Raed Arafat susține că în România s-a ajuns în situația în care se intră în „logica medicinei de dezastre”, și a adus o serie de clarificări la ordinul prin care spitalele nu pot refuza pacienții.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a spus că, în contextul numărului mare de cazuri de infecții cu noul coronavirus, presiunea pe sistemul medical este din ce în ce mai mare.
"Este un ordin care spune ca nu poți refuza pacienții si nu poți retine ambulante la spital mai mult decât o oră, ca să putem să le eliberam, să răspundă la alte urgențe. Motivul pentru care am emis acest ordin este faptul ca sistemul se afla sub o presiune iar in unele unități sanitare sunt colegi care uneori decid că noi nu mai putem primi, că s-a umplut la noi. Mergeți la alta unitate sanitară, dar când toate unitățile sanitare sunt pline și începe ambulanța să se plimbe și să nu găsească unde să ducă bolnavul, ambulanța respectivă este pierduta din sistem pentru ca are un pacient care se plimbă, pacientul este in risc si asta este foarte important, si nu se va găsi soluție pentru ca toate unitățile sunt in situația respectiva. Si atunci e un principiu al medicini de dezastru si al medicinei care se ocupa de un aflux masiv de pacienți, e un principiu ca primești, triezi, stabilești care pacienți au prioritate daca sunt foarte grav, care pacienți pot aștepta daca nu sunt grav si acest lucru trebuie făcut. Nu poți sa-l lasi in ideea ca daca la mine e plin gata am închis ușa, am închis poarta si nu mai primesc ambulantele", a spus Raed Arafat.