma să intre în vigoare după data de 31 martie 2022, tariful stabilit pentru garanţie fiind de 50 de bani.

Sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele din România, indiferent că vorbim despre supermarketuri sau despre magazine de mici dimensiuni.

Practic, magazinul de unde cumpăraţi produsele ambalate, fie că este vorba de un mic magazin de cartier, fie de un supermarket, va aplica o scumpire de 50 de bani pentru fiecare astfel de produs cumpărat din magazin. Un bax cu apă plată care are 6 sticle va costa cu 3 lei în plus, acelaşi preţ fiind plătit şi pentru un bax cu doze de bere de 0,5 litri, în timp ce pentru un PET de 2 litri cu suc se va plăti doar 50 de bani.

De asemenea, și sistemul de returnare va funcționa exact cum a funcționat pe vremea lui Ceușescu.

„Populaţia trebuie să ştie că totul se va întâmpla exact ca în cazul coşului de cumpărături de la supermarketuri pe care îl deblocăm cu 50 de bani, sumă pe care o recuperăm imediat după ce am terminat cumpărăturile.  La fel, sistemul garanţie-returnare presupune o garanţie de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură pe care o cumpărăm, sumă care va fi recuperată imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în orice magazin din România”, a explicat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Ministerul Mediului speră că sistemul de garanţie-returnare va permite colectarea şi procesarea a 90% din deşeurile reciclabile din România.

 

Spune-ne opinia ta